quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 03. kedd
  -  Klotild, Cecília
Vásárhely

Kapu Márti vásárhelyi terapeuta: bizonyos gyümölcsöknek és zöldségeknek is van hűsítő hatásuk

2023. augusztus 03.

Részesítsük előnyben a bogyós gyümölcsöket a nagy melegben, illetve a tökféléket – javasolja Kapu Márti, az alternatív gyógymódok terapeutája.

Tudtad, hogy egyes zöldségek és gyümölcsök tényleg hűtik a szervezetet? És hogy erre egyes fűszerek is képesek? Pedig de!

Kapu Márti, vásárhelyi alternatív gyógymódok terapeutája le is rántja a leplet, így a nagy kánikulában nemcsak hatékonyan hűsíthetjük szervezetünket, de sok-sok vitamint és antioxidánst is beviszünk, ami elengedhetetlen a jó közérzethez és az erős immunrendszerhez.

A jin és jang elve szerint a meleg nyár, a száraz időjárás jang állapot, ezért a jin-t (hűvös, nedves…) kell erősíteni.

„Jó választás a nagy melegben a cseresznye, a meggy, az áfonya, a málna és az egyéb bogyós gyümölcsök, melyeknek nem csak a víz-, de antioxidáns tartalma is magas, az antioxidánsok  gyulladáscsökkentő hatása pedig rendkívül fontos és hasznos. Az antioxidánsok remek fegyverek a szervezetünkben képződő szabadgyökökkel szemben, a szabadgyökök okozhatják a rákos megbetegedéseket” – tudtuk meg.


„Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk ezeket, de bátran használjuk limonádéhoz is, persze fehér cukrot ne tegyünk bele, inkább egy kis mézet, vagy kókuszvirág cukrot, ha nem találjuk eléggé édesnek” – javasolta Kapu Márti. Persze a bogyós gyümölcsök mellett a dinnye is remek hűsítő, ugyanis a tökfélék családjába tartozik, és minden tökféle szintén hűsítő.

A görögdinnye nagy része ráadásul víz, így a hidratálásban is nagy szerepe van, és ha nem vetjük meg a magjait, együk meg, mert kiválóan hat veséink működésére. A citrusfélék is hűsítenek, a citrom, grapefruit és a narancs is remek választás a forró nyár napokra. A gyümölcsöket tehetjük zabkásába is, a zabkása még mindig egy szuper étel, rengeteg rostot tartalmat, nagyon jó hatása van a bélműködésre is és a bélflórára, diétázók is bátran fogyasszák.

Zabkása elkészítése Mártitól ITT.

De ha már tökfélék, bátran fogyasszunk cukkinit, főzőtököt, csillagtököt és padlizsánt is a nyáron, ezeknek is hűsítő hatásuk van. Rántva, főzeléknek, rakott ételként, salátába, grillezve, bármelyik tökéletes. Tele vannak rostokkal is, amelyek támogatják az emésztést. Maradva a zöldségeknél, az uborka is hűsít, akár nyersen, akár kovászosként – tudtuk meg. Mi egyébként a kapros-citromos uborka levesre esküszünk, amit natúr joghurttal, vagy kefírrel, gyalult uborkával (vagy kis kockára vágottal), fokhagymával, vízzel és persze friss kaporral, és kis citromlével szoktunk elkészíteni.

Légkondi helyett fűszerek? Igen! A citromfű, a bazsalikom, a menta,a hibiszkusz és a koriander hűsítő hatású fűszerek! – árulta el Kapu Márti.

A citromfűből ízletes teát készíthetünk, nem mellesleg vírus és baktériumölő is, no meg idegnyugtató, segíti a jó alvást, így egy stresszes nap végén is kiváló választás lehet. A bazsalikom bármelyik sós ételbe vagy bármilyen salátában rendkívül ízletes, a mentát pedig szintén tehetjük salátába – akár görög vagy sárgadinnyéhez is, de mehet limonádéba, magában is isteni és persze tea is készíthető belőle. Ha borsmentát választunk, még emésztést segítő és gyomornyugtató hatásával is számolni lehet. A koriander remekül passzol például egy csirkemellhez, és ha már saláta, igyekezzünk ne tejfölös vagy majonézes öntetet, hanem kefírt használni. A kefír ugyanis szintén a hűsítő ételek közé tartozik! – „súgta” meg nekünk Márti.

Természetesen a megfelelő folyadékfogyasztás elengedhetetlen, ez azonban mindenkinél más és más mennyiség, függően testsúlytól, kortól, esetleges betegségektől. Összességében azonban Kapu Márti azt javasolta, igyunk tiszta vizet, minél többet, ezt ízesíthetjük citrommal is, vagy akár bodzával, levendulával. Utóbbinak fertőtlenítő és kedély-javító hatása is van.

És ha már folyadék, igen, imádjuk a jéghideget ilyenkor, de a terapeuta szerint igyekezzünk ne jéghideget inni, ez ugyanis sokkolja a szervezetet és rengeteg energiájába kerül, hogy hasznosítsa a nagyon hideg folyadékot.

Persze forrót se javallott nagyon, de egy kellemesen meleg vagy langyos ciromfű teával indítani a napot nagyon egészséges.

További nyári tippek mindenkinek Kapu Mártitól hamarosan!