Sipos Gazda: A kövér porcsinnak a tányéron a helye

A vásárhelyi növényorvos nekünk is ajánlja a kövér porcsint, nemcsak az állatoknak kiváló táplálék.
Nemcsak a kertben, de a gyalogút mentén vagy a szőlőültetvényekben is gyakran elénk kerül a húsos levelű kövér porcsin, amely akár a hetekig tartó szárazságot is túléli.
Vidéken a baromfinak vagy a nagyobb háziállatoknak szokták adni, és csak kevesen tudják, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas, ráadásul az omega-3 zsírsavak elsőrangú forrása. Nagymamám füves könyvében, melyet több évtizeden át írt, értékes gondolatok, tapasztalatok vannak a porcsin értékeiről, hatásairól.
A kövér porcsin (Portulaca oleracea) laza, homokos talajokon gyakori, kedveli a napfényt és a meleget. Gyerekkoromtól jól ismerem, hiszen a földeáki tanyánkon is mindig jelen volt: Nagymamám gyakran szórta a tyúkok elé, és nyáron a malacok is kaptak belőle.
Szapora növény, hiszen egész idényben folyamatosan csírázik, egy év alatt akár öt-hat nemzedéke is felnőhet. Elsősorban az Alföldön közönséges, sok helyütt tömeges, de a fellazított talajon, szőlőkben, kertekben máshol is gyakori. Egyéves növény fejletlen gyökérzettel. Földön kúszó hajtásai többszörösen elágazók, tojásdad levelei és szára is húsos, pozsgás, kellemesen fűszeres-sós ízű. Apró sárga virágai júliustól szeptemberig nyílnak, mindig csak délelőtt, termése apró tok.

Az egészség forrása
A manapság szupernövénynek nevezett kövér porcsin nagy valószínűséggel Indiából származik, de már az ókori egyiptomiak is ismerték és használták. Az egészség forrása: tele van vitaminnal, a B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin mellett rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban, magnéziumban, riboflavinban, káliumban és foszforban is. Tartalmaz alfa-linolénsavat, glutationt, oxálsavat és számos más értékes tápanyagot.
Ázsiában csodaszerként tekintenek rá, a hagyományos kínai orvoslásban a láz csillapítására, a mérgek szervezetből történő kiürítésére használták. Alkalmazták ekcéma, kelések, csípések és kígyómarás ellen is. Omega-3 zsírsavtartalma miatt kiváló a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, megelőzésére, érelmeszesedés ellen, a koleszterinszint csökkentésére, de jó hatással van az aranyérre, az izomgörcsökre és a reumára. Vizsgálják cukorbetegség elleni alkalmazását, mivel a kutatások szerint csökkentheti a vérglükózszintet.
Hogyan használjuk?
A porcsin, főként kultúrváltozata, manapság főzelék- és salátanövényként népszerű. Még virágzás előtt érdemes felhasználni: levelét nyersen, vagy a levét kipréselve fogyaszthatjuk. Ha a növény már elég nagy, vágjuk le az egész hajtáscsúcsot, de ízesítésre csak a kerek leveleket használjuk fel. Az íze nem meghatározó, így bátran kísérletezhetünk vele.
A Távol-Keleten a főtt porcsin is hétköznapi ételnek számít. Csak néhány percig kell hőkezelni, ezért a főzés legvégén adjuk az ételhez, például főzelékekhez vagy zöldségleveshez. Sok országban sós lében fermentálva télire is elteszik a kövér porcsint, erre a célra vastagabb szárával együtt használjuk fel.
A kövér porcsint manapság nagyobb mennyiségben csak Ázsiában, kisebb mennyiségben Dél-Európában termesztik. Mivel egyre népszerűbb, nemrégiben szakértők is a lehetséges szuperfoodok közé választották.