Egy falat Kikelet? Makói lehet az ország cukormentes tortája

A cukor- és lisztmentes finomságot Lawal-Papp Zsófia álmodta meg. Most szavazhatunk rá.
Az idén is elképesztő finomságokat és ízkombinációkat álmodtak meg a cukrászok az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyére nevezett torták elődöntőjében. Az alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt megmérettetésre 16 pályaművet neveztek. Ezek közül 6 jutott be a döntőbe, közöttük a vásárhelyi Benczur Sándor, a Marcipán Cukrászda mestercukrásza Tihanyi harangszó nevű tortája, és a makói Papp Cukrászda Kikelet tortája, amit Lawal-Papp Zsófia alkotott meg a versenyre.

Zsófi imádja a különleges ízkombinációkat és a kretaivitást, szívesen kísérletezik újdonságokkal. A makói cukrász a Promenad24-nek elmondta:
Tavaly neveztünk először erre a versenyre, és akkor is bejutottunk a döntőbe. Idén egy citromos, mandulalisztes piskóta a torta alapja, mert kritérium, hogy cukor és búzaliszt nem lehet benne. Vanília mousse található még benne, és levendulás áfonyaréteg, valamint és fekete teás citrom. A teteje pedig szárított virágokkal, gyümölcsökkel van díszítve, és azért lett a neve a Kikelet, mert ránézésre is tavasziasan kellemes, vidám.

Hozzátette azt is, hogy nagyon örül neki, hogy bejutottak az idén is a döntőbe, nagyon erős a mezőny, de azért bíznak benne, hogy jó helyezést érnek el. Most a zsűritől még kapnak egy értékelést, amiből kiderülhet, melyek azok az apróságok, amiket finomítani kell még. Ezután élőben is meg kell majd sütniük a tortán a fővárosi versenyhelyszínen, ami önmagában is egyfajta kihívás, hiszen nem a megszokott terepen, konyhában kell dolgozni.

És, hogy Makón mikor kóstolhatjuk meg? Arra még picit várnunk kell. A verseny eredményhirdetése előtt sajnos nem, de utána biztosan kapható lesz a Kikelet a makói Papp Cukrászdában, hiszen addig nem árulhatják. Zsófi elárulta:
A Kikelet alapötlete a kávézónkból jött, a fekete teás citrom a kedvencem, és amikor kortyolgattam arra gondoltam, milyen jó lenne ezt az ízvilágot újragondolni egy tortában.
Jó hír, hogy az alapítvány Facebook-oldalán szavazhatunk a legszebb tortára, így a makóiak hozzájárulhatnak Zsófi és a Kikelet sikeréhez! Az biztos, hogy a csodaszép torta tényleg üdítő látvány, a tetején a színes virágokkal, búzavirággal, levendulával.
A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd.

Vásárhelyi mestercukrász tortája az Ország Cukormentes Tortája döntőjében!
Benczur Sándor, a Marcipán Cukrászda mestercukrásza Tihanyi harangszó nevű tortájával kápráztatta el az ítészeket az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája verseny elődöntőjében.