quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely

Így tároljuk a zöldségeket és gyümölcsöket télen – a vásárhelyi Sipos gazda ismét remek tippeket adott!

2022. december 18.

Hogyan tegyük el télire a burgonyát, a hagymát, a gyökérzöldségeket vagy az almát, ha azt szeretnénk, hogy a termés tavaszig friss és ép maradjon? Íme Sipos József növényorvos tanácsai!

Általánosságban elmondható, hogy a zöldségeknek hűvös, száraz, sötét, jól szellőző helyre van szükségük a rothadás megelőzéséhez. A tárolóedényeket a padlótól vagy a földtől távolabb, emelvényen, raklapon vagy polcon kell tartani. Az egyes termények más-más hőmérsékletet igényelhetnek: eltérő magasságokban, különféle falfelületekkel különböző hőmérsékleti feltételeket érhetünk el, a hőmérséklet-ingadozásokat pedig szigeteléssel, illetve szellőztetéssel – például nyitható-csukható szellőzőnyílással – lehet kiegyensúlyozni. Mindezt érdemes az adott helyiségben kikísérletezni.

A gyökérzöldségek, céklafélék nagyon jól tárolhatók ládába téve, földben vagy nedves homokban. Aki nem tud homokot szerezni, az fűrészport, vermikulitot vagy kókuszrostot is használhat helyette.
Vágjuk le a gyökerek leveles tetejét, és csomagolás nélkül, egy rétegben helyezzük el őket. Ezután fedjük be egy réteg földdel, homokkal vagy egyéb említett anyaggal. Ha további szigetelésre van szükség, akkor helyezzük a gyökerekkel teli ládát egy nagyobb ládába, majd a kettő közötti rést minden oldalról töltsük ki szigetelőanyaggal, például szalmával vagy összegyűrt újságpapírral.


Aki csak kisebb mennyiségű, piacon vásárolt zöldséget szeretne tárolni, az megpróbálkozhat azzal is, hogy egy nagyobb virágcserepet megtölt homokkal vagy laza, homokkal kevert földdel, és – lehetőleg függőlegesen – ebbe dugdossa bele a répaféléket, amelyek így sokáig frissek maradnak.

Burgonya

Vizsgáljuk át a gumókat, dobjuk ki a sérülteket, romlottakat, és távolítsuk el a burgonyáról a sarat, hogy megelőzzük a penészesedést. A burgonya nem szereti a nagyon hideget, mert az gyorsítja az állagromlását, ezért körülbelül 8-10°-C-os, sötét, alacsony páratartalmú helyiségben tároljuk ládába téve, homokban, fűrészporban, esetleg tőzegmohában. A burgonyát egy ideig kendervászon vagy papírzsákokban is tarthatjuk. Azért is fontos távol tartani a fénytől, hogy a héjon ne alakuljanak ki szolanint tartalmazó zöld foltok – ez a méreganyag egyebek között hányást és hasmenést is okozhat.

Édesburgonya

Az egyre népszerűbb édesburgonya kicsit más körülményeket kíván, ez az enyhébb éghajlatról származó zöldség ugyanis nem szereti a hideget. Mivel 10°C-nál hűvösebb környezetben gyorsan romlásnak indul, ha hosszabb ideig tárolni szeretnénk, 15°C-os sötét, párás helyet válasszunk.

A vöröshagymát, lilahagymát, fokhagymát és mogyoróhagymát a legjobb alaposan megszárítani, majd füzérbe fonva, sötét, hűvös helyen tárolni. Régi harisnyába vagy hálóba, laza, jól szellőző zsákba téve is felakaszthatjuk a kamrába.

Alma és körte

Mindkét gyümölcs téli fajtái jól tárolhatók 1 és 5°C között, viszonylag magas, 90 %-os relatív páratartalom mellett. Csomagoljunk be minden egyes gyümölcsöt újságpapírba, és egy rétegben helyezzük el a jól szellőző tárolóedény alján vagy a polcon. Régen a körtét, almát télire diólevéllel bélelt ládában, polcokon tartották. Kipróbálhatjuk azt is, hogy szalmával bélelt, jól szellőző tárolóedénybe tesszük a gyümölcsöket, egymástól elkülönítve, mintha kis fészkekbe ültetnénk őket.

Forrás siposgazda.hu