quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 16. szerda
  -  Csongor
Szólj hozzánk

Olvasói levél: kicsit szőrös, kicsit sótlan, de a miénk

2023. május 02.

A közétkeztetés cég és a polgármester is megígérte, áprilisban jobb lesz a közétkeztetés. Olvasónk gondolt egyet, s tesztelte a vásárhelyi menzát. Vajon tényleg javult szolgáltatás? Spoiler: nem. Fotókkal mutatjuk, mit kapott ebédre a bátor kóstoló!

„Az utóbbi időben nagy port kavart Hódmezővásárhelyen a város új közétkeztetőnek csúfolt cége, a Prizma Food Kft. A város vezetői és a hozzájuk köthető sajtóorgánumok az egekbe magasztalták a cég által készített ételeket, míg mások panaszkodtak. Úgy döntöttem hát, hogy teszek egy próbát, és megkóstolom az ebédet.

A húsvét előtti hetet tűztem ki erre a célra, azonban a tervem rögtön az első lépéseknél meghiúsult. Történt ugyanis, hogy április 3-án besétáltam a volt 602-es suli konyhájára, hogy megvásároljam a heti ebédjegyem. Vittem a kis ételhordót, és felkészültem a próbaevésre. A dolgozók azonban közölték velem, hogy nem vételezhetek jegyet, mert arra csak csütörtökön van lehetőség. Sok mindenre fel voltam készülve, de arra nem, hogy a ’köz’ étkeztetésében nem lehet ételt vásárolni. Felmerül a kérdés, hogy egy állítólag nyereségérdekelt cég hány embert zavart már el így, és mekkora bevételtől esett el a cég?! – sebaj, a városnak benyújtandó számlát megemelték 170 millióval, majd azok az adófizetők kifizetik a hiányt, akik nem is szeretnének ott étkezni…

Elérkezett a csütörtök, boldogan sétáltam be ismét a konyhára, hátha ezúttal sikereket érek el. És bingó! Volt lehetőségem elkölteni a pénzem, és a húsvéti hétre előre megváltanom a jegyem. 5150 forintot fizettem, amiért 4 napra elegendő bilétát kaptam cserébe (húsvéthétfőn nem volt konyha). Izgatottan szerettem volna megtudni, hogy mit fogok ebédelni a következő héten, azonban étlapot nem találtam. Gondoltam, kérek. Közölték, hogy nincs. De nyomtatnak egyet, ha szeretnék. Szerettem volna. Nyomtattak, kaptam. És aki nem ragaszkodik az étlap nyomtatásához? Honnan tudja, hogy mit fog enni, mire fizet elő? Online ugyanis nemhogy a húsvéti hét menüje nem volt fent (amire előfizettem), de még az aktuális heti ételsort sem sikerült feltölteniük. Zsákbamacska, drágán.

Az eddigi sorok tények voltak, most azonban következik a vélemény, az ételekről, napokra lebontva. A keddel kezdek, ugyanis hétfőn sonkát szeltünk, családdal.

Kedd – grízgaluska leves, burgonyafőzelék, nuggets

A bögrényi levest nem tudtam értelmezni, egy gyereknek is kevés lett volna. Zöldség volt benne, grízgaluska volt benne, egy kis só-bors kombóval felturbózva ehető volt. A krumplifőzelék kifejezetten finom volt, azonban burgonyát csak elvétve tartalmazott. A nuggets tipikusan a gyorsfagyasztott, legolcsóbb fajta volt, amit végül a kóstolás után ott is hagytam.

Szerda – tejfölös zöldbableves, bácskai rizseshús, savanyúság

A zöldbablevest nem szeretem. Ebből azonban sikerült kanalaznom, hiszen semmi íze nem volt. Jöhetett a bácskai rizseshús. Ezen a pontom azonban elgondolkoztam, hogy tényleg szeretném-e befejezni ezt a próbahetet. Az ételhordót kinyitva ugyanis egy szőrös hús(?)darab nézett velem farkasszemet. Ebből kifolyólag nem mertem húst kóstolni, a rizs azonban (leszámítva, hogy annyira szét volt főve, hogy rágás nélkül mállott a számban) rendben volt. A cékla pedig cékla volt, azon még a Prizma sem tudott mit elrontani.

Csütörtök – tarhonyaleves, sült virsli, zöldborsófőzelék

A leves immáron teljes adag volt, és ízre sem tudok rosszat mondani róla. Tipikus menzai leves. Egy virslit sem lehet nagyon elrontani, bár nem egy csúcsminőségű, finom húsrudacska landolt az érelhordóban, de ez még belefér. A borsófőzelék édes volt, amivel alapból semmi probléma nem lenne, azonban az inkább sósabb virslivel olyan ízvilága lett az ételnek, amiből köszöntem, nem kértem. Ez persze ízlések és pofonok kérdése…

Péntek – magyaros gombaleves, BBQ szelet, zöldséges kuszkusz

Ezt a napot vártam a legjobban a BBQ szelet miatt. A leves szintén elment, menzás ízvilág. A második fogás azonban félig csalódás volt. A BBQ szósz kifejezetten finom volt! A hús azonban mindent elrontott. Sima natúr szelet, leöntve a szósszal, ami még jó is lehetett volna, de nem volt az. Sajnos nem tudom átadni a hús ízét, de kifejezetten kellemetlen volt. A menüben szereplő kuszkusz helyett pedig rizst kaptunk, amit kissé száraz, de a szósszal együtt fogyaszthatónak bizonyult.

Összegzés:

Hogy jó élmény volt-e a próbahét? Egyértelműen nem. Volt ugyan 1-2 kifejezetten finom étel, de ha egybe nézzük a 4 napot, senkinek sem ajánlom a ’köz’étkeztetést. 4 napra 5150 forint, naponta 1287,5 forint (nem értem, mi alapján számolták ki a heti összeget, ami olyan /nap összeget ad ki, ami még csak nem is kerek szám, de ez a legkisebb probléma). Ennyi pénzt azonban nem ér az a menüsor, amit a Prizma kínál.

A rendszerük pedig számomra elfogadhatatlan. Közétkeztetést kínálnak, ahol hetente mindössze egy napon van lehetőség megvásárolni a következő heti ebédjegyet, a hét másik 4 munkanapján elzavarnak. Kíváncsi vagyok, hogy mi történik, ha valaki nem ér rá egy adott csütörtökön, és nem tudja megváltani a jövő heti ebédjét? Elküldik? Éhezik?

Jó pár menüztetéssel is foglalkozó vendéglátó egység működik Vásárhelyen, ahol mindössze 2-300 forinttal magasabb az étel ára, de legalább jól lakik vele az ember, és nem a szőrszálakat kell tépkednie a húsról. Válasszuk ezeket!” – javasolja olvasónk.