quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
0-24

Folytatódik a nyúlhúsfogyasztást ösztönző kampány

2023. július 29.

A nyúlhús a 21. század fehérjeforrása, amelynek alacsony a zsír- és koleszterintartalma. A következő néhány év célja, hogy a termelés körülbelül 15-20 százaléka a belföldi piacon maradjon.

Folytatódik a nyúlhús fogyasztását ösztönző kampány, Budapest után a következő állomása Debrecen és Kaposvár lesz – mondta a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a soroksári Auchan áruházban tartott sajtótájékoztatón.

Juráskó Róbert felidézte, hogy a nyúlhús fogyasztását ösztönző kampányt 2017-ben kezdték, hogy megismertessék a fogyasztókkal a nyúlhúst, olyan közelségbe hozva, hogy az emberek meg tudják vásárolni. Kiemelte, hat év alatt jelentős eredményt értek el: a Magyarországon előállított nyúlhúsnak már 5-8 százalékát belföldi áruházak értékesítik, 2017-ben ez még 1-2 százalékot tett ki. Az ágazat éves szinten mintegy 4 millió nyulat vág le – tette hozzá a terméktanács elnöke.

A nyúlhúst a 21. század fehérjeforrásának nevezte, amelynek alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Ezért az idei „Nyúl-j bele” elnevezésű kampányban arra biztatott, hogy legalább hetente egyszer kerüljön a családok asztalára tápláló és ízletes nyúlhús. Juráskó Róbert az MTI-nek elmondta, a következő néhány évben szeretnék elérni, hogy a termelésük körülbelül 15-20 százaléka a belföldi piacon maradjon. Hozzátette: a terméktanács másik fontos célja, hogy a nyúlhúsnak is legyen kedvezményes, 5 százalékos az áfája.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) az MTI-nek pénteken eljutatott közleményében ismerteti: tavaly Magyarországon két üzemben több mint 3,92 millió vágónyulat 10 335 tonna élősúlyban dolgoztak fel. A vágóüzemek 100 százalékban hazai előállítású, magyar nyulat kínálnak. Magyarország az egyik legnagyobb nyúlhúsexportőr Európában. Magyar nyúlhús kerül többek között Németországba, Svájcba, Olaszországba, Spanyolországba, Romániába és Hollandiába.

A belföldi nyúlhús forgalmazásról az AMC közölte, hogy míg 2020-ban 583 tonna, 2021-ben 711 tonna, 2022-ben már csaknem 750 tonna nyúlhústerméket értékesítettek a magyarországi üzletláncokon és nagykereskedőkön keresztül, főként 0,5 és 1 kilogrammos kiszerelésű konyhakész termékekként. A rendezvénysorozat a Tetrabbit Kft. magyarországi nyúlhúsfeldolgozó cég támogatásával és az Agrárminisztérium, az AMC, a terméktanács, illetve az Auchan Magyarország közreműködésével valósul meg.

Illusztráció: Pixabay.com