Nyúl és bárány is került az asztalra a vásárhelyi Gasztro-Lovagi Tornán

Nyolcadik alkalommal várták a középkor ízeinek szerelmeseit a Hód-tavi Gasztro Lovagi Torna főzőversenyére. Idén különleges nyúl áldos, vaddisznó sült, mézes-sörös csirke és kölesből készült „rizskoch” is az asztalra került.

Hat asztalnál tíz féle étel készült a Hód-tavi Gasztro Lovagi Torna. A csapatok nagyon korhűen igyekeztek bemutatni főzőtudásukat, míg a korábbi években előkerült a gázpalack is, ami amúgy nem tiltott, most mindenki igazi autentikus módon főzte, sütötte az ételeket, hogy megidézzék nemcsak a középkori ízeket hanem a hangulatot is. Földbe vágott lyukakban parázslottak a tüzek és kemencében – tudtuk meg Csáki Zsolttól, gasztroszervezőttől, aki persze ezúttal is előrukkolt főzőcsapatával valami különlegessel.

No de kicsit visszatérve a középkori főzőhagyományokra, a szakrális főzés alap volt náluk – tudtuk meg. Ebből is jön az áldos kifejezés, ami azt jelenti, hogy Isten felé is mutatták be a föld terményeiből és az állatok húsából az áldozatokat. Központi elemek a szél, ami vitte a füstöt és az illatokat, a tűz, aminek hatására a nyers étel elkészült, a víz, ami az élet alap eleme, a föld, ami a terményeket adja, a hit, ami az Isten segítségével elkészített ételt jelenti, és a fém, amiben készült az étel. Nemcsak a testet, a szellemet is táplálták a középkori szokás szerint – ismertette Csáki Zsolt.

Visszatérve a 8. Gasztro-Lovagi Tornára, mint fentebb írtuk, 6 csapat készített 10 féle ételt.
Mint megtudtuk, a Tarsány Tüze csapat birka áldóssal készült, ez lett egyébként kategóriájában az „aranyérmes”. A Hősök Kapuja csirke áldóst készített, ezt mézzel és sörrel is megbolondították, a Hód-Mezei Ízőrzők pedig sertés üstönyükkel érdemelték ki az aranyat. A Sipos Páros pincepörkölttel készült, az Ics Fürjészet pedig a „maradék” kategóriában báránysültet hozott. Ők egyébként birsalmás pitéjükkel arany minősítést szereztek, a Pepita Csapat pedig vaddisznó sülttel rukkolt elő, zöldségekkel egybesütve.

A Vásárhely Ízök Fesztiválcsapata most is kitett magáért, zöldelényes nyúláldost füstölénnyel és juhtúrós kelénnyel.
Csáki Zsolt – aki a csapat főzőkapitánya is – elmondta, rengeteg zöldfűszert használtak – rozmaring, tárkony zöld zsálya, majoránna, zellerzöld töbek között – és füstölt sertést is tettek bele, meg többféle gombát – csiperke, róka, vargánya – köretnek juhtúrós lepénykenyeret kínáltak, amit teljes kiőrlésű lisztből készítettek.

A Gasztro-Lovagi Torna mint megírtuk, egy kísérőrendezvénye volt a Hód Tavi Csata programsorozatnak, ez alkalommal is.




Kié lesz a vándorbuzogány? Kiderül jövő hét szombaton a Hód-tavi csata íjászversenyén!
Szerte az országból várhatóak idén is nevezők a Hód-tavi csata íjászversenyére, amit július 15-én szerveznek meg, immár sokadik éve már. Huszonnégy célpont várja a versenyzőket, korhű öltözetben, korhű fegyverekkel mérettetik meg magukat.

Ínyvitézek, fegyverbe! Mutassátok meg főzőtudásotokat a Hód-tavi Gasztro Lovagi Tornán!
Nyolcadik alkalommal várják a középkor ízeinek szerelmeseit, akik idén július 15-én csaphatnak össze a nagyon közkedvelt és rendkívül jó hangulatú főzőversenyen, a Hód-tavi Gasztro Lovagi Tornán!