quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 03. kedd
  -  Klotild, Cecília
Szórakozás

Nem ettél eddig rendszeresen csicseriborsót? Ideje pótolni, nagyon egészséges és isteni finom is!

2022. december 04.

A karácsonyi nagy ünnepi lakomák előtt arra gondoltunk, minden héten megosztunk veletek olyan ételeket, amelyek könnyedek, egészségesek és változatosan elkészíthetőek – persze az árakat is figyelembe vettük. Első, ezzel kapcsolatos írásunkban a karfiolrizst jártuk körbe, most pedig következik a csicseriborsó.

Rendkívül egészséges hüvelyesről van szó, ami tele van fehérjével – azaz sokáig eltelít – , sőt a növényi alapanyagok közül az egyik legjobb fehérjeforrás, emellett élelmirost tartalma is igen magas.

Diétába is tökéletesen beilleszthető, cukorbetegek is fogyaszthatják – nézzék a szénhidrátot azért! -, könnyen emészthető, segíti a méregtelenítést, magas a kalcium, magnézium, vas és cink tartalma, és szelént is tartalmaz.

Az arab országokban mindennapos étek, nálunk bár egyre ismertebb, etekintetben még mindig nem említhető egy lapon egy zöldborsóval, vagy lencsével. Pedig még a népi mondóka is tartalmazza „csicseriborsó, bab, lencse. Fekete szemű menyecske”.

Viszonylag olcsó is, fél kiló (ami körülbelül 4 személynek elegendő) 420 forint környékén mozog, konzerves változata pedig 300 forint körül már beszerezhető (400 grammos kiszerelésben).

Nagyon változatosan elkészíthető, és az egyik legtutibb nassolnivaló is! Mutatjuk is ajánlatainkat, amelyeket rendszeresen használunk! Illetve adunk néhány tippet is, ahogyan szoktunk.

Csicseriborsó-pörkölt, zöldséges ropogós (tócsni), nassolnivaló, köret húsokhoz.

Csicseriborsó-pörkölt

Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy kb. ugyanúgy kell készíteni, mint a húsos társait. Annyi a különbség, hogy ez hamarabb elkészül. Két fej vöröshagymát apróra vágunk, zsiradékon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a csicseriborsót. Na itt most picit megállunk. Ha nem konzervet használunk, akkor érdemes előtte este hideg, vagy langyos vízbe beáztatni, így kb 50 perc alatt megfől. Konzerv esetében 15 perc, de az is csak azért, hogy összeérjenek az ízek.

A hagymára ráöntjük a csicseriborsót, sózzuk, borsozzuk, mehet bele fokhagyma is, ízlés szerint és némi őrölt kömény. Ha nem konzervet használunk, akkor félidőnél mehet bele őrölt pirospaprika (kb. 15 perc kell, hogy a paprika íze kifőjjön), ha konzerv, akkor már a csicseriborsóval együtt beletehetjük. Takaréklángon főzzük, néha megkeverjük.

Tipp: tegyünk bele paradicsomot és TV paprikát is! Keverjünk bele némi paradicsompürét is, fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal (kömény ekkor ne menjen bele), és máris egy egytálételt, teljesen más ízvilággal kapunk.

Tipp2: ha nem riadunk vissza a primőr zöldségektől ilyenkor, akkor apróra vágott és külön lepirított padlizsán kockákkal is dúsíthatjuk, de lepirított tofuval is isteni! Kísérletezzetek bátran!

Tipp3: a csicseriborsó pörkölt önmagában is laktató, de ha köretet szeretnénk mellé, nem egészen azok passzolnak hozzá, mint a húsos verzióhoz (azaz krumpli, galuska, tarhonya). Mi javasoljuk a párolt rizst, bulgurt, barna rizst, basmati, vagy vadrizst.

Tipp4: egy kis külön lepirított füstölt kolbásszal még magyarosabb lesz a „pörink”. (a kolbászt vághatjuk egészen kicsi aprókára, vagy karikázzuk és negyedeljük). Belefőzve átveszi az ízét, de feltétnek kis ropogósnak is remek szerintünk.

Zöldséges ropogós, avagy tócsni

A tócsni egyébként is az egyik legjobban variálható étel, maradékmentésnek sem utolsó, térségünkben sokszor tartalmaz krumplit. Használhatjuk ezt is, de ha diétázunk, akkor válasszunk répát, zellert, fehérrépát, karalábét, akár karfiolt.

De egyébként ha kimaradt némi párolt zöldségköret, zutty bele azt is!

