quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 16. szerda
  -  Csongor
Vásárhely

Így süssük a szilveszteri malacot! – tippek a vásárhelyi gasztro-gurutól

2022. december 29.

Hogyan lesz belül puha, a bőre pedig ropogós? Mivel érdemes lekenni, milyen fűszereket használjunk és miben süssük?

Ahogyan nincs Szilveszter virsli nélkül, úgy malac nélkül sem! Csáki Zsolt gasztro-szervező elárulta, hogyan lesz tökéletes!

„Hagyományos étel az év utolsó napján a malac, szerencsét hoz, ha esszük, tartja a régi népszokás, ugyanis a malac kitúrja a szerencsét. Csirkét ugyanakkor nem szabad, mert az meg kikaparja” – kezdte egy kis hagyomány-ismertetővel Csáki Zsolt.

Alapfűszereket mindenképpen érdemes hozzá használni, só (ami kivonja a vizet), bors, és a vásárhelyiek előszeretettel ízesítik köménnyel is. Ugyanakkor fontos kigondolnunk, hogy milyen ízvilágot szeretnénk, ugyanis a malacnál is bátran ízesíthetünk tulajdonképpen bármivel, amit szeretünk. Remek hozzá a rozmaring, vagy bármilyen zöldfűszer. Lehet akár lestyánt, tárkonyt, majorannát, de ha kicsit arab ízvilágba szeretnénk elvinni, szuper hozzá a római kömény is. Görögös ízt kedvelőknek persze a kakukkfű, bazsalikom és oregánó. Ugyanakkor lényeges az is, hogy zöldségekkel, vagy gyümölcsökkel fogyasztjuk. A zöldséget vagy gyümölcsöt vele sütjük, vagy sem. A gyümölcsöknél még akár ánizst is használhatunk, vagy szegfűszeget. Tényleg megint csak a fantázia szab határt a fűszerezésnek, legyünk bátrak!

A jó malacsült titka, belül puha, omlós, szaftos, kívül a bőre pedig ropogós.

„Érdemes ehhez fólia vagy fedő alatt elkezdeni sütni. Én nagyon ajánlom ehhez a pataki vagy római tálat, ez ugyanis bent tartja a nedvességet, és az ízek jobban összeérnek. Ha már csak körülbelül fél óra van a hús elkészültéig, azaz ha már puha a hús, akkor kenjünk be a bőrét mázzal vagy páccal. Kiváló hozzá a sörös-mézes, de lehet barbeque-s is, vagy valamilyen olajos keverék. Fontos, hogy nem kell sokszor lekenni, mert akkor előfordulhat, hogy a bőrére ráég a mázréteg, viszont maga a bőre alatta puha marad. Márpedig mi ropogós bőrt szeretnénk!” – hívta fel a figyelmet a gasztro-szervező.

És hogy milyen köret illik hozzá?

„Bármi, amit szeretünk, bármilyen zöldség és gyümölcsök is! Ugyanakkor nincs Szilveszter lencse nélkül sem, úgyhogy én a lencsét, babot vagy borsót, sárgaborsó mindenképpen javaslom hozzá, ez pedig a sok pénzt jelképezi a népi hiedelem szerint. Lencséből remek salátát lehet mellé készíteni, megfőzzük puhára, de nem főzzük szét, fűszerezzük kedvünk szerint, majd készítünk egy ecetes-cukros öntetet, amibe lila hagymát teszünk. Hagyjuk állni, majd forgassuk össze a lencsével.”

Kellemes örömsütögetést, jó étvágyat kívánunk!