Hurrá! Itt a medvehagyma szezonja! Készítsünk pogácsát!

A medvehagyma nemcsak finom, de rendkívül egészséges is.
Néhány hétig gyűjthető és vagy kapható mindössze a medvehagyma, amely lágy ízével elvarázsolja a pogácsát, mártásokat, remek pesto (ejtsd pesztó) is készíthető belőle, tehetjük rakott ételekbe – nekünk egyik nagy kedvencünk a vele készített rakott cukkini – de nyersen is isteni. Tehetjük salátába, rántottába is, vagy akár kuszkuszhoz, rizshez. Készülhet belőle krémleves, és remek fűszere a krumplinak is.
Akinek túl erősek a hagymák, a medvehagyma kiváló választás, ugyanis lágyabb ízű növény, enyhén fokhagymás ízvilággal rendelkezik.
A medvehagyma egészségre gyakorolt jótékony hatását már számos szakirodalom boncolgatta, mi most csak néhányat emelünk ki:
erős vízhajtó, segít megszabadulni a szervezetben felgyülemlett felesleges folyadékoktól, csökkenti a magas vérnyomást, szabályozza a szívverést, csökkenti a vér koleszterinszinjtét, valamint mérsékli a narancsbőrt. Serkenti a vesék helyes működését, tisztítja és fertőtleníti a húgyutakat. Természetes antibiotikum. Főzete csökkenti a lázat. Enyhíti a hasmenést. C vitamin tartalma miatt remek immunerősítő.
Mint minden hagymaféle, ez is remekül együtt működik a vöröshagymával, fokhagymával, lilahagymával, újhagymával, póréval is. „Mixeljük” őket bátran.
Említettünk fentebb néhány felhasználási módot, mi most egy saját pogácsa receptet osztunk meg.

Túrós-tejfölös-medvehagymás pogácsa
Hozzávalók
- 80-85 dkg liszt (mi teljes kiőrlésű tönkölyt szoktunk, de tökéletes búza finomlisztből is)
- fél csomag élesztő
- 1 tojás
- 200 gramm túró – legjobb a zsíros, nem rögös, de bármilyen túró megfelel
- 150 – 200 gramm zsíros tejföl
- 2 csokor medvehagyma, apróra vágva
- só, frissen őrölt bors, egy fél teáskanálnyi fokhagyma granulátum (elhagyható)
- tojás a lekenéshez
- tetejére reszelt sajt, vagy szezámmag (elhagyható)
A medvehagymát apróra vágjuk, egészen aprókára. Az élesztőt langyos, enyhén cukrozott tejben felfuttatjuk, állni hagyjuk 5-10 percet. Majd összegyúrjuk a tésztát. Egy órát kelesztjük, tetszőleges méretű pogácsákat szaggatunk, beirdaljuk, a tetejét lekenjük tojás sárgájával, (ha nem irdalunk akkor a tojás sárgájával lekenés után mehet rá a szezámmag, vagy a sajt, vagy akár vegyesen! ), tepsire pakoljuk, hagyjuk még 10 percet kelni, majd előmelegített, forró sütőbe tesszük (180-190 fok, függően a sütő fajtájától) és aranybarnára sütjük.
Tipp: hajtogatni is lehet, ekkora kétszer hajtogassuk át, a két hajtogatás között 15 perces pihenő idővel.
Isteni csemege, vendégvárónak is tökéletes, de egy vasárnapi, kiadós leves után tökéletes második fogás is. A túrótól s a tejföltől igazán puha és omlós lesz, a medvehagyma pedig lágyan fokhagymás ízt kölcsönöz.
Jó étvágyat! 🙂