Ha már unjátok a főtt tojást, vagy kimaradt pár darab – finom tippeket adunk!

A sonkáról már írtunk, milyen fenséges ételeket lehet belőle rittyenteni, ha megmarad. De mi a helyzet a második „alap” húsvéti étellel?
Mutatunk pár saját ötletet ha már unjátok a sima főtt tojást, vagy megmaradt valamennyi.
Tojás saláta
A nevével ellentétben nem tartalmaz különösebben sok zöldséget, úgyhogy aki nem saláta rajongó, ne ijedjen meg! 🙂
A tojás salátát mi többféleképpen is szoktuk készíteni, de mindegyik alapja a tejföl. 3 varicációra adunk ötletet.
1.
A kimaradt főtt tojásokat tojásszeletelőn vagy karikára, vagy aprókára szeleteljük – ennek híján tökéletes a késsel darabolás is persze – , egy keverőtálba tesszük, majd hozzáadunk egy fél fej, apróra vágott lilahagymát, vagy zöldhagymát, de aki szereti az erősebb ízeket, vöröshagymát is használhat. Tetszőleges fűszerekkel szórjuk meg, de az egyik alap a bors, mi szoktunk némi bazsalikomot és kakukkfüvet is, no meg petrezselymet! 2-3 dl tejfölt kikeverünk egy evőkanál mustárral – majonéz pártiak majonézt tegyenek bele – majd ezt ráöntjük a keverékre, összeforgatjuk és már fogyaszthatjuk is, de ha áll egy-két órát a hűtőben, csak jót tesz neki!
2.
A fent említett verzió készítjük, de reszelünk bele bármilyen kemény sajtot, két maréknyit. Legjobb a parmezán, de trappistával is fenséges!
3.
Főtt krumplit és almát darabolunk bele, ez kicsit franciás saláta ízvilágot ad, de közben mégsem!
Tojáspörkölt
A szegény emberek ételének nevezték régen, ma a tojás borsos(abb) ára miatt már nem állja meg ez a helyét, és egyébként is, mi egy egyszerű de nagyszerű magyaros ételnek tekintjük inkább.
Ugyanúgy készítünk egy pörkölt alapot, mintha húst használnánk – hagyma, zsiradék, megfuttatva rajta a piros paprika, majd felengedjük vízzel. Mi fokhagymát is teszünk bele, de ez ízlés dolga. Ha már szép sűrűre főtt, akkor a félbe vágott tojásokat óvatosan hozzáforgatjuk, ügyelve, hogy a sárgája ne nagyon „trancsírozódjon”. Egy rottyantás és kész is.
Ha köretet is készítenénk mellé, a főtt tészta és a nokedli is remek hozzá szerintünk.

Házi szendvicskrém
Ennél a receptnél is hagyatkozzunk a fantáziánkra nyugodtan, majdnem minden mehet bele, ami otthon megtalálható. Mi ennél a krémnél csak a tojás sárgáját szoktuk használni, de ha darabosan is szeretitek a szendvicskrémet akkor mehet bele a fehér része is, vagy akinek szuper robotgépe van szét is csapathatja a tojásokat benne (ehhez kelleni fog egy kis tejföl, az tuti).
5-6 tojás sárgáját széttörünk, adunk hozzá 3 evőkanál tejfölt, egy picike mustárt, egy kis zöldhagymát, borsot, sót, és egy avokádót, vagy natúr sajtkrémet. Reszelünk bele némi sajtot, alaposan kikeverjük és már mehet is a szendvicsre, akár hidegen, akár melegen! Az avokádót elhagyhatjuk, de sokkal krémesebb lesz tőle. Keverhetünk hozzá maradék sonkát is egészen apróra vágva, vagy szintén robotgépben pépesítve, így kettő az egyben a maradékok felhasználását tekintve.

Főtt tojás, mint mellékes!
És persze nagyon jó hagyományos salátákba, akár negyedekbe vágva, akár karikázva. Ebbe mehet a szokásos: paradicsom, uborka, paprika, egy kis zöldhagyma, akár rukkola vagy madárbegy, vagy reszelt répa, bármilyen zöldség, amit szeretünk egy nyers salátában. Ha még egy kis csirkemellett lepirítunk és csíkokba vágva hozzáadjuk, máris egy tartalmas és egészséges főétel kerekedett (vagy kiadós vacsora). Persze lehet virslit is tenni bele, vagy bacont a csirkemell helyett.

Aztán persze bármilyen rakott ételben isteni, a krumpli alap, de egy rakott brokkoli, karfiol, karalábé cukkini csodás kiegészítője is a belepakolt főtt tojás.
Jó étvágyat!