quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 16. szerda
  -  Csongor
Szórakozás

Ínyvitézek, fegyverbe! Mutassátok meg főzőtudásotokat a Hód-tavi Gasztro Lovagi Tornán!

2023. június 25.

Nyolcadik alkalommal várják a középkor ízeinek szerelmeseit, akik idén július 15-én csaphatnak össze a nagyon közkedvelt és rendkívül jó hangulatú főzőversenyen, a Hód-tavi Gasztro Lovagi Tornán!

A résztvevők olyan alapanyagokból készíthetnek leveseket, egytálételeket és tésztákat, süteményeket, amelyeket már a Hód-tavi csata idején, a 13. században is használhattak. A legjobbak persze ez alkalommal is elismeréseket kapnak.

És hogy mit lehet és mit nem lehet alapanyaggént használni? És hogyan zajlik majd az ínycsiklandó küzdelem?

Csáki Zsolt gasztroszervező lapunknak elmondta, az elkészítés minden fázisa a helyszínen zajlik majd, 8-12 óráig, majd ezt követően veszi kezdetét a zsűrizés. Az eredményhirdetésre várhatóan 14 óra körül kerül sor.

Három kategóriában lehet nevezni az étkekkel:

  1. Sültek (nyárson, kemencében, parázsban, vaslapon, edényben)
  2. Főttek (levesek, raguk, egytálételek – üstben, cserépedényben, bográcsban)
  3. Tészták (sütemények, főtt tészták, gombócok, töltött tészták, sült tészták)

Nevezési feltételek, szempontok:

  • Nevezni saját alapanyaggal lehet; asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodniuk. Nevezési díj nincs.

Az alapanyagok a középkori piaci nyilvántartás alapján többek között az alábbiak lehetnek:
marha, sertés, birka, kecske, baromfi, madarak, hal, nyúl, vadhús, tojás, sajt, túró, vaj, tejszín, savó, tejföl, száraz borsó, bab, lencse, árpa, kender, mák, mogyoró, mandula, zab, köles, hagyma, fokhagyma, uborka, tök, káposzta; alma, körte, cseresznye, meggy, szamóca, dinnye, som, szilva, kökény, őszibarack, zöld dió, aszalt gyümölcsök; sáfrány, bors, köménymag, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, szerecsendió virág, kapor, ánizs, cukor, só, olaj és természetesen a vadon termő gyógy- és fűszernövények)

TILOS a kávé, tea, paprika, paradicsom, kukorica, burgonya használata!

Az ételeket a csapatok által delegált zsűri értékeli és a legjobb csapatok elnyerik az arany~, ezüst~ és bronzminősítésű Gasztro-lovagi címet.

Az elbírálás során figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét.

Főzésre fel, jelentkezz, jelentkezzetek ti is!