quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Sipos Gazda: A kövér porcsinnak a tányéron a helye

2023. augusztus 12.

A vásárhelyi növényorvos nekünk is ajánlja a kövér porcsint, nemcsak az állatoknak kiváló táplálék.

Nemcsak a kertben, de a gyalogút mentén vagy a szőlőültetvényekben is gyakran elénk kerül a húsos levelű kövér porcsin, amely akár a hetekig tartó szárazságot is túléli.

Vidéken a baromfinak vagy a nagyobb háziállatoknak szokták adni, és csak kevesen tudják, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas, ráadásul az omega-3 zsírsavak elsőrangú forrása. Nagymamám füves könyvében, melyet több évtizeden át írt, értékes gondolatok, tapasztalatok vannak a porcsin értékeiről, hatásairól.

kövér porcsin (Portulaca oleracea) laza, homokos talajokon gyakori, kedveli a napfényt és a meleget. Gyerekkoromtól jól ismerem, hiszen a földeáki tanyánkon is mindig jelen volt: Nagymamám gyakran szórta a tyúkok elé, és nyáron a malacok is kaptak belőle.

Szapora növény, hiszen egész idényben folyamatosan csírázik, egy év alatt akár öt-hat nemzedéke is felnőhet. Elsősorban az Alföldön közönséges, sok helyütt tömeges, de a fellazított talajon, szőlőkben, kertekben máshol is gyakori. Egyéves növény fejletlen gyökérzettel. Földön kúszó hajtásai többszörösen elágazók, tojásdad levelei és szára is húsos, pozsgás, kellemesen fűszeres-sós ízű. Apró sárga virágai júliustól szeptemberig nyílnak, mindig csak délelőtt, termése apró tok.

Az egészség forrása

A manapság szupernövénynek nevezett kövér porcsin nagy valószínűséggel Indiából származik, de már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták. Az egészség forrása: tele van vitaminnal, a B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin mellett rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban, magnéziumban, riboflavinban, káliumban és foszforban is. Tartalmaz alfa-linolénsavat, glutationt, oxálsavat és számos más értékes tápanyagot.

Ázsiában csodaszerként tekintenek rá, a hagyományos kínai orvoslásban a láz csillapítására, a mérgek szervezetből történő kiürítésére használták. Alkalmazták ekcéma, kelések, csípések és kígyómarás ellen is. Omega-3 zsírsavtartalma miatt kiváló a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, megelőzésére, érelmeszesedés ellen, a koleszterinszint csökkentésére, de jó hatással van az aranyérre, az izomgörcsökre és a reumára. Vizsgálják cukorbetegség elleni alkalmazását, mivel a kutatások szerint csökkentheti a vérglükózszintet.

Hogyan használjuk?

A porcsin, főként kultúrváltozata, manapság főzelék- és salátanövényként népszerű. Még virágzás előtt érdemes felhasználni: levelét nyersen, vagy a levét kipréselve fogyaszthatjuk. Ha a növény már elég nagy, vágjuk le az egész hajtáscsúcsot, de ízesítésre csak a kerek leveleket használjuk fel. Az íze nem meghatározó, így bátran kísérletezhetünk vele.

A Távol-Keleten a főtt porcsin is hétköznapi ételnek számít. Csak néhány percig kell hőkezelni, ezért a főzés legvégén adjuk az ételhez, például főzelékekhez vagy zöldségleveshez. Sok országban sós lében fermentálva télire is elteszik a kövér porcsint, erre a célra vastagabb szárával együtt használjuk fel.

A kövér porcsint manapság nagyobb mennyiségben csak Ázsiában, kisebb mennyiségben Dél-Európában termesztik. Mivel egyre népszerűbb, nemrégiben szakértők is a lehetséges szuperfoodok közé választották.