quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Vásárhely

Halálra ítélheti a Serháztéri konyhát a Prizma Food

2023. június 27.

Nem kívánja a továbbiakban bérelni és használni a tavaly sok millióból felújított Serháztéri konyhát a Prizma Food Kft., ami azt jelenti, hogy lakat kerülhet az egységre. A vásárhelyi közétkeztetési szolgáltatást végző Pest vármegyei magáncég „racionalizálna”, s csak a Bajcsy-Zsilinszky utcai „Kalmár-konyhát” fejlesztené. Ehhez a keddi közgyűlésén kéri a tulajdonos, a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat hozzájárulását.

„A pályázati kiírásban egyértelműen benne van, hogy a konyhát át kell venni üzemeltetésre. De ettől sokkal fontosabb indok, hogy az idősek ellátása a szomszéd idősek otthona intézményben innen történik. Nem lehet megoldani azt, hogy a konyha ne működjön, ugyanis az egység az idősek ellátásában tálalókonyhaként is üzemel, valamint a környékbeli idős befizetők nagyjából 50 fő is itt tudja átvenni az ételt, máshol nincs rá lehetőségük”

– ezt nem más, mint maga a Prizma Food Kft. írta lapunknak még 2022. januárban, szűk másfél évvel ezelőtt. Akkor (miután az élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági jogkört ellátó járási hivatal higiéniai hibákra, hiányosságokra hivatkozva átmenetileg megtiltotta a Serháztér utcai közétkeztetési konyha használatát), mikor az épület, a főzőkonyha sorsáról érdeklődtünk a vásárhelyi menzát azokban a hetekben átvevő Pest vármegyei magáncégnél.

Úgy tűnik, azóta 180 fokos fordulatot vett a vállalkozás. A keddi közgyűlési ülésen a Prizma Food ahhoz kéri a tulajdonos önkormányzat hozzájárulását, hogy a kétéves bérleti szerződésük lejártával mégse kelljen tovább működtetni az idősek otthona melletti, Serháztéri konyhát. Azt az egységet, melyet tavaly a hatósági bezárást követően több millió forintból újítottak fel, korszerűsítettek. A Pest vármegyei magáncég most ahhoz szeretné megnyerni a közgyűlés engedélyét Márki-Zay Péter előterjesztése alapján, hogy a Bajcsy-Zsilinszky utca 7–9. szám alatti „Kalmár-konyha” kapacitását, főzőterét bővíthesse. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az éttermi rész rovására, saját költségükön 42 négyzetméterrel toldanák meg a Bajcsy-Zsilinszky utcában a főzőkonyhát, s két gázüzemű főzőüstöt is áttelepítenének ide a Serháztéri konyhából. Az indítványban a polgármester is elismeri, a cél, hogy a cég áthelyezze ide a Serháztéri főzőkonyha teljes termelését.

A Prizma Food egyébként a városnak írt megkeresésében azzal indokol, hogy „nem hatékony és gazdaságos” a vásárhelyi főzőkonyhák működése, s „konyhaösszevonással és minimális kapacitásbővítéssel jelentős költségmegtakarítást” tudnak elérni. Ennek a konyhaösszevonásnak pedig a Serháztéri egység eshet áldozatul, melynek szerződését 2023. december 31-e után nem kívánják meghosszabbítani az önkormányzattal. Nagyon úgy tűnik tehát, lakat kerülhet erre a korábbi pályázati kiírás szerint 1800 adag kapacitású vásárhelyi konyhára, ahol információink szerint az utóbbi időben is mintegy 1200 adag ételt készítettek, 1000 óvodásra, iskolásra és 200 szépkorúra, rászorulóra főztek.

Az ügyben több dolog is rendkívül érdekes. Nem elég, hogy a menzai szolgáltatóváltás, a Márki-Zay Péter által „vérprofiként” beharangozott Prizma Food vásárhelyi szerepvállalása óta folyamatosak a lakossági panaszok, kritikák a Pest megyei magáncég által biztosított ételek minőségét, ízvilágát illetően, de a vállalkozás vásárhelyi működését egy súlyos munkahelyi baleset is kísérte, melynek során a „Kalmár-konyhán” az ott dolgozó egyik hölgy fejére szakadt a plafon, most pedig a jelek szerint ahogy a szerződés értelmében lehetőségük nyílik rá, azonnal kiugranának a Serháztéri konyha bérléséből, üzemeltetéséből. Feledve a fent éppen saját maguk által sorolt szakmai érveket, fontosnak nevezett indokokat. Úgy, hogy a konyhát ráadásul sok millió forintból újították fel széleskörűen, tették rendbe 2022-ben. Ráadásul mikor egy hónapja a város közgyűlése előtt számolt be Boros Attila Prizma-vezér, még meg sem említette, hogy olyan terveik lennének, miszerint elhagyják a Serháztéri konyhát! Hiába, no, változik a világ, és nem is lassan…

Mindezek után két lehetőséget látunk:

  • 1, Felmerülhet, hogy a Prizma Food egyfajta bosszút állhat amiatt, hogy a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás tanácsa nem támogatta az intézményeik – így a Kapcsolat Központ – vonatkozásában a magánvállalkozás által kezdeményezett 29 százalékos szolgálatásidíj-emelést az idei évre – szemben a Márki-Zay-féle önkormányzattal. Mint arról beszámoltunk, a kistérség mindössze 7 százalékos drágítást hagyott jóvá az idősek otthonát érintően. Ezen a Prizma 32 millió forintot „bukott”, hiszen a kért és tervezett 720 millió helyett „csak” 688 millió forintra emelhette idei szolgáltatási díját, Boros Attila, a magáncég ügyvezetője a májusi közgyűlésen „övön alulinak” minősítette, hogy a kistérség csak 7 százalékos emelést hagyott jóvá, miközben – mondta – az étlappal kapcsolatban folyamatosan sok a kérésük az idősek otthonát illetően.
  • 2, Az is elképzelhető, hogy a „racionalizálás” egyik mozgatórugója a menzai szolgáltatást igénybe vevők számának drasztikus csökkenése. Könnyen megeshet, hogy az erősen profitorientált Pest vármegyei magánvállalkozásnak már nem éri meg ennyi konyhát működtetni Vásárhelyen. Korábban azt is többször megírtuk, hogy folyamatos és jelentős lemorzsolódás látszik a közétkeztetésben mind az iskoláskorúak, a diákok, mind a szociális étkeztetés tekintetében. S bizony nehéz nem összefüggést látni a vásárhelyieknek a menzáról való tömeges menekülése és a minőséggel kapcsolatos kifogások között.

Hogy pontosan mi áll a Prizma Food által kezdeményezett „konyhaösszevonás”, a Serháztéri főzőkonyha tervezett elhagyása, bezárása mögött, s mit szól ehhez a városvezetés, a tulajdonos önkormányzat, az a keddi közgyűlési ülésen kiderül. A fejleményekről természetesen a későbbiekben beszámolunk.

Illusztráció: Pixabay.com