Parragh László ismét az árstopok kivezetése mellett érvelt

Egyenes beszéd. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint már most is el lehetne törölni az ársapkákat, de tavaszig ez minden bizonnyal fokozatosan meg is fog történni.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara álláspontja szerint az árstopot akkor lehet a legkevesebb kárral kivezetni, amikor az élelmiszerár-infláció eléri a csúcsát, amikor látható, hogy feljebb már nem fog menni, elindul lefelé. Ez az a pillanat, amikor szerintük még egy 0,5, kevesebb, mint egyszázaléknyi többletinflációt ez a terület elvisel, és onnantól kezdve visszaállnak a normál piaci viszonyok. Úgy látják, ez akár már most itt van, de a tavasz folyamán mindenképpen be fog következni – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Parragh László. Az elnök, mint lapunk is megírta, nem először érvelt az árstopok kivezetése mellett.
Kitért rá, az árstop bevezetése az élelmiszeráraknál a társadalom alsó harmadának megélhetését támogatta, ilyen értelemben az helyes volt, de ez tartósan nem maradhat meg, mert a piacgazdaság alapjait elodázza – folytatta az iparkamara elnöke, aki szerint kell egy pillanat, amikor ennek a kivezetése megtörténik, és miután a válságnak ezen a részén túlvagyunk, úgy gondolják, most már betöltötte a szerepét ez az intézkedés.
Arról is beszélt, hogy az élelmiszerinfláció mindenhol nagyobb, mint az átlaginfláció. Az, hogy nálunk ilyen mértékű, annak az egyik oka az árfolyam, hiszen az élelmiszerhez szükséges alapanyagok jórésze importból érkezik, a másik pedig, hogy a termelékenysége a magyar élelmiszergazdaságnak lényegesen gyengébb, mint az európai.
Parragh László tárgyalt az Országos Kereskedelmi Szövetséggel és azokkal a szervezetekkel, melyek a kiskeresedelemben érintettek. Az árstopos termékek esetében vannak helyettesíthető és nem helyettesíthető termékek. A nem helyettesíthetőként az üzemanyagot nevezte meg, az élelmiszer esetében helyettesíthetőek a termékek. Parragh szerint észszerűbb felhasználás indult el, ez az energetikára is igaz, van egy erőteljes megtakarítás, a másik oldalon viszont probléma, hogy ha eljutunk arra a pontra, hogy már nem tudja megvenni, amit el is fogyasztana a vásárló. A következő lépés az lesz, hogy a termelőkkel is leülnek beszélni.
Szakmailag elképzelhetőnek tartja, hogy fokozatosan vezetnék ki az árstopot. Közölte, a kormánnyal is folyamatosan egyeztetnek az árstop szabályozásáról, annak életszerűségéről, betarthatóságáról, a kivezetés lehetőségéről. Azt nem árulta el, hogy a kormány részéről kivel tárgyalnak.
Parragh arról is beszélt, hogy szerinte az árstop miatt erősödhet a fekete gazdaság. Azt is megemlítette, hogy a magyar élelmiszer jelentős része külföldre megy, és egyre silányabb áru jön hozzánk az importon keresztül – idézi az Atv.hu.
Az élelmiszerárstop a kormány legutóbbi bejelentése szerint 2023. április 30-ig tart, az árszabályozás az alábbi termékekre terjed ki:
- kristálycukor
- búzafinomliszt (BL 55)
- finomított napraforgó-étolaj
- házi sertéscomb
- csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
- ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej
- tyúktojás
- étkezési burgonya, az újburgonya kivételével.
Illusztráció: Pixabay.com
Címkék:
háború orosz-ukrán háború Brüsszel gazdaság szankció szankciók infláció élelmiszer szankciós politika gazdasági növekedés drágulás élelmiszerárak élelmiszerár tojás árstop élelmiszerárstop fogyasztás forintárfolyam élelmiszerár-emelkedés Magyar Kereskedelmi és Iparkamara burgonya parragh lászló ársapka étkezési burgonya árstopok