quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Szórakozás

Mi mindenre jó a köles? – vásárhelyi receptekkel!

2022. december 10.

Cikksorozatunk 3. részében a kölest járjuk körbe mint könnyed, egészséges és finom alapanyagot. Mint ahogyan írtuk, a nagy karácsonyi kajakómák előtt, és persze az adventi böjt idejére olyan tippeket, recepteket osztunk meg olvasóinkkal hétről hétre, amelyek kímélőek, sokféleképpen variálhatóak és nem utolsó sorban nem túl drágák. De egyébként sok-sok ajánlatunk az ünnepi menübe is beilleszthető, sőt, szuper hozzá!

Első alkalommal a karfiolrizst ajánlottuk, második cikkünkben a csicseriborsót fedeztük fel, most pedig a köles lesz a terítéken.

De most is egy kisokos, miért érdemes fogyasztani!

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nagyon magas a B-vitamin tartalma – ez jótékonyan hat az idegrendszerre és az izmok működésére is – tartalmaz bőségesen kalciumot, magnéziumot, cinket és vasat is.  Csökkenti a koleszterinszintet és megakadályozza az érelmeszesedést. Erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést. Gluténmentes, tehát gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják, pótolhatjuk vele a gabonaköreteket, diétába is beilleszthető, mert magas a rost és fehérjetartalma, cukorbetegek is ehetik.

Egy kiló 700 forint környékén mozog, – összehasonlításképpen a rizs is ilyesmi, 600 forint felett kapjuk meg kilóját – de számoljunk azzal, hogy sokkal laktatóbb, mint a burgonya, vagy a rizs, így sokáig elég az az egy kiló.

No nézzük, mi mindenre is használhatjuk! Olyan, saját recepteket és tippeket adunk, amikre talán nem is gondolna az ember, ha meghallja, hogy köles.

Íze egyébként nagyon hasonló a rizséhez, de keveredik bele némi enyhe tarhonya ízvilág, szerintünk legalábbis. Bár sokan ismerhetik, mint köretet, ettől sokkal több lehetőség van a felhasználására.

Sajtos köles-golyó, zöldséges köles puffancs, kölesrizottó, pikáns köles raguval töltött zöldség, köles saláta, köles-köret, köles-koch (rizs-koch helyett) kölesgombóc (túrógombóc helyett).

Sajtos köles golyó

Kiváló főétel, egy kis mártogatóssal, de vendégvárónak vagy nassolnivalónak is tökéletes.

250 gramm kölest átmosunk, majd bármilyen zsiradékot hevítünk egy serpenyőben vagy lábasban. Megfuttatjuk rajta, közben fűszerezzük tetszőleges fűszerekkel (szereti nagyon a fokhagymát, a bazsalikomot, kakukkfüvet, de a kurkuma, a római kömény és a szerecsendió is remekül áll neki, no meg a petrezselyem és a bors is). Miután megfuttattuk és a sárga szemek már enyhén kifehéredtek, hozzáadunk másfélszer annyi vizet, de nem kell túlságosan, hogy ellepje. Körülbelül 5-7 perc alatt puhára főzzük középlángon, majd lefedjük a tetejét egy konyharuhával. Így lesz igazán pergős! Fél fej vöröshagymát finomra aprítunk, (elhagyható), adunk hozzá két tojást, egy fél dl tejszínt (vagy vizet), és egy jó nagy adag lereszelt sajtot, kb 150-200 grammot. Ez lehet trappista, gouda vagy akár chedar is. A lényeg, hogy olvadós fajta legyen. Összekeverjük és a masszából golyókat formálunk, és két választásunk van: vagy betesszük a sütőbe, és 180 fokon aranybarnára sütjük, vagy bepanírozzuk (teljes kiőrlésű morzsába, vagy zabkorpába vagy apró szemű zabpehelybe) és forró zsiradékban sütjük ki.

Mártogatósnak nagyon megy hozzá a joghurtos-fűszeres, tejfölös-fokhagymás, de a paradicsomos is.

