quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 18. péntek
  -  Andrea, Ilma
Makó

Az alföldi mézeskalács titkát kutatják

2023. szeptember 12.

Egy makói konferencián osztotta meg a mézeskalács-, illetve gyertyakészítéssel kapcsolatos kutatásainak az eredményeit Szabó-Kocsis Zsuzsanna.

A kecskeméti Katona József Múzeum néprajzkutatója a Rádió 7-nek elmondta: elsősorban az Alföldön egykoron élt és dolgozott mesterek munkái érdeklik. Nagyon régi mesterségről van szó, hiszen már 14. századtól jelen vannak az úgynevezett mézesbábosok. A néprajzkutató hozzátette: külön történet azon tárgyak felkutatása, melyeket egykoron használtak a mesterek.

Szabó-Kocsis Zsuzsannától megtudtuk: az európai mézeskalács-készítés központja egykoron Nürnberg volt. A néprajzkutató kifejtette: később magyarok is elsajátították ezt a mesterséget, a mai Magyarországon Sopron volt az egyik jelentős ilyen város, valamint olyan települések, melyek ma már más országokban találhatóak. Az Alföldön a mézeskalács- és gyertyakészítés fellegvára Debrecen.

Forrás: Rádió 7