Nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Így készítsünk mennyei, látványos kaszinótojást!

A húsvéti ünnepi asztal majdnem elengedhetetlen finomsága a kaszinótojás. Sokan inkább megveszik, igen borsos áron, pedig házilag pikk-pakk elkészíthető és garantáltan imádni fogja mindenki. Igazán jó hír az ilyenkor is elfoglalt háziasszonyoknak, hogy előre is elkészíthetjük, 5 napig ugyanis eláll a hűtőben. Tuti recept jön, mi imádtuk!
Hozzávalók
A kaszinótojáshoz: 6 db tojás, 3 dkg majonéz, 2 teáskanál mustár, 10 dkg tejföl (lehetőleg 20 százalékos, vagy házi), 1 teáskanál porcukor, só és frissen őrölt bors – de tökéletes a sima őrölt is – , szerecsendió, 8 dkg főtt burgonya, legjobb, ha héjában főtt.
A zománcmártáshoz: 3 evőkanál víz, 1 teáskanál porzselatin, 8 dkg majonéz, 9 dkg tejföl
Elkészítés:
A tojásokat egy kisebb lábosba tesszük, lepje el a tojásokat, majd forraljuk fel.
A forrástól számítva 8 percig főzzük, majd jéghideg vízbe tesszük. Amikor félbevágjuk és látható, hogy a 8 perces főzés alatt szépen megszilárdult a tojás, de nem lett zöld a sárgája széle. A 10 perc feletti főzésnél már zöldülni szokott, és az íze is kénesebb lesz.
Ha megfőttek a tojások, hideg vízbe tesszük őket. Megpucoljuk, félbe vágjuk, a sárgáját kiszedjük és egy keverőtálba tesszük. Mehet bele a majonéz, a mustár, a tejföl, a porcukor, a só, az őrölt bors és kevés szerecsendiót is reszeljünk bele – vagy őröltet is használhatunk. Egy villával törjük és és alaposan összekeverjük. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a 12 fél tojás között.
Tippünk: ha héjjában főzzük meg a burgonyát, még karakteresebb ízt kapunk. Aki nem szeretne krumplit tenni bele, el is hagyhatja, de tapasztalatunk szerint még ízgazdagabb és még krémesebb lesz az eredmény.
Másik tippünk: tehetünk bele bármilyen más fűszert is, amit szeretünk, tapasztalatunk szerint az apróra vágott zöldhagyma, vagy medvehagyma igazán mennyei bele.
Pikáns tipp: tegyünk a töltelékbe némi reszelt parmezánt, igazi ízorgia lesz!
És akkor jöjjön a „rettegett” máz elkészítése, ami jóval egyszerűbb, mint gondolnánk!
A zománc mártáshoz a vizet felforrósítjuk, nem forraljuk. Beletesszük a zselatinport, kevergetve feloldjuk. Ha már szép sima, jöhet bele a fehér színt adó tejföl, a majonéz, és végül a só. Hagyjuk 15 percet hűlni, hogy a zselatin kicsit meghúzzon és a tojásukat be tudjuk vonni vele.
Ha letelt az idő, egy evőkanál segítségével vonjuk be a tojásokat. Hagyjuk teljesen megdermedni, a lefolyt részeket fedjük be. Hűtőben tárolva 5 napig fogyasztható.
Mellé francia salátát kínálhatunk, de sonka mellé vagy akár önmagában is mennyei étek!
Jó étvágyat kívánunk!
borítókép nosalty.hu