quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 17. csütörtök
  -  Rudolf
Vásárhely

Hurrá! Itt a medvehagyma szezonja! Készítsünk pogácsát!

2023. március 19.

A medvehagyma nemcsak finom, de rendkívül egészséges is.

Néhány hétig gyűjthető és vagy kapható mindössze a medvehagyma, amely lágy ízével elvarázsolja a pogácsát, mártásokat, remek pesto (ejtsd pesztó) is készíthető belőle, tehetjük rakott ételekbe – nekünk egyik nagy kedvencünk a vele készített rakott cukkini – de nyersen is isteni. Tehetjük salátába, rántottába is, vagy akár kuszkuszhoz, rizshez. Készülhet belőle krémleves, és remek fűszere a krumplinak is.

Akinek túl erősek a hagymák, a medvehagyma kiváló választás, ugyanis lágyabb ízű növény, enyhén fokhagymás ízvilággal rendelkezik.

A medvehagyma egészségre gyakorolt jótékony hatását már számos szakirodalom boncolgatta, mi most csak néhányat emelünk ki:

erős vízhajtó, segít megszabadulni a szervezetben felgyülemlett felesleges folyadékoktól, csökkenti a magas vérnyomást, szabályozza a szívverést, csökkenti a vér koleszterinszinjtét, valamint mérsékli a narancsbőrt. Serkenti a vesék helyes működését, tisztítja és fertőtleníti a húgyutakat. Természetes antibiotikum. Főzete csökkenti a lázat. Enyhíti a hasmenést. C vitamin tartalma miatt remek immunerősítő.

Mint minden hagymaféle, ez is remekül együtt működik a vöröshagymával, fokhagymával, lilahagymával, újhagymával, póréval is. „Mixeljük” őket bátran.

Említettünk fentebb néhány felhasználási módot, mi most egy saját pogácsa receptet osztunk meg.

fotó illusztráció pogacsareceptek.hu

Túrós-tejfölös-medvehagymás pogácsa

Hozzávalók

  • 80-85 dkg liszt (mi teljes kiőrlésű tönkölyt szoktunk, de tökéletes búza finomlisztből is)
  • fél csomag élesztő
  • 1 tojás
  • 200 gramm túró – legjobb a zsíros, nem rögös, de bármilyen túró megfelel
  • 150 – 200 gramm zsíros tejföl
  • 2 csokor medvehagyma, apróra vágva
  • só, frissen őrölt bors, egy fél teáskanálnyi fokhagyma granulátum (elhagyható)
  • tojás a lekenéshez
  • tetejére reszelt sajt, vagy szezámmag (elhagyható)

A medvehagymát apróra vágjuk, egészen aprókára. Az élesztőt langyos, enyhén cukrozott tejben felfuttatjuk, állni hagyjuk 5-10 percet. Majd összegyúrjuk a tésztát. Egy órát kelesztjük, tetszőleges méretű pogácsákat szaggatunk, beirdaljuk, a tetejét lekenjük tojás sárgájával, (ha nem irdalunk akkor a tojás sárgájával lekenés után mehet rá a szezámmag, vagy a sajt, vagy akár vegyesen! ), tepsire pakoljuk, hagyjuk még 10 percet kelni, majd előmelegített, forró sütőbe tesszük (180-190 fok, függően a sütő fajtájától) és aranybarnára sütjük.

Tipp: hajtogatni is lehet, ekkora kétszer hajtogassuk át, a két hajtogatás között 15 perces pihenő idővel.

Isteni csemege, vendégvárónak is tökéletes, de egy vasárnapi, kiadós leves után tökéletes második fogás is. A túrótól s a tejföltől igazán puha és omlós lesz, a medvehagyma pedig lágyan fokhagymás ízt kölcsönöz.

Jó étvágyat! 🙂