quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Vásárhely

Friss, tavaszi gombákat rejt térségünk! – irány gyűjteni!

2023. április 11.

Tudtátok, hogy cseh kucsmagombát, pusztai kucsmagombát, májusi pereszkét és sziki cseperkét is gyűjthetünk Vásárhelyen s környékén? Pedig de, Sándor Attila, a Szegedi Gombász Egyesület elnöke szerint csodálatosan finom, zsenge tavaszi gombákra lelhetünk. De meglepetésünkre még szarvasgomba is akad!

„Az étel kiváló fűszere is!” – ezt is a térségünkben fellelhető gombák egyik jellemzőjének jelölte meg Sándor Attila, a Szegedi Gombász Egyesület elnöke a Rádió7 keddi Közös nevezőjében.

A Tisza másik oldalán, a homoktalajú erdőkben, meszes homok talajon cseh kucsmagombát gyűjthetünk, a Tisza löszös, gyepes talaján pedig sok pusztai kucsmagomba a szikes foltokon pedig már megjelent a sziki csiperke is – tudtuk meg Sándor Attilától.

Hozzátette, a térség erdőiben, az ártéri homok tölgyeseknél tövis alja gombával találkozhatunk, ez utóbbinak kellemes, lisztes illata van, az erdőszéleken pedig májusi pereszkét szedhetünk, ami egy vastaghúsú, zömök gombafajta.

Fontos azonban megjegyezni, hogy fejenként csak két kiló gombát szedhetünk, és természetesen, ha nem vagyunk benne biztosak, ehető e, a jó fajtát találtuk e meg, vizsgáltassuk meg minden esetben szakemberrel.

Egyébként pedig sok tévhit kering a gombákról, a hidelmekkel ellentétben bőrön keresztül egyik fajta sem mérgező, de a Szegedi Gombász Egyesület egész évben szervez a térségben előadásokat, túrákat és kirándulásokat, sőt gombasimogatót is, hogy az érdeklődők minél inkább „képben legyenek”.

Szarvasgomba is van a térségünkben! Ezeket főként az állatok tudják kiszagolni, kutyákat alkalmaznak erre, de nagyon fontos, hogy a szarvasgomba vadászat több engedélyhez kötött! Többek között a kutyának is vizsgát kell tennie és ahol keresni szeretnénk, oda is külön engedély kell – tájékoztatott a szakember.

Egyébként a szarvasgombát nehéz kiszagolni, sokáig rejtőzködve él, amikor már illat anyagokat bocsájt ki, azt azért teszi, hogy az állatok megegyék őket és így tovább szaporodnak a spóráikkal.

Vannak szarvasgomba ültetvények is, ez nagy gondozást igényel és átlagosan 6-10 év mire szarvasgomba terem az adott területen.

Még egyszer tehát, összesen 2 kilót szedhetünk a szarvasgombán kívüli, a fent említett fajtákból, ami egyébként nagyon megéri! „A természet táplál bennünket, ezt gyakran elfelejtjük a multikban a sok csomagolt termék között. Az étel fűszere és persze remek főétel is” – emelte még ki Sándor Attila.

Ti mit szoktatok gombából készíteni? Mi nagyon szeretjük a juhtúróval töltött gombát, a rántott gombát, gombapörköltet, de a gombaleves és a tejszínes gombaragu húsok mellé is nagy kedvencünk.

Fotók istock, youtube, borítókép Rádió7