Icuka gyerekkora óta süti a szalagosfánkot, a „rekordja” félezer darab egy olvasóköri összejövetelen

Vízkeresztet követően megkezdődött a farsangi időszak, amelynek egyik legfőbb finomsága a szalagos fánk! A vásárhelyi Kosztolányiné Icuka imád sütni, több versenyen is előkelő helyezést ért el süteményeivel, rétes-készítéséről videó riportot is láthattak olvasóink. Mindennek fényében cseppet sem lepődtünk meg, amikor kiderült, Icuka szalagos fánkban is „otthon” van. Vele készítettünk interjút farsangi csemegénk rejtélyeiről és persze konkrét receptet is megosztott velünk, mi pedig most veletek, hogy isteni finomat tudjatok ti is a családi asztalra tenni.

„Odafigyelést igényel már a tészta összeállítása is, mivel a hagyományos szalagos fánk kelt tésztából készül, így végig szobahőmérsékletű alapanyagokkal kell dolgozni és a kelesztés alatt is figyelni kell erre” – ismertette lapunkkal Kosztolányi Ferencné.
Icuka ezen kívül a friss élesztőre, az alaposan kidolgozott tésztára, és a kellő mennyiségű pihentetésre esküszik. Így lesz a tészta légies, könnyed, de kiadós.
Icuka receptje:
Hozzávalók:
- fél liter langyos tej
- 2 és fél dkg friss élesztő
- 2 csapott evőkanál porcukor
- 2 tojás sárgája
- annyi finomliszt, hogy jól gyúrható legyen, ez körülbelül 80-90 dkg

Elkészítés:
„A langyos tejben elkeverjük a porcukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Ne legyen forró a tej, mert az nem tesz jót az élesztőnek. Hozzáadjuk a többit, a tojást, a lisztet, és alaposan kidolgozzuk! Ezt követően 20 percig pihentetjük, majd újra átdolgozzuk. Megint 20 perc pihentetés következik. Egy lágy, fényesebb tésztát kell kapnunk, ami nem ragad a kezünkre. Ha letelt a 2. húszperc, gyúródeszkára borítjuk és óvatosan elsimítjuk, körülbelül 2 cm vastagságúra. Ezután már szaggathatjuk is. A hagyományos a kerek alakú, de én mindenféle formában készítem, és van, hogy a közepét is lyukasztom, így viszont már amerikai fánk kinézete lesz, noha a tésztája még mindig nem az amerikai fánkké. Míg pihen a tészta olajat, vagy mangalica zsírt forrósítunk. Ne legyen se túl forró, se túl „hideg”. Ha nem elég forró, akkor megszívja magát nagyon a fánk a zsiradékkal. Beletesszük a fánkot. Fedőt teszünk rá, amikor aranybarnák, akkor megfordítjuk, de utána már ne tegyünk rá fedőt, mert akkor nem lesz szalagos!”

Icuka még azt is elmondta, szerinte hagyományos, házi lekvárral a legfinomabb, ezt nagyon szeretik az unokái is, de gyakorlatilag bármivel meglehet tölteni, vagy be lehet vonni. Ő például volt, hogy csokis-kókuszos mázzal vonta be, vagy gyümölcsöket tett a szalagos fánk közepébe.


Örömteli sütögetést, jó étvágyat! 🙂

Főzzünk együtt vásárhelyi módra! – rétes, és vásárhelyi réteges első kézből, a szakértőktől!
Talán azt hihetjük, a réteskészítés macerás, de most biztos, hogy eloszlatjuk ezt a kételyt.