Batáta, azaz édesburgonya, ami nem is burgonya, de imádni fogjuk!

Cikksorozatunk utolsó állomásához érkeztünk, ez alkalommal a batátát, azaz az édesburgonyát tesszük nagyító alá mint változatos, finom, nagyon egészséges és (viszonylag) pénztárcabarát alapanyagot, amivel bátran villanthatunk az ünnepi asztalon is, de amelyet érdemes az étkezési szokásainkba bevenni.
Cikksorozatunkat azzal a céllal indítottuk, hogy a nagy ünnepi lakomák előtt olyan könnyed és egészséges alapanyagokat ajánljunk a figyelmetekbe hétről hétre, amiket megéri rendszeresen fogyasztani és nemcsak az adventi böjt időszakában. Így került az asztalunkra a karfiolrizs, a csicseriborsó és a köles. Olvassátok el, ha eddig nem tettétek, nem fogtok csalódni. 🙂 ( a cikkeket a mostani anyagunk alján találjátok!)

Batáta-kisokos
Kordában tartja a vércukorszintet, rendbeteszi az emésztést. Alacsony a glikémiás indexe, azaz diétázók is bátran fogyaszthatják. Hatalmas mennyiségben tartalmaz béta karotint (ezt alakítja át szervezetünk A-vitaminná) és antioxidánsokat is, – utóbbiak segítenek a rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében – segít a PMS enyhítésében, hatalmas a kolin tartalma, így csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat is, de a kolin a segítségünkre van alvászavarok, koncentrációs képesség-zavarok megoldásában is és a memóriát is javítja. Gazdag rostokban, C-vitaminban és mangánban, tele van B vitaminokkal.

A közhiedelemmel ellentétben nem burgonya fajta! Se nem csicsóka. A szulákfélék családjába tartozik. Ezt azért fontos tudni, mert sokan azt hiszik, ugyanúgy lehet felhasználni, mint a burgonya társát, ez azonban nem teljesen igaz.
Más(abb) íz, más állag
Nekünk az édesburgonya íze átmenetet képez a burgonya és a sütőtök között. Enyhén édeskés, lágy, de sütve nagyon hasonló lehet a sültkrumplihoz. Burgonyapürét, pláne törtkrumplit azonban ne is reméljük, hogy készíthetünk belőle, nincs akkora keményítőtartalma, hogy alkalmas legyen rá.
Ugyanakkor nagyon sokféleképpen elkészíthető, ehhez adunk most tippeket ötleteket, amiket most is, mint legutóbbi cikkeinkben is az ünnepi menühöz is használhatunk.
Édesburgonya-saláta, az ünnepi asztalra is!
1 kg édesburgonyát meghámozunk, majd apróbb kockákra vágjuk, mintha egy sima krumplit készítenénk elő egy brassóihoz. Forró zsiradékban ugyanúgy kisütjük, mint a krumplit. Vigyázat, hamarabb megpuhul! Ellenőrizzük folyamatosan! Ha már belül puha, kívül sült réteg képződött rajta, akkor jó is. Kiszedjük egy törlőpapírra, hogy a felesleges olajat felitassuk.
Egy nagyobb tálban apróra vágunk egy fej lila hagymát, egy szál sárgarépát legyalulunk, és adunk hozzá egy adag még kissé roppanósra megfőzött zöldbabot félbe vágva. (fele annyi legyen a zöldbab mennyisége, mint a batátáé.)
Egy száraz serpenyőben tökmagot pirítunk, majd ebben a serpenyőben némi kockázott bacont. Ez is megy a tálba.

Összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, mehet bele kakukkfű még – a batáta imádja a kakukkfüvet. Meglocsolhatjuk még egy kis olívaolajjal. Kész is, melegen, vagy langyosan tálaljuk, de hidegen is isteni.
Tippek: bármilyen nekünk tetszőleges zöldség is mehet bele, paradicsom (velő nélkül mert eláztathatja a krumplit), uborka, rukkola, madárbegy stb. De ha elbírja a pénztárcánk, darabolt és kissé megsózott avokádó kockákkal is megbolondíthatjuk.
Batáta-krémleves, fűszeres sajtropogóssal
Lélekmelengető leves a hideg napokra, és nagyon gyorsan megvan.
Egy lábasban forró zsiradékon egy fej vöröshagymát – apróra vágott – megfuttatunk, pirulásig. 1 kg batátát meghámozunk, kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához. Ugyanígy járunk el egy szál sárgarépával is.Miután átkevergettük párszor, felöntjük alaplével, vagy vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk és csempésszünk bele egy kis szerecsendiót és borsikafüvet is! Ha megfőtt, akkor botmixerrel homogén állagúra pürésítjük, 3-4 dl habtejszínt öntünk bele, és kiforraljuk tetszőleges állagúra. Nem igényel keményítőt, de ha mégse lenne elég sűrű nekünk, akkor egy evőkanál keményítőt keverjünk ki egy szűk deci langyos vízzel és sűrítsük be.

Míg fő a leves, elkészítjük a sajtropogóst. Kiválasztunk egy számunkra szimpatikus sajtot – mi imádjuk ehhez a goudát, a parmezánt és a trappistát is – de bármilyen megfelel, a lényeg, hogy olvadós fajta legyen. Nagylyukú reszelőn egy jó nagy adagot lereszelünk, sózzuk, borsozzuk, chilizzük, majd forgassuk össze. Viszonylag lapos, korong alakú kis kupacokat halmozunk sütőpapírral bélelt tepsibe, de el is teríthetjük az egészet, ez utóbbi esetben majd tetszőleges méretre és formára vághatjuk. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és aranybarnára sütjük.

Ez a sajtropogós egyébként chips helyett is kiváló ropogtatnivaló, nagyon egészséges és a gyerekek is imádják.
Hamis és egészséges „desszert”, sütőtök, batáta és dió házasságából
Szűk egy kiló batátát meghámozunk, nem vágjuk kockára, csak félbe. Ezt tepsibe fektetjük, az elnegyedelt sütőtökkel együtt, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és egy pici mézzel, majd puhulásig sütjük forró sütőben. Közben két-három marék diót félbevágunk, száraz serpenyőben megpirítjuk. Mikor felillatozik, készen van! Felkockázzuk a batátát és a sütőtököt, összeforgatjuk az elemeket, mézet vagy juharszirupot csorgatunk a tetejére és tálaljuk is!

Tipp: ha már langyos vagy kihűlt, gyümölcsöket is adhatunk hozzá, kiválóan illik bele a banán, az alma, a szőlő vagy a mandarin.
Töltött batáta
A batátákat (héjjastól) tepsibe tesszük, félbevágva meglocsoljuk egy kis olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük.
Közben elkészítjük a ragunkat, ami lehet húsmentes és húsos is!
2 fej vöröshagymát finomra vágunk és zsiradékon megfuttatjuk. Adunk hozzá egy szál angolzellert is, szintén apróra vágva, és két szál sárgarépát. Ha húsosan készítjük, most mehet bele a darálthús, (kb. 24-30 dkg) ha vegetáriánus lesz, akkor 3-4 marék köles, gersli, vagy kuszkusz. Sózzuk, borsozzuk. Teszünk bele még néhány gerezd fokhagymát apróra zúzva, majd felöntjük vízzel és puhára pároljuk. Ha ez megvan, leszűrjük, adunk hozzá 3 dl paradicsompürét, és kicsit sütögetjük az egyveleget. Ekkor mehet bele némi oregánó és bazsalikom. Ha a sütőbe tett batáta kész, akkor a közepét kivájjuk, de hagyjunk belőle bőven a kis formákban is. A kivágott részeket daraboljuk és hozzá öntjük a ragunkhoz. Beletöltjük a kis batátánkba, tetejére sajtot szórunk és mehet vissza a sütőbe 15 percre.

