A főzés is lehet veszélyes – a forró olajtól gyulladt ki egy deszki konyha

A túlhevült olaj pillanatok alatt meggyulladhat – figyelmeztet a katasztrófavédelem a deszki szerencsétlenség kapcsán.
Főzés közben gyulladt meg a felforrósodott olaj egy deszki konyhában csütörtökön délelőtt. A tűz átterjedt a konyha más részeire is. Az oltást a szegedi tűzoltók végezték el, személyi sérülés nem történt – tudta meg a Promenad24 a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.
A katasztrófavédelem az eset kapcsán felhívja a figyelmet: a tűzhelyen felejtett lábasból kifutó forró olajtól, zsírtól lángra kaphatnak a berendezési tárgyak. A túlhevült olaj pillanatok alatt meggyulladhat, a lángokat az edényre helyezett fedővel vagy nedves ronggyal lehet megszüntetni, az olajat aztán hagyjuk lehűlni. Semmiképpen ne próbáljuk a zsiradékot vízzel eloltani! Az égő olajba jutó víz azonnal gőzzé alakul, és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok égési sérüléseket, és komoly tűzkárokat okozhatnak – rögzítik.
Volt egyébként tegnap egy másik tűzeset is: szalmatároló égett csütörtökön délben Szegeden, egy családi ház udvarán. Két szegedi egység érkezett a helyszínre, rövid idő alatt elfojtották a lángokat. A tűzesetben senki sem sérült meg.
A fotó csak illusztráció: Szőke Péter/BM OKF