Itt a gyereknap, süssünk a lurkónak palacsintát, de egészségeset, nem hizlalót! Isteni és diétás recepteket hoztunk

A palacsintát majdnem minden magyar ember imádja, ugyanakkor nem tartozik a legegészségesebb finomságok közé, hiszen fehér liszt és valamilyen cukros töltelék kerül bele. Mutatunk pár saját receptet, egészséges, diétás, de mennyei változatok következnek, amivel bátran lepjük meg a gyerkőcöt gyereknapon akár!
Nemcsak a tésztára, a töltelékre is adunk tippeket!

Banánpalacsinta
A banán palacsinta alapja, mint ahogyan a neve is mondja, a banán, de az érettet használjuk fel ehhez. De tökéletes a még nem túl érett is.
4 darab banánt pépesítsünk, mehet bele vanília kivonat is. Egy csipet só, és egy csipet szódabikarbóna is kell bele. Dúsítsuk ugyanennyi teljes kiőrlésű liszttel, és annyi szódával, vagy tejjel, vagy növényi tejjel, amíg egy palacsinta állagot nem kapunk. Mehet bele egy tojás is, de ez el is hagyható. Forró zsiradékban, a szokásos módon sütjük. Magában is mennyei, lévén, hogy a banán kellemes édes ízt is ad, de tehetünk a tetejére házi tejszínhabot is, amit szintén nem szükséges cukrozni, elegendő a habtejszín felverése után némi mézet tenni bele, vagy egy kis eritritet.
Tipp: a banán és a kókusz remek páros, készíthetünk tejszínhabos-kókuszos tölteléket is bele, – vagy a tetejére – de ha beletöltjük, vigyázzunk, hogy maximum langyos legyen csak a palacsinta a töltéskor, másképp ugyanis kifolyik.

Zabpalacsinta
A neve itt is megmutatja, ez zabból készül.
Ugyanannyi zablisztet és tejet (vagy növényi tejet) alaposan kikeverünk, mehet bele a csipet só, és egy tojáős, de itt sűrűbbre hagyjuk az állagot, amerikai palacsintát sütünk. Azaz sűrűbb a tészta és kisebb korongokban süssük ki, és vastagabb rétegben legyen a tészta a forró serpenyőben. Mehet rá bármilyen gyümölcs, vagy gyümölcslekvár, lehetőleg házi, amibe nem tettünk külön cukrot.
Tipp: irdatlan gyorsan tudunk házi „gyümölcs lekvárt” készíteni öntetként. Az adott gyümölcsöt apró kockára vágjuk mehet a lábasba, hozzá némi víz, ha almát használunk fahéj, vanília bármely gyümölcshöz, egy kis eritrit vagy pici méz. Összehevítjük, rotyogtatjuk pár percet, és máris kész a házi, egészséges öntet rá.
Tipp 2: hígra is hagyhatjuk a tésztát – ekkor több folyadék kell persze bele – és ugyanúgy nagy méretben sütjük ki.

Alakbarát de isteni tölelékek!
Epres-mascarponés
Itt az eperszezon! Fél kiló epret pürésítsünk, bár szem kivételével, ezeket kis darabokra vágjuk és a végén a krémhez keverjük (elhagyható). Tegyünk bele vanília kivonatot, eritritet, vagy mézet, és 200 gramm mascarponét, vagy bármilyen natúr, nem sós! krémsajtot. Keverjük alaposan ki, és már mehet is a palacsintába.
Tipp: dúsíthajuk, illetve „lágyíthatjuk” házi készítésű tejszínhabbal is.
Túrós-barackos
Már lehet kapni korai sárga barackot, használjuk ki!
A barackot nagyon apróra vágjuk, hozzá keverünk éppen annyi túrót, mint maga a barack mennyisége.Édesíteni nem is szükséges, de ha szeretnénk, akkor méz, porrá őrölt nádcukor, vagy eritrit tökéletes.

Alakbarát kakaós
Ez egy nagyon egyszerű de nagyszerű, annyi, hogy natúr kakaóport használjunk és eritritet, vagy nádcukrot keverjünk hozzá.
Ugyanez áll a csokipudingra is, főzzük meg, de ne cukrot tegyünk bele. Pikánssá teszi, ha teszünk a pudingba banánt, vagy epret, vagy bármilyen, számunkra kedves gyümölcsöt. Ugyanis minden gyümölcs remekül működik a csokival, csokis ízvilággal.

Mogyorókrémes, nem a Nutellás!
Vegyünk ehhez natúr amerikai mogyorókrémet, – ez földimogyoróból készül, és isteni magában is. Ebbe sem kell édesító alapvetően, de megtehetjük. Keverjük ki házi tejszínhabbal, és már kész is, de tehetünk bele egy kis natúr kakaóport is!
Jó étvágyat 🙂
Fotók illusztráció