quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 06. péntek
  -  Norbert, Cintia
Makó

Isteni illatokkal töltötte meg Makó főterét a grillverseny! GALÉRIA!

2023. augusztus 12.

Mangalica, csirke, sertés, máshol ananász, töltött káposzta, juhtúrós puliszka sült a Váll- keres grillekben.  A füstös sültek isteni illata körbelengte a város főterét. A Sör- és Grillfesztivál második napja a grillversennyel kezdődött.

Nagy Gábor a Makó és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke ottjártunkkor éppen a pácolt húsokat készítette elő. Ők is egy csapattal neveztek a versenyre. Elmondta: sertéshúst és csirkemellet pácoltak be, az került náluk a grillre, zöldségekkel. Az egyik egyesületi tag séf, így rábízták a fűszerezést.

Kifejtette:

Nagyon örülünk annak, hogy sikeres a rendezvény. Kellenek a turizmus fellendítését szolgáló programok a városba, ezen dolgozunk. Minél több, minőségi program kell a városnak. A célunk az, hogy a népszerű rendezvényeket, fesztiválokat a következő években is megtartsuk majd.

A Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat tagjai vendégváró falatokkal is készültek. Ízletes krémekkel megkent kenyerek sorakoztak a tálcán, az asztalukon.  Közben igazi, román recept alapján készült finomságot készítettek. Olyasmit, ami heti rendszerességgel az asztalra kerül otthon. Birta Julia Mihaela, az egyesület elnöke elárulta:

Tudom, hogy nagyon sokan szeretik a micset, de most inkább olyasmit hoztunk, amit mindig készítünk otthon is. Puliszkából labdát formázunk, pirított baconnal és román juhtúróval töltjük meg, a tetejére tejföl és erdélyi szalonna kerül. Ezt grillezzük. Mellé baconba tekert, házias fűszerekkel készült csirkemájat teszünk.

A finomság készítését már nézni is jó volt. Sokan meg is álltak nemcsak itt, hanem a többi asztalnál is, megkérdezni, mi, hogyan készül, fotóztak, videóztak. Az ismerősöknek jó lehetőség ez a beszélgetésre is, a turisták pedig örömmel nézték, mi zajlik a grilleknél.

A Váll-ker Kft. a rendezvény főszponzora, a korábbi grillfesztiválokat gondolták újra az önkormányzattal közösen, így született meg ez a rendezvény. Most ugyan nem ők voltak a házigazdák, de ugyanakkora lelkesedéssel és szeretettel fogadtak mindenkit a standjuknál, ahogyan azt a régi idők grillfesztiváljainál megszokhattuk. A csapat Benkő Lászlóra bízta a versenyételt.

Grillhúst készítünk, hagyományos módon. Faszénnel, a rácson sütünk, mi így készítjük el. Sertéshúsból combot, tarját, karajt sütünk. Mangalica disznó tarjáját sütjük, porhanyósabb, finomabb. Különböző, saját készítésű fűszereket használtunk. Mivel makóiak vagyunk fokhagymát is használtunk, vörös és lilahagymát. A faszén füstös íze szépen belekerül az ételekbe. Nagyon jó kis csapat vagyunk, az ételek finomak. Hajrá Váll-ker!

– nyilatkozta a Promenad24-nek.

Sztojkó Mihály is nevezett a versenyre. Mint zenészt sokan ismerik, szeretik, azonban azt is tudják róla, hogy rendszeresen főz rendezvényeken. Elárulta, az ő kedvencei a bográcsos ételek, de azért néha napján grillezni is szokott. Nem csapatban, hanem egyedül sütögetett, mégis sokan megálltak nála, beszélgettek, nagy volt a forgalom. Elmondta:

Csirkeszárnyat, mellett többféle ízesítésben, grillkolbászokat sütök. Igazán bográcsozni szeretek. Úgy vagyok ezzel mint a zenével, mindegy milyen műfajt játszok, mindegyiket szeretem. Várom a fiamékat, ismerősöket. Jó itt, nagyon tetszik a fesztivál is.

