11 éves kiskamasz is töltötte a kolbászt a Csúcsi Olvasókörben

Fokhagymaillat, pezsgő hangulat, kések-darálók, tüsténkedés – ez jellemezte a 6. alkalommal megrendezett Vásárhelyi Kolbászkészítő Fesztivált, amelyen 12 csapat versengett a legjobb címért szombaton délelőtt.
Megtelt a Csúcsi Olvasókör terme szombaton délelőtt, minden asztalra gondosan kihelyezték az eszközöket, az alapanyagok pedig csak arra vártak, hogy nekiessenek, amiből aztán ínycsiklandó sült kolbászt készítsenek.

6. alkalommal szervezték meg a népszerű Kolbászkészítő Fesztivált, ez alkalommal is 3 órájuk volt a csapatoknak, hogy feldolgozzák a kapott alapanyagokat, betöltsék és megsüssék.
A résztvevők a helyszínen húst, szalonnát kaptak és belet is, no meg kézi darálót is. Vagyis mindenki ugyanazokat az alapanyagokat kapta, annak feldolgozási technikája, fűszerezése viszont már a versenyzőktől függött.

A résztvevőket Benkő Zsolt, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület elnöke is köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan eljöttek.

A 4 tagú zsűri – Perényi János, Láda Lajos, Sós Miklós és Bíró János – folyamatosan már a munkálatok megkezdésekor körbe-járták az asztalokat, figyelték, melyik csapat hogy dolgozik és adott esetben tanácsokkal is ellátták a versenyzőket.

A start után nem telt el két perc sem, máris mennyei fűszerillatok lengték be a termet, fokhagyma, bors, kömény illat terjengett, a dolgos kezek jó hangulatban, de serényen ügyködtek. Aki közben megéhezett, a helyszínen ehetett almás és meggyes lepényt és természetesen igazi vásárhelyi túrós lepényt is – többek között.

A verseny legfiatalabb résztvevője Lantos Balázs volt, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület színeiben. A mindössze 11 éves kiskamasz örömmel és nagyon rutinosan segédkezett az alapanyagok felvágásában, majd a gyúrásban is, és azt követően a töltésben is kapott szerepet. Az egyesület egyébként 3. alkalommal vett részt a finom megmérettetésen, fehér kolbászt készítettek idén.

A legjobbak díjazásban is részesültek, és hirdettek füstölt termék kategóriát is, amelyet szintén külön díjaztak.
Az eredményeket hamarosan olvashatják, addig is jöjjön néhány ínycsiklandó kép a kolbásztöltelék-készítésről!
GALÉRIA

Jó vagy sült kolbászban? Ott a helyed a vásárhelyi kolbászkészítő fesztiválon!
Január 21-én egy régebbi, nagyon közkedvelt gasztronómiai verseny tér vissza két év kihagyás után – ez a kolbászkészítő-és sütő fesztivál!