quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Anya és lánya is tartolt az idei vásárhelyi Fánkmustrán!

2023. február 12.

Kónya Gizella és kamasz lánya, Imre Petra nem először sütöttek-főztek gasztronómiai megmérettetésre. Az idei fánk mustrán Petra a rózsafánkkal, Gizella pedig a csörögével és a hagyományos szalagosával is kiérdemelte az arany minősítést.

Az Ifjúsági Klub adott otthont a fánk szerelmeseinek február 11-én, ahová mindenféle fánkot vártak, szalagosat, töltöttet, csörögét, mázasat, mindent, ami fánk!

Idén is értékelte a zsűri  a kinézetet, állagot, na és persze az ízeket! 

Imre Petra bár még csak 14 éves, otthonosan és előszeretettel mozog a konyhában, és talán nem is lehetne ez másképp, hiszen édesanyja, Kónya Gizella is imád sütni-főzni, finomságaival pedig számtalan alkalommal nyert már az Ics Fürjészet színeiben kiváló minősítéseket az Ízök Fesztiválján, vagy a Hód-tavi Gasztro Lovagi tornán.

Petra lapunknak elmondta, először sütött rózsafánkot, aminek az a lényege, hogy egy, a palacsinta tésztánál sűrűbb állagú tésztát kell kikeverni, szódabikarbónával. A sütőformát forró zsiradékba kell mártani, majd a tésztába, és így kell belehelyezni a serpenyőbe vagy lábasba, majd ott aranybarnára sütni.

„Szeretem a fánkot, és azért döntöttem úgy, hogy indulok a fánk mustrán, mert a Vásárhelyi Ízök fesztiválján is sikert arattam a muffinjaimmal – mesélte vidáman.

Gizella hagyományos szalagossal készült, aminek a titka szerinte a jó alapanyagok és persze, hogy nagyon oda kell figyelni a sütésnél, nehogy megégjen. Élesztős tésztát készített, és a végeredmény tökéletes lett. Házi, birsalma lekvárral tálalta. Sütött még a Vásárhelyen ismert és kedvelt csörögt is, ezt persze sütőporral, és porcukorral tálalta. Még megtudtuk, nem süt túl gyakran fánkot, csak a farsangi időszakban, de olyankor iskolai farsangra is például ezzel kedveskedik a gyerekeknek és szüleiknek.

Gratulálunk az anya-lánya duónak!