quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 19. szombat
  -  Emma
Makó

Limara-receptünk húsvétra: itt a nyuszikalács!

2023. április 09.

Aranyos, finom, és a pontos receptet követve könnyedén elkészíthető a húsvéti asztalunkra.

A makói gasztroblogger most sem hagyott cserben bennünket, egy igazán kedves finomságot tehetünk a húsvéti asztalra. A Promenad24 olvasóinak ajánlja szeretetettel.

Szerintem nagyon is csinosak, ahol kisgyerekek vannak, igazán jó szórakozás együtt elkészíteni. 

– írta a recept mellé.

Gazdagon vajas a tésztája. Ha nem a húsvéti sonka mellé szánjuk, akkor tovább ízesíthető, reszelt citrom vagy narancs héjával, vaníliával, mazsolával vagy csokicseppel. Külön-külön, de együtt is.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

6 dkg cukor

2 dl tej

1 tojás

1 tojássárgája

1 mk. só

2 dkg friss élesztő

8 dkg puha vaj

1-2 ek. szemes mák

Dagasztógép táljába öntjük a langyos tejet, beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.

Az egész tojást felverjük, kb. két evőkanállal félreteszünk belőle a lekenéshez, a többit a tálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgáját is. A nedves hozzávalók tetejére szitáljuk a lisztet és rászórjuk a sót.

A géppel alacsony fokozaton dagasztani kezdünk. 4-5 perc után, amikor a tésztánk már szépen összeállt a gépet kikapcsoljuk, a tálat letakarjuk és 10-15 percig pihenni hagyjuk.

A pihentetett tésztát kézzel darabokra tépkedjük (így könnyebben a tésztába dolgozza majd a zsiradékot a gép), hozzáadjuk a vaj felét, a gépet lassú fokozaton elindítjuk. Amikor a vaj a tésztába simul, a maradék vajat is több részletben a tésztához adjuk. 

Amikor a puha, de nem ragacsos tésztánk elválik az edény falától, a felülete szép sima és fényes, kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk és kb. 30-35 percig kelni hagyjuk. Ezután óvatosan átgyúrjuk, majd ismét letakarjuk és még 15 -20 percig pihentetjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 9 egyforma darabra vágjuk. Mindet gömbölyítjük, majd letakarjuk és 15 percig pihenni hagyjuk.

Közben egy nagy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.

A megkelt kis cipókat a tenyerünkkel kilapogatjuk, először fentről, majd lentről a közepéig visszahajtjuk, majd ismét tekerünk rajta egyet, azután mindből 20-22 cm hosszú rudat sodrunk.

A végükből levágunk egy-egy kisebb dió nagyságú darabot (kb. 20 gramm), és ezekből golyókat formázunk. Félretesszük.

Belisztezzük a tenyerünket és a rudakat tovább nyújtjuk, kb. 38-40 cm hosszúságúra.

Tálba szórjuk a mákot. A félretett tojáshoz egy evőkanál tejet öntünk, elkeverjük.

Fogunk egy tésztagolyót, belemártjuk a tojásba, majd a mákba. Letesszük a mákos felével felfelé egy tésztarúd közepéhez. 

A golyó fölött a rudakat kétszer megtekerjük, a végeiket, a nyuszi füleit, pedig csinosan elhajlítjuk. A fonatokat a sütőpapíros tepsire fektetjük. A tepsit letakarjuk és a kalácsokat 30 percig kelni hagyjuk.

A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.

A megkelt tésztákat a maradék felvert tojással lekenjük, majd a tepsit a forró sütőbe toljuk. Kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. A pirosra sült kalácsokat rácsra szedjük hűlni.

Frissen kínáljuk.