Egyszerű, de nagyszerű és pikáns répás süti az ünnepi asztalra a vásárhelyi gasztrogurutól!

Csáki Zsolt, több szakácskönyv társszerzője, gasztroguru, gasztroszervező, vásárhelyi ízek imádója egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető répás süteményt ajánl Olvasóinknak, ami csodás desszertje lehet a családi ünnepi falatozásnak, de vendégvárónak, a locsolóknak is tökéletes.
Azért is fantasztikus szerintünk ez a recept, mert szinte minden alapanyaga megtalálható bármelyik háztartásban, ám ha mégsem, szombaton még tudunk vásárolni.

Ez egy alapvetően kevert – vagy másnéven beöntős – sütemény, sok finom fűszerrel, az is imádni fogja, aki magát a répát nem szereti, és annyi csavar is van benne, hogy a tojás fehérjét fel kell verni habnak.
Az alapanyagokból (répa, liszt, cukor) használjunk mindenből egy-egy bögrével – átlagosan 2 és fél dl-es.
Hozzávalók:
Reszelt répa (nagy almareszelőn), cukor (legjobb a nád, mert markánsabb az íze, nagyon passzol a répához s jobban is karamellizálódik) késhegynyi só, őrölt fahéj ízlés szerint, csillagánizs – óvatosan, erős fűszer! vaníliás cukor, vagy vanília rúd kikapart belseje, 1 csomag sütőpor, 1 narancs héjja reszelve, leve, 4 tojás sárgája, olaj vagy olvasztott vaj 5 dkg-nyi. Bármilyen liszt, lehet gluténmentes is.

A nedves hozzávalókat jól elkeverjük, a szárazakat külön (a fűszereket, sütőport, lisztet, cukrot, vaníliás cukrot), majd összekeverjük a nedves hozzávalókkal. Ehhez a masszához adjuk a tojások fehérjéjéből felvert kemény habot, óvatosan forgassuk hozzá!

Kivajazott formába – vagy sütőpapírral bélelt tepsibe – kanalazzuk a masszát – ez lehet muffin forma is -és 180 fokon készre sütjük. Akkor jó, ha már a teteje is kemény!
Kellemes sütögetést, jó étvágyat kívánunk!
fotók illusztráció, borítókép illusztráció, archív Promenad24