A csicseriborsót megfőzzük – ha konzerv akkor leszűrjük a levét és átmossuk. Pürésítjük, (nem baj ha maradnak benne darabkák, sőt!) adunk hozzá 3 gerezd finomra vágott fokhagymát, bármilyen tetszőleges zöldfűszert és fűszert (a csicseriborsó nagyon szereti a római köményt és a koriandert is), lereszelt zöldséget, zöldségeket, 1 tojást és ha szükséges, akkor zsemlemorzsát, diétázók zabpehelylisztet. Formázhatjuk golyó alakúra, vagy laposra is, mint egy fasírtot, és forró zsiradékban ropogósra, aranybarnára sütjük. Tökéletes és kiadós vacsora, de ebédre is kiváló. Készíthetünk hozzá bármilyen mártogatóst, sajtkrémeset, tejfölöset, joghurtosat, paradicsomosat is.

Nassolnivaló

Gyors, egyszerű, finom és egészséges! És még a legválogatósabb gyerek is lapátolni fogja az esti mesefilmhez! Garantáljuk 😉

Ha konzervet használunk leszűrjük, átmossuk, és tepsire terítjük szét. Ha nem konzerv, akkor főzzük meg, evidens módon. Sózzuk, borsozzuk, mehet rá csili és vagy fokhagymagranulátum is. De bármilyen fűszer, amit szeretünk. Meglocsoljuk picit bármilyen zsiradékkal, átkeverjük, hogy mindenhova jusson olaj. 180 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, aranybarnára sütjük. (néha picit megmozgathatjuk, átforgathatjuk).

Biz’Isten finomabb, mint a popcorn! Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

Köret húsokhoz, rántott finomságokhoz

Itt kétfélét is javasolunk. Mi ugyanis nagyon szeretjük a sült húsokhoz a különféle püréket, krémeket.

Krém, püré

Pürésítsük a megfőtt csicseriborsót, reszeljünk bele egy lilahagymát (elhagyható), fűszerezzük alaposan, tetszőleges fűszerekkel, friss petrezselyemmel, tegyünk bele fél dl olíva olajat (vagy bármilyen más olajat), majd turmixoljuk. Selymesíthetjük egy dl főző-vagy habtejszínnel.

Tipp: ha több tejszínt adunk hozzá, mártás is lehet belőle.

Tipp2: a krém tortilla chipshez mártogatósnak is tökéletes! Diétázok nyers zöldséghasábokkal is mártogathatják.

Köret

Némi gombát daraboljunk fel, forró serpenyőben, zsiradék nélkül pirítsuk le. Mikor már majdnem készen van, tegyük hozzá a csicseriborsót (főttet, vagy konzervet) és pirítsuk őket össze tetszőleges fűszerekkel. Keverjük át egy szűk fél deci olajjal – bármilyennel, ami van otthon, vagy szeretjük (elhagyható). Igen különleges köret lesz belőle. Turbózhatjuk répával, de akár brokkolival is. És kóstoljuk meg akár kukoricával is.

Plusz egy ajánlat!

Bármilyen saláta kiváló alapanyaga! Pakoljunk bele például paradicsomot, uborkát, paprikát, pritaminpaprikát, lila vagy zöldhagymát, rukkolát, (vagy bébispenótot, madárbegysalátát stb), morzsoljunk rá fetasajtot, – de a mozzarella is kiváló, vagy bármilyen nekünk szimpatikus sajt – fűszerezzük, öntsünk hozzá pici citromlével alaposan elkevert olíva olajat, kész is.

Az ilyen saláták persze megint tökéletesek sült húsokhoz, vagy rántott ételekhez is.

Egyébként természetesen ismerjük – és imádjuk – a humuszt és a falafelt is, de mi most olyanokkal szerettünk volna előrukkolni, amikből nincs 5 ezer recept a neten és persze nem utolsó sorban – mint mindig – ezek a saját receptjeink. Csak Nektek 😉

Jó étvágyat, jó egészséget!

Kapcsolódó

Karfiolrizs – egyre több helyen bukkan fel, mint köret, de mi is ez? És hogyan kell elkészíteni?

Elsősorban a diétázók egyik nagy kedvence lett mára már, de a tudatosan étkezők, vagy vegetáriánusok is szívesen fogyasztják a karfiolrizst. No de mi is az és hogyan kell elkészíteni? Minimálisan trükkös, de nagyon egészséges és egyébként brutálisan finom – garantáljuk még az is megszereti, aki a karfiolt nem kedveli – és remekül variálható is. Egyébként gyorsan elkészíthető.

fotók istockphoto.com