Hiába a sikerpropaganda, továbbra is ezer sebből vérzik a kiszervezett vásárhelyi közétkeztetés

Nemcsak az iskolások közül fordítottak hátat sokan a menzának, de a szociális étkeztetésből is rengetegen morzsolódtak le a minőség miatt. A Pest vármegyei közétkeztető cég vezetője szerint minden rendben van az ételekkel, s Márki-Zay Pétertől is csak vállveregetést kapott. A polgármester megint a magánvállalkozás oldalára állt a vásárhelyiekkel szemben.
Továbbra is rengeteg a minőségi panasz és kifogás a Márki-Zay Péter által kiszervezett hódmezővásárhelyi közétkeztetéssel kapcsolatban. Lapunkban korábban az önkormányzat által nyilvánosságra hozott adatokat elemezve bemutattuk, drasztikus csökkenés tapasztalható a menzások számát tekintve az elmúlt hónapokban, azaz kijelenthető, hogy menekülnek a vásárhelyi diákok a Prizma Food által üzemeltetett menzáról. A csütörtöki rendes közgyűlésen pedig kiderült, hogy a szociális étkeztetésben is jelentős lemorzsolódás látszik, ami szintén az ételek minőségével függ össze. A Kapcsolat Központ idősotthonaiban élő szépkorúak részéről is állandósultak a kritikák.
„Az idősek visszajelzései alapján az látszik, hogy az utóbbi időszakban kezdett egyhangúvá válni az étlap. A lakóink hiányolják azokat az ételeket, melyeket korábban a Hód-Menzánál megszoktak, megszerettek, így a rántott halat, a rántott húst vagy a tojásrántottát. Azt sem tagadhatjuk el, hogy a szociális étkeztetésben bizony egyértelmű csökkenés tapasztalható, és ez a minőség miatti csökkenés, amivel nem tudtak megbarátkozni azok a szociálisan rászorulók, akik az új menzának a szolgáltatásait igénybe vették” – fejtette ki Bálint Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, a Kapcsolat Központ főigazgatója. A szakember azt is elárulta, bizony korántsem zajlanak problémamentesen az intézmény havi rendszerességű egyeztetései a Pest vármegyei közétkeztető céggel.
A közgyűlési ülésen részt vevő Boros Attila Prizma-vezér hosszas sikerpropagandát adott elő, azt mondta, minden adat, hatósági ellenőrzés, intézményvezetői visszajelzés és saját felmérés azt mutatja, hogy a vásárhelyi közétkeztetés igenis rendben van és jó minőségű. Azt is állította, hozzájuk idén tulajdonképpen még panasz sem érkezett. Érezhetően sértődött hangnemben beszélt lapunk azon cikkeiről, melyekben a szerkesztőségünkhöz folyamatosan érkező negatív olvasói észrevételek alapján kritikát merészelünk megfogalmazni a menzáról. Azt is kifejtette, nem érdekli, mit írunk, szerintük akkor is teljesen jó a közétkeztetés Hódmezővásárhelyen, ahová ők Pest vármegyéből „új szintet hoztak” a minőségben, a higiéniában és az EMMI-rendeletnek való megfelelésben is. Hatalmas új vívmányként említette, hogy szeptembertől felveszik az étlapra a hamburgert, a hot-dogot és a gíroszt is, illetve amennyiben technikailag lehetséges, megpróbálnak „A” és „B” menüt biztosítani.
Galambos Kornélné D. Szabó Katalin (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő felvilágosította a messziről jött cégvezetőt, hogy amit ő újításként ad elő, azok bizony hosszú évekkel, sőt, évtizedekkel korábban már léteztek Hódmezővásárhelyen. Emlékeztetett, a helyi közétkeztetésben már az 1990-es években, de később is volt „A”, „B”, sőt, akár „C” menü is, ugyanígy a Hód-Menza rendszeresen adott a tanulóknak gíroszt ebédre, hamburgert vacsorára. Azt is cáfolta, hogy amikor önkormányzati kézben működött a menza, akkor ne tartották volna be a központilag előírt szabályokat.
„Már 2014-ben, 2015-ben vagy 2016-ban is ettek a gyerekek a Cseresnyés-kollégiumban hamburgert vacsorára, vagy gíroszt ebédre, ez már korábban is létezett Vásárhelyen, csak mióta másfél éve önök vezetik, azóta nem volt, tehát ez legfeljebb önöknek új, de itt, akik a Hód-Menzánál étkeztek, tudják, ezek az ételek ott szerepeltek az étlapon. ‘A’ és ‘B’ menü között már 1992 és 1996 között, de később is választhattak a diákok és a felnőttek. A középiskolások pedig a Cseresnyés-kollégiumban hétfőtől csütörtökig meleg vacsorát kaptak, nem pedig hideg szendvicset vagy péksüteményt. Éppen ezért kicsit furcsának tartom, amit a Prizma Food vezetője mond arról, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, és olyan dolgokat vezetnek be, melyek régen nem voltak Vásárhelyen. Ez abszolút nem igaz, ahogy az sem, hogy a menzán korábban nem tartották volna be a szabályokat” – részletezte Galambos Kornélné D. Szabó Katalin.
Márki-Zay Péter polgármester szokása szerint ismét a magáncég mellé állt a vásárhelyiekkel szemben. Ezúttal is egyfajta sikertörténetként beszélt az általa kiszervezett közétkeztetésről. Úgy fogalmazott, Vásárhely a menzával is ugyanúgy kivételes példát mutat, mint a zöldterület-gondozásban, a hulladékgyűjtésben vagy a buszközlekedésben…
Címkék:
Hódmezővásárhely Márki-Zay Péter önkormányzat polgármester közgyűlés városháza reggeli Bálint Gabriella Kapcsolat Központ közétkeztetés idősotthon Galambos Kornélné D. Szabó Katalin panasz prizma food menza Galambos Kornélné Prizma Food Szolgáltató Kft. ebéd Prizma Food Zrt. uzsonna szociális étkeztetés