Készítsd idén így az ünnepi sültet! A vásárhelyi gasztroguru ismét szuper tippeket és recepteket adott

Nagyon közkedveltek a karácsonyi asztalon a pulykából készült sültek, és ez a szárnyas még mindig a legolcsóbb mind közül. Csáki Zsolt nemcsak az elkészítéséhez adott ötleteket, és osztott meg mindeközben egy édesapja által imádott 30 éves receptet velünk, köretek és mártások tekintetében is klassz javaslatokat kaptunk. Nem mellesleg pénztárcabarát(bb) ötletekkel is élt.
„ A pulyka egy nagyon kiadós, nagyon húsos szárnyas, én úgy hívom néha, hogy a csirke és a disznó kereszteződését. Régen mi fel is füstöltük a combját például, és ha csak az árát nézzük, még mindig olcsóbb, mint a csirke – ez egyébként régóta így van” – kezdte a gasztroguru.

Hozzátette, régóta része a vásárhelyi és a térség ünnepi menüjének is, sokan viszont nem igazán tudják mit kezdjenek vele, a végeredmény gyakran száraz, pedig néhány apró trükk és olyan szaftos, porhanyós husi készíthető belőle, ami után megnyaljuk mind a 10 ujjunkat.
Az „elfelejtett hús”, a pulykanyak
Csáki Zsolt édesapja így nevezte a pulykanyakat, amit minden évben elkészített az ünnepi ebédre, és mint mesélte, ennek az evését képtelenség volt abbahagyni. A vásárhelyi gasztro-guru a mai napig is rendszeresen készíti ezt az ételt, mindig sikert aratott vele akár a családja, akár a barátai körében.
„Minden állat nyaka a legjobb. Sertésnél is a tarja, tökéletes a hús és zsír aránya. Marhánál is és csirkénél is finom, és a pulykanyakkal ugyanez a helyzet. Csuklóvastagságú a pulykának a nyaka, és rengeteg hús van rajta. Jól elkészítve nagyon szaftos a végeredmény. A titka, hogy pici lángon kell sütni, lehetőleg kacsasütőben és lefedve, bő zsírral, több órán át (2-3 óra)! Egy kellőképpen főtt, de megfelelően sült étel lesz a végeredmény. Mikor kész, a csigolyák kiomlanak, ujjnyi vastag csíkok jönnek le az oldaláról. Valami mennyei! Tehetünk mellé a süléshez bármilyen, nekünk szimpatikus zöldséget is, nagyobb darabokban, még ízesebb a végeredmény.”

Mennyeinek hangzik és az ára is „baráti”. De még lehet fokozni a felhasználását. Apróbbra is tépkedhetjük, és szendvicsre is tökéletes feltétnek, de lehet akár vendégváró falatkákat is készíteni belőle, a kifli vagy bagett karikákra bármivel, például olajbogyóval vagy uborkával felszurkáljuk. Imádni fogják a vendégek – ajánlotta Zsolt.

Pulykasült Csáki Zsolt módra
„A pulykának mind a melle, mind a combja remek sülthús lehet, legjobb, ha konfitáljuk. Ez annyit jelent, hogy alacsony lángon, tepsiben, vagy cserépedényben, pataki tálban, kacsasütőben, sok-sok zsírral sütjük fedő alatt. Nem szabad félni a sok zsírtól, mert a felesleges zsír kijön a húsból, viszont rendkívül porhanyós és omlós lesz a hús. Én szoktam mellé, pontosabban alá tenni zöldségeket is, nagyon ajánlom a répát, a zellergumót, a szárzellert, burgonyát, de lehet lecsósra is venni a figurát, paradicsom, paprika, hagyma, nagyobb darabokban és persze nagyon jól lehet ezeket fűszerezni is. Fűszerek tekintetében is legyünk bátrak. Nincsenek sztenderdek, kinek mi ízlik. A pulykához nagyon illik a kakukkfű, a rozmaring, a fokhagyma, de a lestyán és a tárkony is. De a majoránnát is használhatjuk. „ – javasolta a gasztro-szervező.