Ha vegetáriánus verzióként készítjük, akkor nemcsak főétel lehet, de fantasztikus és köret is húsok mellé.
Egy kis Amerika
Akik szeretik az amerikai konyhát, jól tudják, hogy a Hálaadás napi pulykasült mellé a hagyományos köretük a batáta püré. Na de nem ám csak úgy egy szimpla püré!
Nem alakbarát, mi szólunk előre, az amerikaiak mégis imádják!
A batáta pürét plusz mézzel, vagy juharsziruppal édesítik, és kapaszkodjatok meg, pillecukrot tesznek a tetejére, így sütik egyben a sütőben egy tepsiben! Még nem próbáltuk…. talán majd egyszer, ha nem diétázunk 😉
Egyéb tippek
A brassói burgonyáját is elkészíthetjük vele. Mártás alapanyaga is lehet, mi se hittük volna, de gombával egyenesen remekelt. Használhatjuk süteményekbe is, egy kevert kakaós gyors sütemény csodás alapanyaga lehet, de találni a neten édesburgonyás pitét is, tovább édesített változatban. Rétesbe is tehetjük, akár sós, akár édes töltelékként. Utóbbi esetében érdemes sütőtökkel keverni, és figyelni kell arra, akár sós, akár édes, hogy nagyobb a víztartalma, így használjunk édesmorzsát – vagy zsemlemorzsát – is hozzá.

Ha mégis krumplipürét szeretnénk belőle, akkor 60 százaléka sima burgonya legyen és 40 a batátáé.
Remekül együttműködik spenóttal is, és avokádóval is, illetve bármilyen sós sajttal, akár fetával is. Akár szendvicskrémnek, vagy mártogatósnak is elkészíthetjük ezekkel az alapanyagokkal.
És persze sima hasáb sült krumpli is készülhet belőle. A gyerekek ezt is imádják!

Kedves fűszerei, ha sütemény: szerecsendió, fahéj, ánizs, szegfűszeg. Ha sós: kakukkfű, fokhagyma, bármilyen zöldfűszer, római kömény.
Jó étvágyat, jó egészséget kívánunk!

Karfiolrizs – egyre több helyen bukkan fel, mint köret, de mi is ez? És hogyan kell elkészíteni?
Elsősorban a diétázók egyik nagy kedvence lett mára már, de a tudatosan étkezők, vagy vegetáriánusok is szívesen fogyasztják a karfiolrizst. No de mi is az és hogyan kell elkészíteni? Minimálisan trükkös, de nagyon egészséges és egyébként brutálisan finom – garantáljuk még az is megszereti, aki a karfiolt nem kedveli – és remekül variálható is. Egyébként gyorsan elkészíthető.

Mi mindenre jó a köles? – vásárhelyi receptekkel!
Könnyed, egészséges és finom alapanyagot: a karfiolrizs és a csicseriborsó után terítéken a köles. Mutatjuk, mit főznek belőle a vásárhelyiek!

Nem ettél eddig rendszeresen csicseriborsót? Ideje pótolni, nagyon egészséges és isteni finom is!
A karácsonyi nagy ünnepi lakomák előtt arra gondoltunk, minden héten megosztunk veletek olyan ételeket, amelyek könnyedek, egészségesek és változatosan elkészíthetőek – persze az árakat is figyelembe vettük.
Fotók illusztráció, istockphoto
Címkék:
advent böjt dió egészséges ételek rétes batáta köles adventi böjt diétás receptek édesburgonya karfiolrizs avokádó saláták könnyű ételek sült krumpli gersli vegetáriánus ételek krémlevesek karácsonyi köretek töltött batáta sajtropogós diétás ételek batáta vitamintartalma parmezán batátás ételek batátás sütemény