Így süssük a szilveszteri malacot! – tippek a vásárhelyi gasztro-gurutól

Hogyan lesz belül puha, a bőre pedig ropogós? Mivel érdemes lekenni, milyen fűszereket használjunk és miben süssük?
Ahogyan nincs Szilveszter virsli nélkül, úgy malac nélkül sem! Csáki Zsolt gasztro-szervező elárulta, hogyan lesz tökéletes!
„Hagyományos étel az év utolsó napján a malac, szerencsét hoz, ha esszük, tartja a régi népszokás, ugyanis a malac kitúrja a szerencsét. Csirkét ugyanakkor nem szabad, mert az meg kikaparja” – kezdte egy kis hagyomány-ismertetővel Csáki Zsolt.

Alapfűszereket mindenképpen érdemes hozzá használni, só (ami kivonja a vizet), bors, és a vásárhelyiek előszeretettel ízesítik köménnyel is. Ugyanakkor fontos kigondolnunk, hogy milyen ízvilágot szeretnénk, ugyanis a malacnál is bátran ízesíthetünk tulajdonképpen bármivel, amit szeretünk. Remek hozzá a rozmaring, vagy bármilyen zöldfűszer. Lehet akár lestyánt, tárkonyt, majorannát, de ha kicsit arab ízvilágba szeretnénk elvinni, szuper hozzá a római kömény is. Görögös ízt kedvelőknek persze a kakukkfű, bazsalikom és oregánó. Ugyanakkor lényeges az is, hogy zöldségekkel, vagy gyümölcsökkel fogyasztjuk. A zöldséget vagy gyümölcsöt vele sütjük, vagy sem. A gyümölcsöknél még akár ánizst is használhatunk, vagy szegfűszeget. Tényleg megint csak a fantázia szab határt a fűszerezésnek, legyünk bátrak!

A jó malacsült titka, belül puha, omlós, szaftos, kívül a bőre pedig ropogós.
„Érdemes ehhez fólia vagy fedő alatt elkezdeni sütni. Én nagyon ajánlom ehhez a pataki vagy római tálat, ez ugyanis bent tartja a nedvességet, és az ízek jobban összeérnek. Ha már csak körülbelül fél óra van a hús elkészültéig, azaz ha már puha a hús, akkor kenjünk be a bőrét mázzal vagy páccal. Kiváló hozzá a sörös-mézes, de lehet barbeque-s is, vagy valamilyen olajos keverék. Fontos, hogy nem kell sokszor lekenni, mert akkor előfordulhat, hogy a bőrére ráég a mázréteg, viszont maga a bőre alatta puha marad. Márpedig mi ropogós bőrt szeretnénk!” – hívta fel a figyelmet a gasztro-szervező.

És hogy milyen köret illik hozzá?
„Bármi, amit szeretünk, bármilyen zöldség és gyümölcsök is! Ugyanakkor nincs Szilveszter lencse nélkül sem, úgyhogy én a lencsét, babot vagy borsót, sárgaborsó mindenképpen javaslom hozzá, ez pedig a sok pénzt jelképezi a népi hiedelem szerint. Lencséből remek salátát lehet mellé készíteni, megfőzzük puhára, de nem főzzük szét, fűszerezzük kedvünk szerint, majd készítünk egy ecetes-cukros öntetet, amibe lila hagymát teszünk. Hagyjuk állni, majd forgassuk össze a lencsével.”
Kellemes örömsütögetést, jó étvágyat kívánunk!