Az alföldi mézeskalács titkát kutatják

Egy makói konferencián osztotta meg a mézeskalács-, illetve gyertyakészítéssel kapcsolatos kutatásainak az eredményeit Szabó-Kocsis Zsuzsanna.
A kecskeméti Katona József Múzeum néprajzkutatója a Rádió 7-nek elmondta: elsősorban az Alföldön egykoron élt és dolgozott mesterek munkái érdeklik. Nagyon régi mesterségről van szó, hiszen már 14. századtól jelen vannak az úgynevezett mézesbábosok. A néprajzkutató hozzátette: külön történet azon tárgyak felkutatása, melyeket egykoron használtak a mesterek.
Szabó-Kocsis Zsuzsannától megtudtuk: az európai mézeskalács-készítés központja egykoron Nürnberg volt. A néprajzkutató kifejtette: később magyarok is elsajátították ezt a mesterséget, a mai Magyarországon Sopron volt az egyik jelentős ilyen város, valamint olyan települések, melyek ma már más országokban találhatóak. Az Alföldön a mézeskalács- és gyertyakészítés fellegvára Debrecen.
Forrás: Rádió 7