quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
0-24

Nébih: számos hiányosságot találtak a street foodok ellenőrzésénél

2023. augusztus 10.

Az országszerte vizsgált 185 street food vendéglátó-létesítménynél 14 alkalommal szabtak ki bírságot és egy létesítmény tevékenységét korlátozták; a higiéniai és nyomonkövethetőségi problémák voltak a leggyakoribbak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

    A hatóság jelezte: több eljárás még folyamatban van, az eddig kiszabott bírságok összege meghaladja a 300 000 forintot.

    A közlemény szerint a nyári szezonális ellenőrzések során a street food vendéglátó-létesítményeket is kiemelten ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. Az általános higiéniai és nyomonkövethetőségi problémák mellett az alkalmazottak sok esetben érvénytelen egészségügyi kiskönyvvel dolgoztak, vagy fel sem tudták mutatni az alkalmasságukról szóló orvosi igazolást. A hiányosságok között említette a Nébih, hogy nem vezettek naprakészen minden előírt dokumentumot, hiányzott az allergénekről való tájékoztatás, a rovarok és rágcsálók irtása sem bizonyult megfelelőnek, valamint jellemző hiba volt a szakosított tárolás hiánya.

    Élelmiszereket elvétve kellett csak kivonni a forgalomból, elsősorban a nyomonkövethetőség hiánya miatt. Egy súlyosabb eset fordult elő, amikor 50 kiló húst kellett megsemmisíteni egy egységnél, ugyanis megszakadt a hűtési lánc.