quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
0-24

Agrárkamara: jó minőségű lesz idén a dinnye

2023. június 22.

A hétvégétől már meg is lehet kóstolni!

A hétvégétől már lehet vásárolni magyar dinnyét, a termelők az idén jó minőségre számítanak, minden körülmény adott az ízletes terméshez – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A fogyasztókhoz elsőként Békésből, Tolnából és Baranyából érkezik dinnye, később Hevesből, július végétől pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. Kedvező időjárás esetén akár szeptember végéig is kitarthat a kínálat, a szakemberek 140-160 ezer tonnás belföldi termésre számítanak – jelezték.

A NAK ismerteti: a dinnye fajtaválasztéka bővült, termelési technológiája fejlődött, termőterülete tavalyhoz képest 2600 hektárról 2900 hektárra nőtt Magyarországon. A korszerűsítést a kiviteli lehetőségek szűkülése ösztönözte, a magyar termelők külföldi piacainak jelentős részét ugyanis az elmúlt években a görög, az olasz és a spanyol export uralta. A korszerűtlen fajták helyét az utóbbi években versenyképes, jobb minőségű, ellenállóbb oltott és hibrid dinnyék vették át, ma már ezeké a belföldi termőterület 95 százaléka.

Megjelent a fóliás termelés is, a szezon emiatt kezdődhet kicsit előbb Magyarországon. A görögdinnyének még csak 2-3 százaléka, a sárgadinnyének viszont már több mint 20 százaléka fóliás termesztésű. Belföldön az átlagos fejenkénti fogyasztás évente 10 kilogramm. A fogyasztói szokások változása következtében egyre többen keresik a kisebb, 5 kiló körüli, valamint a magszegény görögdinnyét. A nagyobbakat inkább az útmenti árusok és a zöldségesek vevői keresik.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a magyar dinnye versenyképességéhez a NAK is hozzájárult, a vetőmag-forgalmazókkal tanulmányutakat szerveztek a gazdáknak, 2018-ban pedig együttműködési megállapodást kötöttek a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével, hogy javítsák a piaci lehetőségeket. A behozatalt az áruházláncokkal közösen csökkentették, összehangolták a gazdák és a forgalmazók érdekeit, a termelői szemléletváltás ösztönzésével pedig elérték, hogy a magyar áru külföldi esélyei is javultak.

A NAK az exportlehetőségek visszaszerzésére is lát lehetőséget az importőrök érdeklődése alapján. Idén arra számítanak, hogy a belföldi termés harmada juthat el külföldre, túlnyomórészt Csehországba, Lengyelországba, Németországba és Szlovákiába.

Illusztráció: MTI/Komka Péter