Megint aratott a Vásárhelyi Ízök Fesztiválcsapata, tőgypörkölttel vették le a lábáról a zsűrit

No meg még sok minden mással is, ugyanis extrémen kitett magáért a sokszoros díjnyertes vásárhelyi csapat: a tőgypörkölt mellett rántott tőgyet, galambhússal töltött tésztát, és galambhús alapléből készített hagyományos, vásárhelyi kötözött táskalevest is kínáltak a zsűrinek, és ezzel a sornak nincs vége. Csáki Zsolt a Vásárhelyi Ízök Fesztiválcsapatának kapitánya, főzőmestere „ízletes” interjút adott nekünk.

Az Alföldi Állatenyésztési Napokon idén is megmérettette magát a Vásárhelyi Ízök Fesztiválcsapata, másik 18 csapattal, ugyanakkor most kimondottan a különdíjra hajtottak, éppen ezért olyan régi alapanyagokat szerettek volna megmutatni minél több formában, ami ma is megállja a helyét. Csavarok persze megint voltak, ahogyan Csáki Zsolt gasztrogurutól ezt már megszokhattuk.

„Azt gondolom, minden főzés alapja, hogy kötődjön a múlthoz, de mutasson a jelenre is. Éppen ezért régi alapanyagokat választottunk, és azt akartuk megmutatni, hogy ezekből az egyébként egyszerű alapanyagokból mennyi félét lehet készíteni” – részletezte lapunknak Csáki Zsolt.
A tőgy volt az egyik fővonal a menüben
Tőgypörköltet és rántott tőgyet is készítettek. Ez egy régen nagyon közkedvelt alapanyag volt, és ma is megállja a helyét, hangsúlyozta a gasztro-guru, kiemelve, hogy a végeredmény mindkét étel tekintetében rendkívül puha, omlósabb mint bármelyik hús, és finom.

„
Az a legjobb, ha a olyan marhatőgyhöz jutunk ami még szűz, tehát nem adott tejet. Ezt egyébként henteseknél lehet beszerezni, de tőgyet lehet kapni a vásárcsarnokokban is, manapság is közkedvelt egyébként. Mind a pörkölt, mind a rántott esetében meg kell abálni előtte (persze előtte át kell alaposan mosni). A tőgypörkölt úgy készül, mint egy átlagos pörkölt, vagy pacalpörkölt, a rántottat pedig szeletekre kell vágni, miután megabáltuk egy fűszeres, hagymás vízben és ezután kirántani” – ismertette.
A tőgypörkölthöz burgonyás túró gombócot készítettek, ez visszatérő elem egyébként náluk, amibe ez alkalommal petrezselyem is került.
A másik vonal a galamb volt
Ami szintén egy régi, hagyományos vásárhelyi alapanyag. A galamb alaplevéből készítettek egy kötözött táskalevest, természetesen ennek tésztáját is házilag csinálták, a galamb húsát pedig kicsontozták, ledarálták, fűszerezték és tésztába töltötték, majd azt forró zsiradékban kisütötték.

Három mártás is készült, egy áfonyás – ami fahéjjal, csillagánizzsal, cherry-s borecettel és Portói borral főztek fel, maj leszűrték és belerotyogtatták az áfonyát. Készült egy uborkás-kapros-fokhagymás-házitejfölös, és egy marinált hagymás is, kovászolt káposzta levével.

Egyéb köret volt még a hagymás krumpli, csíkokra vágott káposztával turbózva, egyben összesütve mindez.
A legnagyobb kupát kapták meg mindezért, 10 féle ételt tálaltak ki és a Különdíj kategóriát – ami a csapatnak ez alkalommal célja volt – nyerték el.

Csáki Zsolt még elmondta a közeljövőbeli terveivel kapcolatban, legközelebb a Gasztro-lovagi tornán főznek majd.
MÉG TÖBB KÉP!
Gratulálunk! Megyünk a Gasztro-lovagi tornára is! 🙂