Így készíti a vásárhelyi mestercukrász a bejglit! Lessük el a trükkjeit és villantsunk az ünnepi asztalon!

Talán majdnem minden háziasszony rémálma ilyentájt, hogy kireped a bejgli. Margarin, zsír, vagy vaj a legjobb a tésztába? És a tölteléket hogyan dobhatom fel? Mitől lesz márványos? Minden kérdésre itt a válasz Benczur Sándortól, a Marcipán Cukrászda mestercukrászától.

Első tanács, tegyünk a tésztába sót is!
Minden édesbe kell egy kis sós, és minden sósba egy kis édes, ez örök szabály, a bejgli tésztájába is tegyünk egy csipet sót, kiemeli az ízeket – javasolta Benczur Sándor.
Kényes a tészta, ne gyúrjuk agyon!
Második tanácsa a mestercukrásznak, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Ezt egyébként szakmai nyelven „leégésnek” nevezik – tudtuk meg. Nem szabad tehát sokáig ügyködni vele, mikor összeállt, dolgozzuk meg egy kicsit – a közhiedelemmel ellentétben mindegy hogy gép, vagy a saját kezünk végzi ezt a munkát el – és pihentessük!
Pihenés és pihenés!
Legalább 4 órán át hűtőben pihentessük a tésztát, de egy éjszaka, vagy akár két nap is lehet ez. Mielőtt azonban nyújtani kezdjük, „melegítsük” ki szobahőmérsékletűre – javasolta a mestercukrász.

Mitől reped ki?
Benczur Sándor erről a rejtélyről is lerántotta a leplet. „Két ok miatt repedhet ki általában a bejgli. Ha túl sok a töltelék, vagy ha tejjel főztük fel a mákot. A tej ugyanis eléggé instabil anyag. A töltelék és tészta aránya legjobb, ha 50-50.”
Margarin, vaj vagy zsír?
„Csakis vaj vagy zsír! Mi is ezt használjuk mindig, csodálatosan jól viselkednek és nagyon omlós tészta a végeredmény!”

A Marcipán cukorsziruppal felfőzve készíti a mákosat és naranccsal bolondítja
„Felfőzünk kb 105 fokon cukrot és vizet szirupnak, és ha ez megvan, akkor öntjük bele a száraz alapanyagokba. Kihűtjük, majd mehet a tésztára. A mákosat narancshéjjal tesszük pikánssá, de kandírozott narancshéj is tökéletes! Kerü még a töltelékbe ezen kívül vaníliás cukor is. Ugyanez a helyzet a dióssal is, és mindkét töltelékbe kerül némi édesmorzsa is (pl. darált keksz, m.j. a szerk.)”
Mitől lesz márványos?
„Először tojás sárgájával kell lekenni, és ha ez megszáradt, akkor tojás fehérjével is, ettől lesz olyan bámulatosan szép márványos a külseje. Van hogy 3 órát is hagyok a két kenés között eltelni egyébként. Előmelegített, 180 fokos sütőben kell sütni, de kemencében és otthonra inkább 170 fokot ajánlok.”

Ha se nem diós, se nem mákos, hanem valami új! Aszalt szilvás! Ez most az újdonság idén a Marcipán cukiban, ezt pedig a következőképp kell készíteni:
„Egy cukor szörpöt főzök szilva püréből és cukorból, valamint mezből és fahéjból, össze kutterolom az aszalt szilvát,a kandírozott narancs és citromhéjat, ebbe bele öntöm a szörpöt, majd össze keverem a pirított mandulaliszttel és a pirított szeletelt mandulával és a szilvapálinkába áztatott mazsolával. Utóbbi csakis arany mazsola lehet nálam” – osztotta meg lapunkkal Benczur Sándor.

Tartsuk be a tippeket, garantált a szuper bejgli! A sütéshez jó játékot, – mert ne feledjük, a sütés játék, móka – az elfogyasztásához pedig jó étvágyat kívánunk!
A Marcipán Cukrászda egyébként az ünnepek alatt is mindenkit vár szeretettel, ha a csúcs bejglin kívül mást is megkívánnánk 🙂
Címkék:
bejgli marcipán cukrászda benczur sándor karácsonyi sütemény vaj diós bejgli karácsonyi receptek mákos bejgli kirepedt bejgli bejgli tésztája ünnepi sütemények aszalt szilva beigli zsír élesztős tészta bejgli készítés trükkök mitől márványos a bejgli trükkök bejgli tökéletes bejgli bejgi recept maragarin bejgli elkészítése mákos töltelék receptek karácsony narancshéj