quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 27. vasárnap
  -  Zita
Szórakozás

Egyszerű, de nagyszerű és pikáns répás süti az ünnepi asztalra a vásárhelyi gasztrogurutól!

2023. április 08.

Csáki Zsolt, több szakácskönyv társszerzője, gasztroguru, gasztroszervező, vásárhelyi ízek imádója egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető répás süteményt ajánl Olvasóinknak, ami csodás desszertje lehet a családi ünnepi falatozásnak, de vendégvárónak, a locsolóknak is tökéletes.

Azért is fantasztikus szerintünk ez a recept, mert szinte minden alapanyaga megtalálható bármelyik háztartásban, ám ha mégsem, szombaton még tudunk vásárolni.

Ez egy alapvetően kevert – vagy másnéven beöntős – sütemény, sok finom fűszerrel, az is imádni fogja, aki magát a répát nem szereti, és annyi csavar is van benne, hogy a tojás fehérjét fel kell verni habnak.

Az alapanyagokból (répa, liszt, cukor) használjunk mindenből egy-egy bögrével – átlagosan 2 és fél dl-es.

Hozzávalók:

Reszelt répa (nagy almareszelőn), cukor (legjobb a nád, mert markánsabb az íze, nagyon passzol a répához s jobban is karamellizálódik) késhegynyi só, őrölt fahéj ízlés szerint, csillagánizs – óvatosan, erős fűszer! vaníliás cukor, vagy vanília rúd kikapart belseje, 1 csomag sütőpor, 1 narancs héjja reszelve, leve, 4 tojás sárgája, olaj vagy olvasztott vaj 5 dkg-nyi. Bármilyen liszt, lehet gluténmentes is.

A nedves hozzávalókat jól elkeverjük, a szárazakat külön (a fűszereket, sütőport, lisztet, cukrot, vaníliás cukrot), majd összekeverjük a nedves hozzávalókkal. Ehhez a masszához adjuk a tojások fehérjéjéből felvert kemény habot, óvatosan forgassuk hozzá!

Kivajazott formába – vagy sütőpapírral bélelt tepsibe – kanalazzuk a masszát – ez lehet muffin forma is -és 180 fokon készre sütjük. Akkor jó, ha már a teteje is kemény!

Kellemes sütögetést, jó étvágyat kívánunk!

fotók illusztráció, borítókép illusztráció, archív Promenad24