quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Vásárhelyi húsboltos tanácsai a virsliválasztáshoz és a főzéséhez az év utolsó napjára

2022. december 29.

Nincs Szilveszter virsli nélkül, na de milyet vegyünk? Tényleg a drágább a jobb? És hogyan kell főzni, hogy ki ne repedjen, pláne azt, ami természetes burkolóanyagba – bélbe – van töltve? És mitől roppanós? Minden kérdésre itt a válasz Ács Imrétől, aki már 40 éve készít és gyárt virslit.

Választás tekintetében azt javaslom, keressük a minőséget. Ezek elsősorban a magas hústartalmúak, és a vásárhelyi húsboltok, hentesek által forgalmazott termékek között igen gyakran találunk ilyet Szilveszter előtt. Az igazi, hagyományos szilveszteri virsli enyhén füstölt is, amit hagyományos eljárással kell elérni. Nem tartalmaz mesterséges adalékanyagot, ízfokozókat, ugyanakkor ezek drágábbak is, de megéri ebből venni!

Fontos, hogy az ár-érték arány érvényes itt is, ne nézzük a márkát, ellenben ha sok E-t találunk a csomagoláson, szinte biztosak lehetünk abban, hogy nem minőségi virslit veszünk. Persze ez is lehet finom, de most a minőségi, hagyományos virsli a téma

– részletezte a Vásárhelyi Hús Kft. ügyvezető igazgatója, üzemmérnök, aki persze idén is készült saját készítésű virslivel, amit egyébként elmondása szerint alig győznek után-gyártani, nagyon keresik és viszik a vásárlók.

40 év tapasztalat van a háta mögött, így aztán elhisszük neki, amikor azt mondja, a virslihez semmi más nem kell, „csak” hús, megfelelő arányban szalonna, őrölt paprika, fokhagyma, só és bors és persze füstölés, ami egyébként – mint megtudtuk – a virsli esetében 40-50 perc alatt megvan, és szaknyelven ezt inkább lángolásnak hívják, de a kellemesen lágy füstíz megjelenik a termékben.

Hogyan kell főzni?

„Nem főzzük! Mindegy, hogy helyi kereskedelemből származó hagyományos virsliről beszélünk, vagy multiból vett csomagoltról. Ezek eleve főtt termékek! Nem kell főzni tehát, csak melegíteni. Ha felforrt a víz a virslivel, zárjuk el rá 3-4 percre a lángot alatta és hagyjuk 8-10 percig állni. Különösen fontos ez a természetes burkolóanyagba töltött virslinél (például juhbél, ami egyébként a roppanósságát is adja ennek a finomságnak), mert ha utóbbi főzzük, kireped nagyon könnyen. Az ízélményen persze ez nem változtat sokat, de esztétikailag nem éppen mutatós” – tudtuk meg a szakembertől.

De tökéletes megoldás lehet az is, ha eleve csak gyöngyöző vízben melegítjük a virslit 8-10 percen át – tette még hozzá.

A juhbeles roppanós virsli mustárral és friss kenyérrel a legjobb, véleményem szerint, no és persze egy pohár pezsgővel – ajánlotta még lelkesen.

Ne főzzük tehát, hanem melegítsük a virslit, bármilyet is vegyünk, és ha a minőséget keressük, azt nagy eséllyel megtaláljuk a helyi húsboltokban.

Jó étvágyat! 🙂