Ünnepi maradékokból isteni finomat pikk-pakk!

Megmaradt és kiszáradt kicsit már a bejgli? Sok a maradék sülthús vagy a rizsköret? Nem kívánjuk már a mézeskalácsot magában? Van némi töltött káposzta maradék? Ki ne dobjuk, szuperjó, saját tippeket adunk, és tuti, hogy örömmel fogyasztjátok majd a maradékokat két ünnep között!
Ételt nem dobunk ki! Ez az én édesapám mottója és talán éppen ezért már jó néhány éve a maradékot mindig kreatívan igyekeztem felhasználni, hogy ne vesszem kárba a már nem kívánt, vagy megmaradt étel, de finom is legyen!
Kezdjük is!
Sülthús
Ha kimaradt sülthúsunk van – legyen az csirke, pulyka vagy sertés – tökéletes szendvics feltét lehet, ez hány éve tépett húsos szendvicsként híresült el.
A maradék sült húst egészen apróra vágjuk, vagy szálaira szedjük – ez utóbbira leginkább a pulyka vagy a csirke alkalmas, de egy omlósra készített malac sült vagy comb is szuper – ehhez keverünk apróra vágott bármilyen hagymát, amit szeretünk, némi tejfölt, mustárt, zöldfűszerekkel ízesítjük és máris kész a feltét akár kiflibe, bagettbe, kenyérre. Apropó péksütik, így a szárazabb péksütiket is megmenthetjük! Lehet persze ehhez a feltéthez tenni még majonézt is, vagy barbeque szószt, és bármilyen zöldséget, akár paradicsomot, uborkát, paprikát. Megkenjük vele a péksütit és forró sütőbe toljuk – mehet rá reszelt sajt is – de hidegen is isteni.
Tipp: ha van kedvünk még sütögetni az ünnepek után, a húst tegyük aprítógépbe, ugyanúgy mehet hozzá mustár, tejföl, fűszerek, vagy barbeque és akár ketchup. A masszát töltsük be leveles tésztába, amit háromszögekre vágtunk fel, vagy téglalapra. Kenjük meg tojás sárgájával, megszórhatjuk egy kis szezám maggal, és toljuk be a forró sütőbe míg aranybarnára nem sül.

Töltött káposzta
Jó magyar szokás, hogy a maradék töltött káposztát lefagyasztjuk, és ez tökéletes is, de ha nincs több adagnyi maradékunk belőle, vagy nem akarjuk valamiért fagyasztani, akkor készíthetünk a töltelékből bolognai ragut! Csak kis paradicsompüré, oregánó, kakukkfű, bazsalikom, és máris lehet belőle egy bolognai tésztát varázsolni. Illetve bármilyen rakott ételbe is tehetjük ezt a ragut, szuper bármilyen zöldséggel – karfiol, brokkoli, vagy hamis rakott krumpli. Utóbbi esetében kenjük meg vastagon tejföllel a tetejét és így toljuk a forró sütőbe.
Rizs
Rizsből általában túl lőjük a mennyiséget, ha van maradék rizsünk – nem baj ha rizibi bizi vagy valamilyen zöldséges rizs – készítsünk belőle aranchinit (ejtsd áráncsini). A maradék rizst zöldfűszerekkel és némi fokhagymával ízesítjük, teszünk hozzá egy tojást, esetleg kis vizet és gombócokat formálunk belőle. Panírozzuk s mehet is a forró olajba. Hozzá mártogatóst is kínálhatunk.

A maradék rizsből finom salátát is készíthetünk, akár gyalult répával, uborkával, paradicsommal, zöldfűszerekkel, tehetünk bele egy két evőkanál tejfölt is, vagy olíva olajat, pikáns ízként bármilyen pirított mag, vagy akár egy kis pirított bacon is nagyon jól megy hozzá.
Krumplipüré
Ez az egyetlen olyan köret, amit „újrahasznosítva” már nem kapunk olyan kellemes ízt, így aztán fel kell turbózni kicsit. Ha hozzákeverünk 3 felvert tojást, fűszerezzük, nyomunk bele pár fokhagyma gerezdet, reszelünk bele némi sajtot, majd habzsákba töltjük és tepsibe nyomjuk kis rózsa formában, máris egy hercegnő-féle burgonyát kapunk! Ez jó kis köret maradék sült hús mellé, de magában is, egy kis mártogatóssal de akár ketchupba tunkolva is.
A maradék krumplipüré ugyanakkor tökéletes pogácsába is. De liszttel, tejjel és egy tojással elkeverve krumplis lepény is készülhet belőle, amit serpenyőben süssünk ki aranybarnára. Tetejét megkenhetjük tejföllel, tehetünk rá reszelt sajtot is.
Bejgli, gyümölcskenyér és mézeskalács
Ha már nem kívánjuk önmagában, esetleg kicsit kiszáradt, törjük össze, vagy szedjük kisebb darabkákra, fantasztikus pohárkrémet lehet rittyenteni belőle! Sütemény-morzsa, főzött vaníliás puding, megint süti, megint puding, és így tovább, így rétegezzük, mehet persze bele némi reszelt narancshéj vagy bármilyen kandírozott gyümölcs és a tetejére tejszínhab is.
Tipp: A sütit meglocsolhatjuk egy kis rumaromával elkevert cukros tejjel, vagy kávéval is.
Jó étvágyat!