Nem rajongsz a tömény édes sütikért karácsonykor? Akkor készítsd el a vásárhelyi gasztroguru birses-tökös finomságát!

Nem mindenki rajong a tömény édes süteményekért karácsonykor. Nekik – és persze mindenki másnak is -ajánlja Csáki Zsolt ezt az igazi idény-finomságát, ami az ünnepi asztal tökéletes éke lehet.
Hozzávalók:
1 közepes sütőtök, 2-4 birsalma vagy/és birskörte, 1 kg fehér liszt, 2 csomag sütőpor, 6 tojás, egy teáskanál só, 30 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 narancs leve és reszelt héja, őrölt fahéj, 2 dl napraforgó olaj, vagy olvasztott vaj, margarin.

Elkészítés:
A tököt megsütjük, pürésítjük. Belereszeljük a meghámozott birset, a narancsot, az ízesítőket, a tojás sárgákat, az olajat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd beledolgozzuk a krémbe. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a masszába dolgozzuk. Muffin formákban, vagy tortaformákban, 180-190 fokos sütőben készre sütjük. 20-40 perc sütőtől függően.

Akkor jó, ha összenyomva kilöki magát a tészta, nincs túlsülve, kiszáradva, kicsit még ragad, de már teljesen átsült. Természetesen kombinálható vagy cserélhető almával, körtével is a birs. Magában, vagy lekvárral, édes mártással is fogyasztható.

Jó étvágyat kívánunk hozzá! 🙂
borítókép illusztráció