Nap képe: előbújtak a medvehagymák

A tavasz első ehető növényei máris kibújtak a föld alól, hagyma illattal árasztva el az erdőket. Mutatjuk hol szedhetjük és mire ügyeljünk.
A Zala vármegyei Hahót közelében bújtak elő az első medvehagymák. Szedése közben azonban körültekintőnek kell lennünk. Az egészséges és számos gyógyhatással rendelkező, védett növény levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező gyöngyvirágéval, a levelek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban. Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad.
Fotó: MTI/Varga György