quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

160 millióval emeli a számlát a Prizma Food Vásárhelyen

2023. március 27.

Olcsóbb se nagyon lett, de jobb se. Mi az? A kiszervezett vásárhelyi közétkeztetés. A gyerekek panaszodnak, az önkormányzat magyarázkodik, a Prizma Food meg díjat emel. Nem kicsit, nagyon. Nettó 160 millióval. Márki-Zay Péter újabb „sikersztorijáról” hullik le az álarc.

A Promenad24 az elmúlt másfél évben számos cikkben foglalkozott a hódmezővásárhelyi közétkeztetés kiszervezésének ügyével. A korábban önkormányzati kézben működő közétkeztetés magánkézbe adásakor Márki-Zay Péter polgármester három dolgot ígért:

  • 1, Az önkormányzat számára olcsóbb lesz.
  • 2, A külsős cég teljesen rendbe hozza a konyhákat.
  • 3, A professzionális szolgáltató jő minőségű és ízletes ételeket garantál a vásárhelyieknek.

Nos, ezek közül valójában egyik sem jött.

A konyhák felújítása terén információink szerint történt előrelépés eszközök beszerzésével, de nem feledhetjük el az elmúlt időszak egyik legsúlyosabb munkahelyi balesetét: a Pest megyei cég, a Prizma Food által üzemeltetett Kalmár-konyhán rászakadt a mennyezet az egyik ott dolgozó hölgyre, aki kórházba is került. Az ügyben rendőrségi nyomozás is zajlik, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indult eljárás. Az érintett hölgy korábban azt nyilatkozta lapunknak, nyakig beöltözve, fűtetlen, hideg, nyirkos, sok esetben penészes konyhában kellett dolgozniuk a szakácsoknak a vásárhelyi központi konyhán. Hogy a hideg és a magas páratartalom mennyiben járult hozzá a mennyezet leszakadásához, azt a hivatalos vizsgálat dolga kideríteni.

Arról, hogy az ételek a professzionális szolgáltató segítségével jobbak, ízletesebbek lettek-e, talán egyetlen sort sem kell már írnunk, hiszen a kiszervezés megtörténte óta, azaz tizenöt hónapja folyamatosak a panaszok az étkek ízére, állagára, mennyiségére. Ezt még maga Márki-Zay Péter is kénytelen-kelletlen elismerte több alkalommal közgyűléseken, lakossági fórumokon. Sőt, még a Prizma-menü védelmére kirohanó Telexnek is beletört a bicskája, hogy jó véleményt fogalmazzon meg róla…

Végül mára az is nyilvánvalóvá vált, hogy mindezen problémák mellett még anyagilag sem biztos, hogy nagyon megéri az ügylet az önkormányzatnak. A város csütörtöki közgyűlésére Márki-Zay Péter által benyújtott előterjesztés szerint ugyanis közel 30 százalékkal emeli meg az önkormányzat számára a szolgáltatási díjat a Prizma Food. Mindez azt jelenti, hogy az eddigi nettó 558 millió forint helyett 720 milliót fizethet a város, vagyis csak az idei évre mintegy nettó 162 millió forinttal drágul a vállalkozói szolgáltatás. Nagyon úgy tűnik egyébként, hogy Márki-Zay ezt már meg is fizettette a vásárhelyiekkel, hiszen emlékezhetünk: az általa vezetett balliberális közgyűlési többség döntésével év elején már 33-36 százalékkal növelte a lakosság által fizetendő térítési díjakat Vásárhelyen az önkormányzat…

Részlet a március 30-i közgyűlés Márki-Zay Péter által jegyzett előterjesztéséből. Forrás: Hodmezovasarhely.hu

Az önkormányzati közétkeztetés kiszervezése is olyan igazán márki-zayosan sikerült tehát: egy korábban az ár és a minőség felett is kontrollt gyakorolni képes rendszer úgy landolt magánkézben, hogy az átalakítás végeredménye sem a vásárhelyieknek nem jó, sem a városnak nem igazán kedvező. Több mint egy éve más sincs, csak a magyarázkodás (egyszer: a gyerek nem tudatos fogyasztó, másszor: vigyen magával a gyerek sószórót, harmadszor: az EMMI-rendelet a felelős, negyedszer: valójában a korábbi szolgáltató, a Hód-Menza volt rossz, mert ízletesebben merészelt főzni). Egy biztos: bármilyen rossz üzletet is kötött Márki-Zay, ő ezért sem vállalja a felelősséget.