Egészséges és finom nasik chips helyett az esti filmhez! – ki ne hagyd!

Mutatunk pár isteni alternatívát, ha egészséges, de finom ropogtatnivalóra vágysz az esti film mellé. Diétázok is bátran ehetik, és cukorbetegek is – persze szem előtt tartva a napi szénhidrát bevitelt.
Sajtchips, édesburgonya chips, cékla chips, répachips, zellerchips. Mindegyiket kipróbáltuk, és már jó ideje rendszeresen összedobjuk jó kis fűszerekkel itthon a jó kis házi ropogtatnivalót. Az se riadjon meg, aki a fent említett zöldségek valamelyikét nem szereti, ugyanis a fűszerek és a pirítás hatására nem domináns egyik zöldség alap íze sem.

Igen, tudjuk, a legegyszerűbb leemelni a bolt polcairól a kész chipset, de azt is tudjuk, hogy hatalmas a kalória és zsírtartalma, no meg tele van adalékanyagokkal. Persze jó néha egy kis ilyen kényeztető, de ha megkóstoljuk a fent említett chipseket, garantáltan elkészítjük gyakran majd odahaza is.
Nem macerás, nem igényel sok előkészületet. Csak gyalulsz vagy reszelsz, és tepsibe vele! Nézzük!
Sajtchips
Aki szereti a sajtot és ném laktózérzékeny, annak ez a chips nagyon be fog jönni.
Semmi más nem kell hozzá, csak sajt, bármilyen kemény sajt, legjobb a trappista, közülük a parmezán igen pikáns. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, vagy kis körhalmokban. Mehet rá bármilyen fűszer – fűszerkeverékkel óvatosan, mert van benne só, a sajt meg eleve már sós. Mi frissen őrölt fekete borsot, chili pelyhet és oregánót vagy kakukkfüvet szoktunk rá hinteni, de van, hogy fokhagymaport is, vagy szezámmagot. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és aranybarnára sütjük. Vigyázat, hamar megég, ha már kiszáradt a sütőben, figyeljük! Körülbelül 15-20 perc alatt van kész.

Édesburgonya, répa, cékla és zellerchips
Egy kalap alá vesszük őket, mert gyakorlatilag ugyanúgy készülnek.
A zöldséget mandolinon legyaluljuk, hogy még jobban emlékeztessen a chipsre, karika formában. Vékony karikák kellenek, semmiképpem sem vastagok!

Ha ez megvan, beleszórjuk a tepsibe, fűszerezzük. A céklához kiváló az őrölt kömény, a bors, a répához a fokhagymapor, a majoránna vagy a bazsalikom, az édesburgonyához bármilyen zöldfűszer és persze bors, a zellerhez pedig nekünk a majoránna passzolt a legjobban, de csak az ízlésünk szab határt, mit teszünk rá. Fűszerkeveréket is szoktunk, általában magyarosat, de gyros keveréket is próbáltunk már, isteni volt. Ha fűszerkeveréket nem használunk, akkor só mindenképp kell rá!

Miután beleszórtuk a sütőpapírral bélelt tepsibe, megkenegetjük vagy meglocsoljuk egy kis olvasztott kókusz zsírral, de lehet sima olaj is, vagy olíva, de sertés zsír vagy kacsazsír is, ami van otthon és már mehet is az előmelegített forró sütőbe, kb. 20-25 percre. Félidőnél átforgatjuk.
Jó étvágyat!
fotók illusztráció, istock.com