Ha minden jól megy, a boltokba is bekerülhet a makói Helyi Diák Terméke

Az iskola tankertjében termelt javakból készítenek szörpöt, lekvárt, finomságokat, amiket ajándékba adnak, kóstolónak visznek, vagy a suliban kenyérre kenik a diákoknak. Ha minden jól alakul, akkor egy szegedi cégnek köszönhetően jövőre akár árúsíthatják is a termékeiket.
Körte, alma, meggy, szilva, sütőtök, cukkini, paradicsom és cékla – ezekből ősszel készülnek aszalt gyümölcsök egyenesen az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola tankerjéből. A makói mezőgazdasági profilú iskola igazgatója, Horváth Zoltán portálunknak elmondta: a betakarítási idény után maradnak még zöldségek, gyümölcsök.

Viszont kidobni nem szeretnék, ezért amíg frissek, jó állapotúak különböző termékeket készítenek belőlük. A Helyi Diák Terméke márkát 2013-ben alapították, védett branddel, logóval. A lényeg, hogy a diákok egészen a palántázástól, magról vetéstől végigkísérik a saját terményeiket az eladásig, feldolgozásig. Nagy előnye az is, hogy az iskolaválasztás előtt diákoknak kóstolót tudnak vinni belőle, kitelepülnek rendezvényekre, intézményekbe. Sőt, a kis kocsiról való eladás során még egy kicsit az értékesítést is gyakorolhatják, ami tananyag.

Az igazgató kifejtette:
Most az egyik legnagyobb sláger, – igaz, hogy csak kísérleti jelleggel – a bazsalikom pestonk volt. Receptet is osztottunk meg róla, nagyon finom kiegészítője lehet akár egy tésztaételnek is, vagy egy pirítós kenyérnek. Most készültek nálunk zakuszkák, sült paprikakrémek, paradicsomlé, sütőtökből körtéből, almából aszalványok. Ezeket a diákok a tankertben, a feldolgozás után, vagy a diákklubban saját maguk fogyasztják el helyben sütött kenyérrel, kaláccsal. De rendezvényekre ki ajándékokként is viszünk belőle. Hatalmas sikere van.

Mint kiderült, nagy sor szokott állni az aszalt gyümölcsosztásnál, és a friss gyümölcsleveknél is. Az iskola felvette a kapcsolatot egy szegedi kézműves élelmiszer feldolgozó céggel. Ha minden jól megy, hamarosan a Helyi Diák Terméke védjeggyel forgalomba is kerülhetnek majd jövőre az iskola termékei. Ez azt jelenti, ha minden jól megy akár a boltok polcaira is felkerülhetnek a makói iskola feldolgozott termékei, hogy megvásárolhassuk őket.