Sok egészséges étel okoz puffadást, eláruljuk, miért!

A túlzott bél- vagy gyomorgáz-termelődés következménye. A kellemetlen tünet a népesség 30%-át érinti. De mi okozza ezt?
Nagyobb mennyiségű levegő lenyelése
Természetes dolog, hogy evés, ivás és beszéd közben valamennyi levegőt lenyelünk. Azonban ha ez nem kis mennyiség, könnyen válthat ki haspuffadást. Ez a jelenség gyakran fordul elő a dohányosok körében, vagy a túl sok rágógumit fogyasztók között. A stresszes életmód is közrejátszhat, éppúgy, mint a mohó étkezés.
Szén-dioxid-felszabadulás
Szénsavas italok fogyasztása. Azzal semmi baj, ha megiszunk egy pohár bubis ásványvizet, de ha egész nap ezt isszuk, előbb-utóbb megjelenik a feszítő érzés a hasunkban.
Baktériumok, paraziták
A nehezebben emészthető tápanyagok, mint például a laktóz vagy a rostok a vastagbélben bakteriális lebontáson mennek át, és ez a folyamat gázképződéssel jár. Ha gyakorta tapasztalunk felfúvódást, érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis az is előfordulhat, hogy paraziták vannak szervezetünkben.
IBS – irritábilis bél szindróma
Az egyik leggyakoribb betegségnek számító IBS ötből egy ember érint. Az ebben a betegségben szenvedő egyén olyan ingerekre is erőteljes bélrendszeri panaszokkal reagál (mint például puffadás, hasmenés és székrekedés váltakozása), amik mások számára nem okoznak ilyen mértékű problémát. Ilyen ingernek számíthat a stressz, tejtermékek, rágógumi, csokoládé, alkohol.
Laktózérzékenység
Ilyenkor a szervezet nehezen emészti meg a tejtermékekben fellelhető laktózt. Emellett gyakori a görcsös fájdalom és hasmenés.
Hajlamosító ételek
Szinte minden, amiben szénhidrát található. És ami a meglepő, hogy az egészséges ételek között is sok felfúvódásra hajlamosítót találunk.
Ilyen például a:
- müzliszelet: jó pár müzli fehérjetartalma szójababból készül, ami közismerten gázképző anyag.
- lencse: az a lencsesaláta és lencsediéta, amit kinéztél a neten, lehet, hogy nem lesz számodra megfelelő, ha haspuffadással küzdesz. Ugyanis a lencse fitinsavat tartalmaz.
- aszalt gyümölcsök: a természetes cukor (másnéven fruktóz) tartalom az aszalt gyümölcsökben igen magas, ami nem tesz jót az érzékeny gyomornak.
- mandula- és mogyorótej: ezekben a növényi alapú tejtermékekben sűrítőanyagként az algából származó karragént használják, ami szintén csak visszavezethető erre a problémára.
- hagyma: a hagymát azok is nehezebben emésztik meg, akiknek nem érzékeny a gyomruk.
- gyümölcsök: meglepő, de számos gyümölcs, mint például az alma, szilva, körte is okozhat puffadást, nagyrészt a bennük található rostok miatt.
- káposzta: raffinóz nevű cukorfélét tartalmaz, amit szintén csak a vastagbélben található baktériumok bontanak le.
Mit tegyünk, hogy elkerüljük a puffadást?
Banán és avokádó! Mindkettőt imádjuk, és remekül alkalmazhatók is problémánkra magas káliumtartalmuk miatt, amely megakadályozza, hogy szervezetünk vizet tartson vissza. Olyan gyógynövények, mint a kamilla és borsmenta. Teaként mindkettő kiváló a bélrendszerünk helyreállítására.
Forrás ridikul.hu