Ha farsang, akkor fánk! Idén is megmutathatjuk fánktudásunkat a mustrán, Vásárhelyen!

Február 11-én rendezik meg a ma már hagyományos Fánkmustrát, ám ezúttal nem a Tájház, hanem az Ifjúsági Klub ad otthont a fánk szerelmeseinek.
Szalagos vagy amerikai, töltött, mázas vagy csöröge? Bármilyen! Mindenféle verzióban várják a vállalkozó kedvűeket a Fánkmustrára – tudtuk meg Csáki Zsolt, gasztro-szervezőtől.
Idén is szakmai zsűri értékeli a kinézetet, állagot, na és persze az ízeket! A legjobbak ezúttal is kis ajándékban és oklevélben részesülnek.

„A legfontosabb, hogy szívvel-lélekkel készüljön a farsangi időszak egyik legemblematikusabb finomsága, a fánk. Lehet töltelékes, kerek, szögletes, lyukas, mázas, csöröge, sok szeretettel várunk ezúttal is minden süteményt” – emelte ki Csáki Zsolt, akitől persze tippeket is kértünk, milyen is az igazi szalagos fánk, mire kell figyelni az elkészítésekor.

„Nagyon fontos, hogy a tészta könnyed legyen, légies. Lehetőleg vajjal készüljön, és lényeges a sütéskor, hogy forró, és nagyon bő zsiradékba tegyük bele. Akkor jó egyébként a tészta, ha ennek a zsiradéknak úszik a tetején a beletételkor. Ajánlott rátenni íves fedőt is, mielőtt megfordítjuk, mert az így keletkező gőz belepi a fánkot, és miután megfordítjuk, ott lesz a kis szalag is. Tehetünk a tésztába rumot is, csak ajánlani tudom, ez egy régi szokás és nagyon bevált módszer, a tészta is ízletesebb lesz tőle véleményem szerint és elkerülhető, hogy esetleg túlzottan magába szívja a tészta sülés közben a zsírt vagy olajat” – javasolta a gasztro-guru.

Igazán farsangi hangulatot fog egyébként a február 11, árasztani, a fánk kóstolás és eszegetés mellett éppen ezen a napon szervezik meg a BFMK előtt a szintén hagyományos Lovasfarsangot.
Visszatérve a mustrára, a zsűri megmérettetni szánt fánkokat az esemény napján, február 11-én, 9-től 12 óráig várja, az Ifjúsági Klubban. Eredményhirdetés a Lovas Farsangon, 13 órakor.
A Fánkmustra Facebook eseménye és további részletek ITT.
A Lovas Farsang részletei ITT.
Fánksütésre fel! 🙂