quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Térség

Székkutason gyártják a Piros Mogyoróst!

2023. január 22.

Nem csak, hogy magyar kezekbe került újra az egyik legközkedveltebb márka gyártása, hanem egyenesen Székkutasra. Egy millió darabot készített tavaly a csokigyár az új receptúrás, új csomagolásos Piros Mogyorós 80 grammos verziójából, idén februártól pedig már a 250 grammosat is gyártani fogják. Itt azonban nem áll meg a Piros Mogyorós „pályafutása” a községben – tudtuk meg Kruzslicz Tamástól, a Székkutasi Premium Choco Kft.egyik tulajdonosától, akit arról is kérdeztünk, milyen évet zárt 2022-ben a gyár, miket készítettek, mik a további terveik.

„Nehéz éven vagyunk túl, de pozitívak vagyunk, az egyik legnagyobb sikerünk 2022-ben, hogy hozzánk került a Piros Mogyorós 80 grammos termékek gyártása. Ez egy hatalmas piac, és már több éve nagy álmunk volt ennek megvalósítása, sok tárgyalás előzte meg. A Piros Mogyorós újra magyar lett, így is lehet mondani” – mesélte vidáman Kruzslicz Tamás, a Premium Choco Kft.egyik tulajdonosa, majd elmondta, tej-és ét, valamint cukormentes változatban is gyártották tavaly a 80 grammos kiszerelést, mintegy egy millió darabot.

Természetesen ez beruházási költségekkel is járt, mint megtudtuk, minden egyes termék külön szerszámköltséget jelent, vagy akár új fejegység beszerzését, de még ha meg is van a fejegység hozzá, akkor is több tízezer euróba kerülhetnek egy-egy új termék készítéséhez a szükséges eszközök. Csokiöntő formából például legutóbb négyszáz darab kellett.

További örömhírként Kruzslicz Tamás elmondta, nem áll itt meg a Piros Mogyorós „pályafutása”, további termékfejlesztéseket terveznek, például fehér csokis változatot, bonbont és a 80 grammosnál kisebb kiszerelést is.

illusztráció

Persze nem „csak” a Piros Mogyorós töltötte ki a csokigyár életét tavaly, nagyon sok féle és különleges kézműves szaloncukrot is készítettek. Bécsi mandulás, marcipános, kókuszos, barackpálinkás, áfonyás marcipános, karamellás, csak néhány a finom csemegék közül, amelyeket természetesen a Premium Choco mintaboltjukban is lehetett kapni és máshol is, ugyanis sok a megrendelőjük.

A kézműves szaloncukrok gyártásával kapcsolatban kérdésünkre felelve Kruzslicz Tamás elmondta, nagyon aprólékos és precíz munkát igényel, több fázisból áll. Először ki kell önteni a formába (egy forma 16-20 szemes), ezt kihűteni, majd betölteni, majd megint kihűteni, és persze kiütni a formából. Kollégáik nagyon ügyesek és gyorsan dolgoznak, az eredmény pedig minden alkalommal különleges, látványos, egyedi és természetesen nagyon finom.

illusztráció

Apropó finomság, nagyon kíváncsiak voltunk arra is, hogy egy-egy termékfejlesztés hogyan néz ki, mielőtt a vásárlók levehetik a boltok, üzletek polcairól.

„Van egy élelmiszeripari mérnökünk, Dani Róbert személyében. Az új terméket, vagy az adott termék fejlesztését közösen találjuk ki, ennek alapján Róbert összetesz számos mintát, folyamatosan laborgépeken dolgozik, hogy aztán a minták közül a legfinomabbat, legharmonikusabb ízvilágút kiválasszuk” – ismertette Kruzslicz Tamás. Kiemelte, minden kézműves terméküket saját csokoládéjukból, saját receptúra alapján készítik, amely talán máshol nincs is így az országban.

Ez a helyzet a csoki pasztilláikkal is, amiből szintén nagyon sokat gyártottak tavaly cégeknek, cukrászatoknak és más, kézműves csokoládéban utazó üzleteknek is. 8 félét állítanak ebből elő, különböző kakaótartalommal, a 32 százalékostól a 70 százalékos csokiig.

Bérgyártásban végezve, a benzinkutakon is megtalálhattuk a náluk készült édességeket, a Boldog születésnapot és Boldog névnapot táblás csokoládék formájában.

A 2023-as évben a Piros Mogyoróson kívül hamarosan a Biotech üzleteiben is kapható a kutasi csokigyárban készült, fehérjével dúsított táblás csokoládé. Ez cukormentes lesz, és 18 százalék állati fehérjét kevernek hozzá, de kísérleteznek már növényi fehérjével is.

Saját termékcsaládjukat is bővítik, ennek részleteiről már olvashatunk a Premium Choco weboldalán. De talán az egyik legnagyobb mérföldkő lehet a gyár életében egy újabb gyártó üzemegység létrehozása. Erre elnyerték a pályázatot már tavaly, ugyanakkor a háborús időszak nem kedvezett a banki környezetnek sem, így jelenleg várakoznak a beruházás megkezdésére és természetesen az elszabaduló energiaárak is okoztak problémákat a gyár életében is.

Kruzslicz Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, mintegy duplájára ugrottak közműszámláik, így most napelemeket és szélerőmű beszerzését tervezik, hogy csökkentsék a költségeket.

A csokigyárnak egyébként már az indulástól kezdve nehézségekkel kellett szembenézni, miután megalakultak, jött egy két éves COVID-dal sújtott időszak, most pedig a háború. De nagyon pozitívak, sok sikert könyvelhetnek el 2022-ben, folyamatosan terveznek, termékfejlesztésekben gondolkodnak, egyre több multival is tárgyalnak.

A csokigyárban egyébként 8-an dolgoznak minden nap azért, hogy a legfinomabb édességeket élvezhessük, szerte az országban.