Limara-receptünk húsvétra: itt a nyuszikalács!

Aranyos, finom, és a pontos receptet követve könnyedén elkészíthető a húsvéti asztalunkra.
A makói gasztroblogger most sem hagyott cserben bennünket, egy igazán kedves finomságot tehetünk a húsvéti asztalra. A Promenad24 olvasóinak ajánlja szeretetettel.
Szerintem nagyon is csinosak, ahol kisgyerekek vannak, igazán jó szórakozás együtt elkészíteni.
– írta a recept mellé.
Gazdagon vajas a tésztája. Ha nem a húsvéti sonka mellé szánjuk, akkor tovább ízesíthető, reszelt citrom vagy narancs héjával, vaníliával, mazsolával vagy csokicseppel. Külön-külön, de együtt is.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
6 dkg cukor
2 dl tej
1 tojás
1 tojássárgája
1 mk. só
2 dkg friss élesztő
8 dkg puha vaj
1-2 ek. szemes mák
Dagasztógép táljába öntjük a langyos tejet, beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Az egész tojást felverjük, kb. két evőkanállal félreteszünk belőle a lekenéshez, a többit a tálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgáját is. A nedves hozzávalók tetejére szitáljuk a lisztet és rászórjuk a sót.
A géppel alacsony fokozaton dagasztani kezdünk. 4-5 perc után, amikor a tésztánk már szépen összeállt a gépet kikapcsoljuk, a tálat letakarjuk és 10-15 percig pihenni hagyjuk.
A pihentetett tésztát kézzel darabokra tépkedjük (így könnyebben a tésztába dolgozza majd a zsiradékot a gép), hozzáadjuk a vaj felét, a gépet lassú fokozaton elindítjuk. Amikor a vaj a tésztába simul, a maradék vajat is több részletben a tésztához adjuk.
Amikor a puha, de nem ragacsos tésztánk elválik az edény falától, a felülete szép sima és fényes, kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk és kb. 30-35 percig kelni hagyjuk. Ezután óvatosan átgyúrjuk, majd ismét letakarjuk és még 15 -20 percig pihentetjük.


A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 9 egyforma darabra vágjuk. Mindet gömbölyítjük, majd letakarjuk és 15 percig pihenni hagyjuk.


Közben egy nagy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt kis cipókat a tenyerünkkel kilapogatjuk, először fentről, majd lentről a közepéig visszahajtjuk, majd ismét tekerünk rajta egyet, azután mindből 20-22 cm hosszú rudat sodrunk.

A végükből levágunk egy-egy kisebb dió nagyságú darabot (kb. 20 gramm), és ezekből golyókat formázunk. Félretesszük.
Belisztezzük a tenyerünket és a rudakat tovább nyújtjuk, kb. 38-40 cm hosszúságúra.
Tálba szórjuk a mákot. A félretett tojáshoz egy evőkanál tejet öntünk, elkeverjük.
Fogunk egy tésztagolyót, belemártjuk a tojásba, majd a mákba. Letesszük a mákos felével felfelé egy tésztarúd közepéhez.

A golyó fölött a rudakat kétszer megtekerjük, a végeiket, a nyuszi füleit, pedig csinosan elhajlítjuk. A fonatokat a sütőpapíros tepsire fektetjük. A tepsit letakarjuk és a kalácsokat 30 percig kelni hagyjuk.



A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt tésztákat a maradék felvert tojással lekenjük, majd a tepsit a forró sütőbe toljuk. Kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. A pirosra sült kalácsokat rácsra szedjük hűlni.
Frissen kínáljuk.
