quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Nyúl és bárány is került az asztalra a vásárhelyi Gasztro-Lovagi Tornán

2023. július 16.

Nyolcadik alkalommal várták a középkor ízeinek szerelmeseit a Hód-tavi Gasztro Lovagi Torna főzőversenyére. Idén különleges nyúl áldos, vaddisznó sült, mézes-sörös csirke és kölesből készült „rizskoch” is az asztalra került.

Hat asztalnál tíz féle étel készült a Hód-tavi Gasztro Lovagi Torna. A csapatok nagyon korhűen igyekeztek bemutatni főzőtudásukat, míg a korábbi években előkerült a gázpalack is, ami amúgy nem tiltott, most mindenki igazi autentikus módon főzte, sütötte az ételeket, hogy megidézzék nemcsak a középkori ízeket hanem a hangulatot is. Földbe vágott lyukakban parázslottak a tüzek és kemencében – tudtuk meg Csáki Zsolttól,  gasztroszervezőttől, aki persze ezúttal is előrukkolt főzőcsapatával valami különlegessel.

No de kicsit visszatérve a középkori főzőhagyományokra, a szakrális főzés alap volt náluk – tudtuk meg. Ebből is jön az áldos kifejezés, ami azt jelenti, hogy Isten felé is mutatták be a föld terményeiből és az állatok húsából az áldozatokat. Központi elemek a szél, ami vitte a füstöt és az illatokat, a tűz, aminek hatására a nyers étel elkészült, a víz, ami az élet alap eleme, a föld, ami a terményeket adja, a hit, ami az Isten segítségével elkészített ételt jelenti, és a fém, amiben készült az étel. Nemcsak a testet, a szellemet is táplálták a középkori szokás szerint – ismertette Csáki Zsolt.

Visszatérve a 8. Gasztro-Lovagi Tornára, mint fentebb írtuk, 6 csapat készített 10 féle ételt.

Mint megtudtuk, a Tarsány Tüze csapat birka áldóssal készült, ez lett egyébként kategóriájában az „aranyérmes”. A Hősök Kapuja csirke áldóst készített, ezt mézzel és sörrel is megbolondították, a Hód-Mezei Ízőrzők pedig sertés üstönyükkel érdemelték ki az aranyat. A Sipos Páros pincepörkölttel készült, az Ics Fürjészet pedig a „maradék” kategóriában báránysültet hozott. Ők egyébként birsalmás pitéjükkel arany minősítést szereztek, a Pepita Csapat pedig vaddisznó sülttel rukkolt elő, zöldségekkel egybesütve.

A Vásárhely Ízök Fesztiválcsapata most is kitett magáért, zöldelényes nyúláldost füstölénnyel és juhtúrós kelénnyel.

Csáki Zsolt – aki a csapat főzőkapitánya is – elmondta, rengeteg zöldfűszert használtak – rozmaring, tárkony zöld zsálya, majoránna, zellerzöld töbek között – és füstölt sertést is tettek bele, meg többféle gombát – csiperke, róka, vargánya – köretnek juhtúrós lepénykenyeret kínáltak, amit teljes kiőrlésű lisztből készítettek.

A Gasztro-Lovagi Torna mint megírtuk, egy kísérőrendezvénye volt a Hód Tavi Csata programsorozatnak, ez alkalommal is.

Kapcsolódó

Kié lesz a vándorbuzogány? Kiderül jövő hét szombaton a Hód-tavi csata íjászversenyén!

Szerte az országból várhatóak idén is nevezők a Hód-tavi csata íjászversenyére, amit július 15-én szerveznek meg, immár sokadik éve már. Huszonnégy célpont várja a versenyzőket, korhű öltözetben, korhű fegyverekkel mérettetik meg magukat.

Kapcsolódó

Ínyvitézek, fegyverbe! Mutassátok meg főzőtudásotokat a Hód-tavi Gasztro Lovagi Tornán!

Nyolcadik alkalommal várják a középkor ízeinek szerelmeseit, akik idén július 15-én csaphatnak össze a nagyon közkedvelt és rendkívül jó hangulatú főzőversenyen, a Hód-tavi Gasztro Lovagi Tornán!