Csáki Zsolt: Egészen más ételeket ettek Szenteste régen a vásárhelyiek, mint ma, de azért van, ami megmaradt

Borleves, mákostészta, és hal. Szenteste régen más ételek alkották az ünnep menüjét, mint manapság, de van, ami megmaradt, és van, ami újragondolva ma is része az ünnepi éteknek. Csáki Zsolt ezúttal nem recepteket ajánl, hanem egy kis gasztro-történelmet ismertet meg velünk.
„Manapság már 24-én nagy ünnepi evések vannak, előkerül a töltött káposzta és társai. Régen azonban ez nem így zajlott. Ma már inkább 3 naposnak tekintjük a karácsonyt, pedig voltaképpen két napos. 24-én még tartott a böjti időszak, egészen napnyugtáig, ekkor jött el Szenteste és bizony ezen az estén is könnyedebb fogásokkal készültek.” – mesélte Csáki Zsolt, vásárhelyi gasztro-szervező.

Elmondta, ilyenkor borleves került az asztalra, amit aszalt gyümölcsökkel, készítettek – ez egyébként Zsolt családjában máig megmaradt -, mákos tésztát készítettek és fogyasztottak, ma ez mákos gubaként maradt fent, és halat. Ez utóbbi ma is szokás, akár halászlé akár sült, de inkább rántott hal formájában.

„A hal rendkívül fontos jelkép a keresztény vallásban, végig kíséri jelképként is a Bibliát is, de egy halas jelképpel jelezték annak idején az üldözött keresztények, hogy miben hisznek, Jézus Krisztus feltámadásában. A hal ugyanis – bár megjelenik gyakran a Bibliában, például mikor a cet elnyeli Jónást, aki így meghalt a világ számára, de feltámadott – alapvetően Jézushoz kötődik. Születése és mint világmegváltó, és a hal, valamint a karácsony összeforrtak már nagyon régen. Érdekesség még, hogy ha görögül leírjuk Jézus nevét, az anagrammában ennek jelentése hal” – részletezte Csáki Zsolt.
A halas ételekkel kapcsolatban hozzátette, mindenkié a legjobb halászlé és a legszuperebb rántott hal, és egy biztos, nem múlik el magyar karácsony halétel nélkül.

Variálj és így készítsd idén a töltött káposztát! – remek tippek a vásárhelyi gasztrogurutól, Csáki Zsolttól!
Ha karácsony, akkor töltött káposzta! Nagyon régóta az ünnepi menü egyik fő eleme, Vásárhelyen is, de most úgy gondoltuk, itt az idő variálni rajta. Ehhez Csáki Zsolt, vásárhelyi gasztroguru ad nekünk tippeket, nagyon kecsegtető javaslatok következnek! Ki ne hagyják!
fotók istcockphoto.com
Címkék:
Vásárhely kereszténység hal Csáki Zsolt Jézus Biblia szenteste feltámadás jézus születése karácsonyi ételek karácsonyi szokások régen rántott hal borleves aszalt gyümölcsök üldözött keresztények hal mint jelkép karácsonyi szokások vásárhely anagramma halászé mákos tészta szenteste szokások régen