Börcsök Barnabás sem ismeretlen, máskor a lemezeket pörgeti, hiszen Dj, most a husikat forgatta a grillen.

Baráti társasággal jöttünk, Vegyes grillzöldséget készítünk, cukkinit, ananászt, gombát. Csevapot és csirkemellett sütök. Házias ízekre koncentráltam, Minden héten szoktunk grillezni, ezért is éreztük, hogy itt kell lennünk. Közösen megebédelünk, utána indulhat az esti buli.

Buruzs László a Kugler csapatának séfje volt ma. Különleges apropója is volt a mai közös sütésnek: éppen ma ünnepli a születésnapját! A barátaitól külön erre az alkalomra kapott kötény is. Elárulta:

A Kugler Bisztró csapatát képviseljük. Vaslapon háromféle húst sütünk, tarját, mézes-mustáros pácban. Csirkemellett natúrfűszerezéssel és mustáros bélszínt. A pácok összetevője saját recept. Nyaranta heti többször grillezünk. Ezzel a közös sütéssel kezdjük ma a szülinapom ünneplését. Talán a legfontosabb az, hogy most itt, együtt lehetünk, a baráti társaságot összehozza.

Tóthné Balázs Andrea, az Egyesített Népjóléti Intézmény vezetője úgy gondolta csapatépítésnek is kiváló alkalom a verseny, ezért közösen egy remek hangulatú sütést csináltak. Kifejtette:

Mivel első ilyen fesztivál és az intézményünknek saját konyhája van, ahol napi 350 adag ételt készítünk, így benevezzük a csapatot. Itt vannak velünk a szakácsaink, a konyhai dolgozók is. Cukkinit, tarját, csirke mellett, kakastaréj szalonnát grillezünk. Családtagok is itt vannak velünk, egyfajta családi nap is kerekedett belőle. Jó a fesztivál, a gasztronómia, zene, kézműves kiállítók. Külön szeretem, hogy lezárják ilyenkor a 43-as főutat, nagyon hangulatos.

A Csípős csajok csapata már nem először vesz részt a grillfesztiválon, vagyis annak elődjén. Többször értek el első helyet is. A standjuknál friss gyümölcsöket kínáltak, a grillbe került cukkini nyárs, sült húsok, és még töltött káposzta is. Házi kenyeret sütöttek, ebbe került a sült húst, amit a zsűrinek vittek, salátával.

A zsűri elnöke most is Némedi József mesterszakács volt. Még az eredményhirdetés előtt beszélgettünk vele. Akkor elmondta:

Nagyon tetszik, hogy jól eltalálták az ízesítéseket a versenyzők. A húsok állagai is jók, nem kemények, nem szárazak, nagyon bizakodóak vagyunk. Amiket eddig kóstoltunk finomak voltak.

Kozák Erika, a Váll-ker Kft. gazdasági vezetője is részt vett a kóstolásban. Kifejtette:

Mi mint szponzor csatlakoztunk ehhez a rendezvényhez. Emellett a mai versenyre a grillsütőket biztosítottuk, az első helyezett pedig egy grillsütőt vihet majd haza. Fergeteges buli volt tegnap, szerintem ma is az lesz, és holnap is. Reméljük hagyomány lesz ebből a fesztiválból is.

A verseny eredményhirdetését 1 órakor tartották. Az első helyezett a Bucóka Büfé csapata lett, második helyen Kiss Ferenc végzett, a harmadik helyet a Kugler Bisztró kapta. Különdíjat pedig a Roma Nemzetiségi Önkormányzat csapata nyert el.

Mindenkinek gratulálunk!

Ma és holnap is folytatódik a fesztivál, este Kowasly meg a Vega ad koncertet.

Galéria: