quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Nem eszi a gyerek a zöldséget? Bújtasd el!

2023. május 16.

Ha ismerősek a következő mondatok akár a gyerkőctől, akár a párodtól – a férfiak gyakran híresen nagy hús és krumpli-rizs imádók: „Fúj főzelék! Fúj, párolt zöldség! Fúj zöldségleves! Fúj saláta!” – akkor ez a cikk teljesen neked szól. Néhány apró trükk, néhány más, de nagyon egyszerű konyhai technológia, és étkezésenként közel fél kiló zöldséget is örömmel bekanalaznak!

Gyerekeknél, de felnőtteknél is fontos a látvány. Ha eleve nem szeretik a zöldségeket, akkor a zöldség már a látvány miatt is elutasításra kerülhet, pedig még meg sem kósolta azt.

Mutatunk néhány trükköt és adunk pár tippet, garantált a siker!

Az egyik ilyen trükk a zöldség elbújtatása.

Ha a zöldségleves ellenállást vált ki, akkor készítsünk krémleveseket. Persze itt is figyelni kell arra, hogy ne a legmarkánsabb ízvilágú zöldségekkel tegyük azt meg, például a zellert vagy a céklát – ami amúgy is megosztó – ne használjuk csak kis mértékben.

A krémleveseket a tejszín és vagy a tej különösen ízletessé varázsolja, érdemes használni, ugyanúgy, mint a friss – vagy akár szárított – zöld fűszereket. Ez a két komponens nagyon „felhúzza” a zöldségleveseket.

Semmi más dolgunk nincs, mint egy sokféle zöldségből készíteni egy zöldséglevest, a szokásos módon. Mehet bele répa, fehér répa, karfiol, karalábé, brokkoli, főzőtök – ha bírja a pénztárcánk akkor zsenge, friss spárga – vörös hagyma, fokhagyma, petrezselyem, akár egy ki oregánó, pici bazsalikom vagy kakukkfű is.

Zöldborsót ne, mert a héjja turmixolás után is benne marad. Ha mindenképp szeretnénk zöldborsót tenni bele, azt át kell passzírozni.

Ha készen van, botmixerrel pürésítjük, majd hígítjuk tejszínnel, és akár egy kis tejjel. Viszatesszük a tűzhelyre, egyet rottyan, vagy addig főzzük míg a kívánt állagot el nem érjük – nem kell habarás, vagy lisztes rántás, felesleges üres finomított szénhidrát – és már kész is.

Tipp: a kisebb, óvodás, vagy annál is kisebb gyerekek még gyakran keresik mindenben az édes ízvilágot. A répából és édeskrumpliból készített krémleves tökéletes választás lehet nekik, persze ebbe is csempészhetünk egy kis karfiolt például.

Tipp: ha laktózérzékenység áll fenn, használjunk kókusz vagy mandulatejet. Persze olyat, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

És van egy másik trükk is még, ha krémleves.

Pirítsunk bacont, vagy készítsünk sajtropogóst – reszelt sajt sütőpapírra téve, be forró sütőbe aranybarna színig – , és a gyerekek nagy kedvencét, a levesgyöngyöt is előszedhetjük. Ezt szórjuk a tetetéjre, imádni fogja mindenki. De egy kis pirított tökmag is szuper lehet, illetve bármilyen pirított olajos mag, amit szeret a család, de a sült virsli karikát is minden gyerek díjazza majd. De sima reszelt sajt, vagy persze pirított kenyér kocka is remek lehet.

Persze csak egy-egy vagy két zöldségből is lehet krémleves. Isteni a karfiolkrémleves, a brokkoli, vagy akár a cukkini is, önmagában is!

Reszelt zöldség a fasírtba! (ami persze szintén bújtatás.)

A szokásos darált húsba, amit befűszereztünk, reszeljünk cukkinit! Nyugodtan mehet fele-fele arányban a zöldség és a hús, arra figyeljünk, hogy miután a cukkinit lereszeltük, nyomkodjuk ki a levét, mielőtt a húsos masszához keverjük. Ugyanígy lehet trükközni répával és káposztával is, de akár karalábéval, karfiollal, vagy brokkolival is, kis lyukú reszelő kell hozzá és elveszik gyakorlatilag a fasírtban. (Nem kell előfőzni vagy megfőzni a zöldséget! m.j. a szerk.) Nem fogják észre venni benne, viszont nagy örömmel fogyasztják majd.

Tócsni

Ezt nálunk, a Dél-Alföldön főként krumpliból, hagymából és lisztből, tojásból készítik, de az én anyukám ezen újított még gyerek koromban.

Legyen benne negyed annyi krumpli, de reszeljünk le káposztát, karalábét, cukkinit és akár répát is hozzá (sok répát ne, mert édeskésé teszi), fűszerezzük, majd ugyanúgy, mint a hagyományos tócsnit, süssük ki forró zsiradékban. Mehet hozzá bármilyen szokásos tunkoló, ketchup, majonéz, mustár, de fokhagymás-tejfölös mártogatóssal még tutibb, aki pedig szereti a kaprot, tegyen bele azt is. Egészéges, laktató főétel, vagy kiváló vacsora. Ha nagyon „húsosak” vagyunk, akkor tegyünk bele előre lepirított darált husit is, egy keveset. Ez az étel maradékmentésnek sem utolsó egyébként!

Jó étvágyat, jó egészséget!

fotók illusztráció, istock