Köretek
„Menjünk tovább a szokásos krumplipürénél vagy tört burgonyánál” – javasolta a gasztro-szervező.
Kiváló köret a zöldbab, véleményem szerint jobb is, mint a spárga. Roppanósra készítsük és szintén bármilyen fűszerrel ízesíthetjük. Süssünk kelbimbót! Vágjuk félbe, fűszerezzük, és akár együtt a hússal vagy külön is készíthetjük. Fantasztikusan karamelizálódik sülés közben, isteni köret bármilyen sült hús mellé.”

Gyümölcsök
„Bátran hangoljuk gyümölcsösre a pulykasültet. Keményebb gyümölcsöket javaslok ehhez, mint például az almát, körtét, birsalmát, szilvát! Ezeket tegyük hozzá a befűszerezett húshoz és süssük együtt. Később, a pecsenyeszaftból és a gyümölcsökből mártást is készítünk, de sülve tálalva is igazi csemege.
Bekenhetjük jó kis igazi házi szilvalekvárral – némi chlivel és kakukkfűvel elkeverve – is a sült húst, mikor már majdnem kész, egy barbeques ízvilág a végeredmény.”

Mártások
Készítsünk zöldségekből s a pulyka egyéb részeiből egy alaplevet, redukáljuk le (azaz forraljuk el mártás állagúra a végén) majd ehhez keverjük a gyümölcsöket. Mártás esetében azonban más féléket lehet is lehet használni, bogyósakat, áfonyát, szedret, meggyet akár, ezek rendkívül jól passzolnak mindenféle szárnyashoz. De önmagában a gyümölcsökből készített mártás – redukált alaplé nélkül – is mennyei hozzá. Csorgassuk a húsra, vagy kínáljuk mellé
– részletezte Csáki Zsolt.

Tejszínes-tejfölös mártás: nagyon jól áll neki a lestyán és a tárkony, ezek savanykásabb ízvilágú fűszerek. Dúsíthatjuk kis fehér borral, vagy pici citromlével is. Különleges mártást kapunk majd, és ez szintén csodálatosan passzol a pulykához – ismertette Csáki Zsolt.
Hamis vadas
A vadhús igen drága, de a pulykát vagy bármilyen ételt el lehet készíteni vadasan is, csak jól kell fűszerezni. Vegyük elő a borókabogyót, a babérlevelet és a somot ehhez, a megszólalásig hasonlítani fog a húsunk egy vadhúsos ételhez! – ajánlotta a gasztro-guru.
Cikkünk végén hangsúlyozzuk, a fent említett köretek, mártások és hús elkészítési módok, receptek csirkéhez is tökéletesek!
Örömsütögetéseket és jó étvágyat kívánunk!

Variálj és így készítsd idén a töltött káposztát! – remek tippek a vásárhelyi gasztrogurutól, Csáki Zsolttól!
Ha karácsony, akkor töltött káposzta! Nagyon régóta az ünnepi menü egyik fő eleme, Vásárhelyen is, de most úgy gondoltuk, itt az idő variálni rajta. Ehhez Csáki Zsolt, vásárhelyi gasztroguru ad nekünk tippeket, nagyon kecsegtető javaslatok következnek! Ki ne hagyják!
Címkék:
gyümölcs Csáki Zsolt hagyma alma lecsó karácsonyi menü pulyka répa ünnepi menü olcsó ételek szilvalekvár zeller kakukkfű karácsonyi receptek pulykasült szárnyas hús rozmaring vendégváró falatok fokhagyma hatása babérlevél pulykanyak mártások karácsonyi menühöz lestyán gyümölcsmártás húsokhoz som pataki tál pulyka fűszerezése konfitálás olcsó ételek karácsonyra hús fűszerezése pulykából ételek vadas hús sült csirke karácsonyi sültek mártások húsokhoz tárkony