quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Makó

Egy falat Kikelet? Makói lehet az ország cukormentes tortája

2023. április 22.

A cukor- és lisztmentes finomságot Lawal-Papp Zsófia álmodta meg. Most szavazhatunk rá.

Az idén is elképesztő finomságokat és ízkombinációkat álmodtak meg a cukrászok az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyére nevezett torták elődöntőjében. Az alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt megmérettetésre 16 pályaművet neveztek. Ezek közül 6 jutott be a döntőbe, közöttük a vásárhelyi Benczur Sándor, a Marcipán Cukrászda mestercukrásza Tihanyi harangszó nevű tortája, és a makói Papp Cukrászda Kikelet tortája, amit Lawal-Papp Zsófia alkotott meg a versenyre.

Zsófi imádja a különleges ízkombinációkat és a kretaivitást, szívesen kísérletezik újdonságokkal. A makói cukrász a Promenad24-nek elmondta:

Tavaly neveztünk először erre a versenyre, és akkor is bejutottunk a döntőbe. Idén egy citromos, mandulalisztes piskóta a torta alapja, mert kritérium, hogy cukor és búzaliszt nem lehet benne. Vanília mousse található még benne, és levendulás áfonyaréteg, valamint és fekete teás citrom. A teteje pedig szárított virágokkal, gyümölcsökkel van díszítve, és azért lett a neve a Kikelet, mert ránézésre is tavasziasan kellemes, vidám.

Hozzátette azt is, hogy nagyon örül neki, hogy bejutottak az idén is a döntőbe, nagyon erős a mezőny, de azért bíznak benne, hogy jó helyezést érnek el. Most a zsűritől még kapnak egy értékelést, amiből kiderülhet, melyek azok az apróságok, amiket finomítani kell még. Ezután élőben is meg kell majd sütniük a tortán a fővárosi versenyhelyszínen, ami önmagában is egyfajta kihívás, hiszen nem a megszokott terepen, konyhában kell dolgozni.

És, hogy Makón mikor kóstolhatjuk meg? Arra még picit várnunk kell. A verseny eredményhirdetése előtt sajnos nem, de utána biztosan kapható lesz a Kikelet a makói Papp Cukrászdában, hiszen addig nem árulhatják. Zsófi elárulta:

A Kikelet alapötlete a kávézónkból jött, a fekete teás citrom a kedvencem, és amikor kortyolgattam arra gondoltam, milyen jó lenne ezt az ízvilágot újragondolni egy tortában.

Jó hír, hogy az alapítvány Facebook-oldalán szavazhatunk a legszebb tortára, így a makóiak hozzájárulhatnak Zsófi és a Kikelet sikeréhez! Az biztos, hogy a csodaszép torta tényleg üdítő látvány, a tetején a színes virágokkal, búzavirággal, levendulával.

A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd. 

Kapcsolódó

Vásárhelyi mestercukrász tortája az Ország Cukormentes Tortája döntőjében!

Benczur Sándor, a Marcipán Cukrászda mestercukrásza Tihanyi harangszó nevű tortájával kápráztatta el az ítészeket az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája verseny elődöntőjében.