quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Ha unod a lencsefőzeléket újév napján – mutatunk pár fenséges variációt

2022. december 31.

Én úgy nőttem fel – szerintem hozzám hasonlóan még több millióan az országban – hogy ha újév, akkor lencse! Édesanyám mindig lencsefőzeléket készített január elsején, és bár ezt a hagyományt én is követem azóta is, néha szeretek variálni. Mutatok néhány ételt, ami lencse, de nem főzelék és még isteni is.

Jó kis „találmány” egyébként. Hiszen ünnepek alatt, két ünnep között és szilveszterkor is degeszre esszük magunkat általában, és sok a húsos fogás is. Így aztán a lencse afféle „takarító” is újév napján, és nagyon könnyed fogás a sok nehéz, vagy nehezebb étel után.

Nagyon magas a rosttartalma, ez segíti az emésztést, kipucolja a bélrendszert gyakorlatilag, enyhíti a haspuffadást, rost és szintén magas fehérjetartalma miatt eltelít, és telis tele van vitaminnal. Vas, kálium, magnézium és kalcium szintje igen magas, de van benne szépen A-, B1, B6 és E-vitamin is.

fotó kertlap.hu

És hogy miért eszünk lencsét újév napján? Ezt talán mindenki tudja. A bőséget, a pénzt jelképezi, az apró lencsék a pénzérmékre hasonlítanak. Úgy tartják tehát, hogy aki újévkor lencsét eszik, az gazdag lesz, vagy legalábbis jólétben fog élni. Egyébként érdekes, hogy nemcsak Magyarországon szokás ez, hanem például az olaszok is lencsét esznek ilyenkor, bár náluk a duzzadó szemekhez kötik a gazdagságot.

Pénz ide vagy oda, a lencse finom és nagyon egészséges. Ha unjuk a főzeléket, próbáljuk ezeket! Receptjeink válogatásánál figyelembe vettük, hogy a többi alapanyag könnyen beszerezhető legyen, vagy a legtöbb háztartás tartalmazza azokat, sőt, még maradékot is beépíthetünk.

Legyen fasírt!

Hozzávalók: 20 dkg száraz lencse, vagy 60 dkg főtt lencse, 150 gr zabpehely, vagy zabpehelyliszt, ennek hiányában teljes kiőrlésű liszt, vagy sima liszt, 2 db vöröshagyma vagy lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4. ek. sűrített paradicsom, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, vagy borsikafű, só, bors, 1 tojás.

Elkészítés: a lencsét megfőzzük – én babérlevelet is szoktam hozzá tenni – a hüvelyest érdemes előtte egy éjszakára beáztatni. A hagymát nagyon apróra vágjuk, – én inkább reszelni szoktam nagy lyukú reszelőn – vajon vagy bármilyen zsiradékon lepirítjuk, de először csak a vörös vagy lilahagymát, a végén tesszük csak hozzá a fokhagymát. Ha a fokhagyma „felillatozott”, meg is van. Hozzákeverjük a lecsepegtetett főtt lencséhez a hagymát, a fűszereket, a ledarált zabpelyhet vagy lisztet, tojást és a sűrített paradicsomot. Utóbbi azért nagyszerű, mert sülés közben majd picit karamellizálódik.

fotó Facebook

Golyókat formázunk és tepsire rakjuk őket, előmelegített 200 fokos sütőbe. 20-25 perc alatt aranybarnára sülnek. Kínáljunk hozzá mártást, vagy francia salátát akár. Itt megjegyzem, ha már mártás, a lencse nagyon szereti a tejszínt. Egy könnyed tejszínes mártás tökéletes lehet hozzá, amit kedvünkre fűszerezhetünk.

Tipp:forró olajban is kisüthetjük őket, középlángon mindössze 5-6 perc, forgatva.

Legyen saláta!

A lencse imádja a saláta „állagot”. Miután megfőztük, szűrjük le, csepegtessük le, hagyjuk hűlni, langyosra. (A langyosság azért fontos, mert így az öntet akcióba lép majd a lencse langyosságával, azaz keményítőtartalmával és sűrűbb szószt kapunk).

Kockázzunk hozzá apróra vágott lilahagymát, forrázunk le egy adag kuszkuszt, (bulgur is lehet), tegyünk hozzá apróra vágott paradicsomot (elhagyható), mehet rá tejföl és mustár keveréke akár mézzel kikeverve, só, bors. Összeforgatjuk és már kész is! Hagyjuk állni 1-2 órát.

Tipp: Bármilyen más salátát tehetünk bele, rukkolát, fejes vagy szívsalátát, madárbegy salátát. De akár frissen legyalult répát is. Remekül működnek együtt. De ha több időnk van, kockára vágott édesburgonyát előre megsütve is keverhetünk hozzá. Nekem nagyon ízlett batátával is. Ha nagyon nem bírjuk hús nélkül, karikázzunk bele főtt virslit 🙂

Töltsük be!

Ha van a mélyhűtőben egy adag leveles tészta, töltsük bele a lencsét!

A tésztát szobahőmérsékleten kinyújtjuk, sózzuk, borsozzuk. A megfőzött és kihűtött lencsét elkeverjük tejföllel (fontos a tejföl, mert másképp száraz lesz). Pikánssá tehetjük egy kis mustárral is. Mehet hozzá bármilyen zöldségkeverék a fagyasztóból, a mexikói különösen passzol – ezt főzzük meg, de ne szét, maradjanak kicsit roppanósak. Némi lilahagyma, és ezekből lesz a töltelék. Egy lágyabb masszát kell kapnunk. de nem hígat! Figyelem! Ne használjunk zsírszegény tejfölt ehhez, mert nagy a víztartalma, eláztathatja a tésztát.

Fotó Youtube

Ha betöltöttük a tésztát, feltekerjük, megkenjük tojás sárgájával, megszórhatjuk nagyszemű sóval, vagy borssal, de akár sajttal is, vagy hintsük meg szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük. Langyosan, félmelegen szeleteljük. Kiadós, de könnyed fogás, nem tartalmaz húst.

Tipp: előre is felvághatjuk a tekercseket, ekkor javasolt a sajt is rá. De fel is tekerhetjük kifliknek.

No de persze aki a hagyományos lencselevest kedveli, javasoljuk, készítse savanykásra, ehhez egy kis babérlevél, tejföl, picit ecet kell. Ha bírja az ünnepi pocink, akkor füstölt husit is főzhetünk bele! Varázslatos íze lesz!

Boldog Újévet kívánunk! No és persze jó étvágyat! 🙂

borítókép gyogyszernelkul.hu