quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 16. szerda
  -  Csongor
Vásárhely

Augusztusig izgulhatunk, a vásárhelyi mestercukrász Tihanyi Harangszója lesz-e az Ország Cukormentes Tortája

2023. június 11.

Mint megírtuk, Benczur Sándor, a vásárhelyi Marcipán Cukrászda mestercukrásza is bejutott a döntőbe, az Ország Cukormentes Tortája lehet az általa megálmodott Tihanyi Harangszó elnevezésű finomság. Csütörtökön tartották meg a 6 cukrásznak a végső megmérettetést.

Korábban azt írtuk, Benczur Sándor, a Marcipán Cukrászda mestercukrásza Tihanyi harangszó nevű tortájával kápráztatta el az ítészeket az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája verseny elődöntőjében.

„Cukor- és gluténmentes tortát kellett készíteni, ami mindig nagy kihívás, hiszen ezek az alapanyagok másképp működnek, mint a hagyományos cukrok vagy lisztek. A torta piskótájához mandulalisztet is használtam, édesítőszernek pedig a nekem már jól bevált xilitet és eritritet” – nyilatkozta akkor megkeresésünkre Benczur Sándor.

Tihanyi harangszó tortája levendulás-áfonyás csokoládés, és természetesen most is tartalmaztak a rétegek ropogós elemet és zselét is a krém mellett. Előbbi puffasztott rizses csokoládés, a torta ízvilágánál pedig mint mindig, most is törekedett Benczur Sándor a harmóniára, hogy ne legyen se túl édes, se túl savanykás, a két íz jelen legyen és kiegészítse egymást. A gyümölcs zselébe egyébként a levendulán és áfonyán kívül egy kis fekete szeder is került.

Még akkor írtuk szintén,hogy május elején küldik ki az ítészek minden cukrásznak, min kellene változtatniuk, és akkor a döntőbe jutott tortákat újra el kell készíteniük majd. Ekkor még egy bírálat következik, majd június 8-án a szakmai zsűri előtt kell elkészíteni a tortát, bizonyítva a helyszínen, hogy a receptúra tényleg működik.

Megvolt a döntő, de a nyilvános eredményre várni kell, egészen augusztus közepéig. Megkerestük Benczur Sándort a döntő után, nem mondhatja el az eredményt, de annyit elmesélt lapunknak, úgy érzi, kitett magáért.

Izgatottan várjuk a nyilvános eredményt! 🙂

A döntőbe egyébként makói torta is bejutott, íme a csütörtökön döntőzősök:

  • Tökmag málna – Novák Ádám, Csonka László, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • Kikelet – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda, Makó
  • Álmos hercegnő – Kenyeres Gabriella, Kollár Kinga, Auchan Magyarország, solymári telephelyének cukrászdája
  • Tihanyi harangszó – Benczur Sándor, Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely
  • Randevú – Raffer Gabriella, G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu
  • Csoko-Love – Gyuris László, Reisinger Ferenc, Virág Cukrászda, Szeged
Kapcsolódó

Egy falat Kikelet? Makói lehet az ország cukormentes tortája

A cukor- és lisztmentes finomságot Lawal-Papp Zsófia álmodta meg.

Kapcsolódó

Vásárhelyi mestercukrász tortája az Ország Cukormentes Tortája döntőjében!

Benczur Sándor, a Marcipán Cukrászda mestercukrásza Tihanyi harangszó nevű tortájával kápráztatta el az ítészeket az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája verseny elődöntőjében.

Fotók Egy Csepp Figyelem Alapítvány Facebook oldala