Zöldséges köles puffancs

Ez az étel afféle maradékmentős is lehet, mert bármilyen, otthon lévő kimaradt zöldség mehet bele. Répa lereszelve, cukkini, fehérrépa, karfiol, karalábé, akár zeller is, ha szeretjük az ízét, megmaradt párolt zöldségköret stb. Mi leginkább azt szeretjük, ha 3-4 félét is teszünk bele. A lényeg, hogy a zöldség és a köles aránya 40-60 legyen. A zöldségeket apróra kell vágni, vagy lereszelni, fűszerezzük, adunk hozzá két tojást, egy kis zabkorpát és 250 gramm előre megfőzött kölest, amit a fent leírt módon készítünk és máris süthetjük forró zsiradékban, de akár tepsiben is.

Tipp: ha adunk hozzá egy kés hegynyi szódabikarbónát, igazán levegős lesz a végeredmény! Tökéletes vacsora egy kis salátával – de anélkül is – és ehhez is készíthetünk mártogatóst, vagy akár sajtszószt is.

Köles-koch

Igen igen, jól látjátok! Ugyanis a köles édesen is nagyon tuti alapanyag! A közkedvelt rizs-kochot is elkészíthetjük vele és tényleg mennyei! De amúgy bármilyen bekavarós sütit, kókusszal, aszalt gyümölcsökkel, vagy almával. Ez esetben a megfőzött köles picit pürésíthetjük is.

A neten rengeteg receptet találtok a rizs kochra, és sokat a köles kochra is, böngészgessetek bátran. Ugyanúgy kell elkészíteni a köles kochot, mint rizses társát. Amit mi ajánlunk, hogy semmiképpen se hagyjátok ki belőle a reszelt citromhéjat (de mi reszelt narancshéjjal is imádtuk!) menjen bele egy picike fahéj és vanília! Ugyanúgy tálalhatjuk lekvárral, csokiöntettel, vagy vanília sodóval is.

Kölesgombóc

Ismét egy alternatíva a túrógombócra. Túró helyett kölest használjunk, megfőzve, és tegyünk ebbe is kis reszelt citromhéjat. Cukros (vagy édesítős) tejföllel leöntve tálaljuk, vagy gyümölcsszósszal, tetszőleges, lehetőleg pirosakból, sötétekből főzve – meggy, ribizli, szeder, málna, eper, áfonya stb. (persze ezek most főként fagyasztottként kaphatóak).

Köles saláta, köles köret

A köles hidegen is isteni, ha salátaként tálaljuk akár sült húsok, vagy rántott ételek mellé.

Főzzünk meg 200 gramm kölest, majd daraboljunk bele uborkát, paradicsomot, paprikát, apróra vágott lilahagymát, fűszerezzük, de mehet bele gyalult répa is, és persze mindenféle olyan, amit egy salátában szeretünk. Mi madárbegyet és rukkolát szoktunk, és mindezt egy kis hagymazölddel bolondítjuk. Öntetnek kis olíva vagy kókuszolajat keverünk ki néhány csepp citromlével, és ezzel locsoljuk meg.

Tipp: pirított olajos magvakkal, vagy egy kis pirított baconnel még fantasztikusabb, főleg ha nem köretnek, hanem egytálételnek fogyasztjuk.

Tipp2: keverhetünk hozzá 2-3 evőkanál tejfölt is, így egy krémes köretet kapunk.

Köles-köret

250 gramm kölest megfőzünk, majd gombát, vagy kukoricát keverünk hozzá, vagy mindkettőt. De nagyon szuper párolt zöldségkörettel is összekeverve.

A köles ezeken kívül kiváló bármilyen rakott ételbe, amibe rizst tennénk, még egy töltött káposztába is. De olyan ételekbe is, amihez tarhonyát készítenénk: pl paprikás krumpliba, pörkölt mellé köretnek, vagy rizottót alkotva belőle. Készíthetünk belőle „tejberizst”, köleskását is zabkása helyett, köleses sütit, ahogy fentebb is írtuk, és húslevesbe is bátran próbáljuk ki a grízgaluska helyett! Nem fogunk csalódni 🙂

Pikáns ragut készítve belőle – pl paradicsomos-gombás, paradicsomos-paprikás füstölt őrölt pirospaprikával – betekerhetjük mandolinon felvágott cukkini vagy padlizsánszeletekbe, reszelt sajt megy a tetejére és be a sütőbe. Önmagában is rendkívül finom, de köretként is szuper!

Jó étvágyat, jó egészséget! 🙂 Legközelebb az édesburgonyát „tesszük az asztalotokra”. Tartsatok akkor is velünk ;)