quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Túl sok lett a megfőzött rizs? Vagy megmaradt? Dobjuk fel! Százféleképpen variálhatjuk

2022. november 06.

Minden kétséget kizáróan az egyik legnépszerűbb köret ma is a magyarok asztalán a rizs. Ha veletek is előfordult már, hogy túl sokat főztetek, vagy egyszerűen megmaradt, és estére már nem feltétlenül kívántátok ugyanabban a verzióban mint ebédre, akkor ez a cikk nektek szól.

A rizst nem érdemes sokáig a hűtőben tárolni, ezt minden háziasszony talán jól tudja. Nem olyan már másnap az íze. Ugyanakkor ha túllőttük a mennyiséget ebédre, vagy megmaradt, már nem biztos, hogy kívánjuk estére is.

Mutatunk pár variációt, amivel nagyon ízletes lehet a „maradékmentés”. Itt egy megjegyzés: évente fejenként egy magyar körülbelül 32-33 kiló élelmiszert pazarol el…

Aranchini (ejtsd áráncsíni).

Amilyen bonyolult a neve, annyira egyszerű.

A megmaradt rizshez dobjunk két elkevert tojást, tetszőleges fűszereket (szuper bele a fokhagymapor, az őrölt bors, vagy akár a bazsalikom és a kakukkfű is), szórjuk meg pici zsemlemorzsával és formázzunk golyókat belőle. Ezután panírozzuk a szokásos módon és forró zsiradékban süssük aranybarnára.

Tipp: mehet a golyókba reszelt sajt is, még finomabb a végeredmény.

Tipp2: készíthetünk hozzá joghurtos vagy tejfölös mártogatóst is, de ketchup-ba tunkolva is finom, és persze bátran előszedhetjük a majonézt és mustárt is ehhez a fogáshoz.

Könnyed, de kiadós vacsink lesz!

Rizs „saláta

A maradék rizst pirítsuk át zsiradékon, tegyünk bele apróra vágott lilahagymát, kicsit forgassuk össze. Külön serpenyőben kockázzunk igen aprókára vágott répát, és bármilyen gyökérzöldséget. De mehet bele brokkoli, zöldborsó, karalábé, kukorica, karfiol is. Vagy fagyasztott zöldségkeverék. Legszuperebb ha ezek mindegyike. Pirítsuk le őket, majd egy pici vízben pároljuk addig míg már majdnem teljesen puhák. Forgassuk hozzá a hagymás-rizshez, daraboljunk bele – velő nélkül – paradicsomot és paprikát. Megint összeforgatás következik és már fogyaszthatjuk is! Langyosan a legtutibb, de hidegen is isteni!

Tipp: ha van otthon sonka-felvágottunk, ne habozzunk hozzákeverni kis kockákban!

Magvas rizses-krémes, sajttal és bacon-nel

A rizst tetszőleges pirított magvakkal szórjuk meg, (mi nagyon szeretjük bele a szezámmagot, tökmagot és a mandulát is), majd menjen bele lereszelt lilahagyma, és sajtkockák, no meg egy kis pirítósból elkészített kenyérkocka, majd bolondítsuk meg egy kis pirított baconnel. A végén tegyünk bele két-három evőkanál tejfölt, így krémes állagot kapunk. (Maradék sülthúshoz is kiváló!)

A tejfölt el is hagyhatjuk, anélkül is tökéletes vacsora.

Gyümölcsös rizs (NEM gyümölcsrizs!)

Bolondítsuk meg a maradék rizst némi sütőtökkel, almával, körtével szőlővel és vagy mazsolával, és máris kanalazhatjuk az esti film mellé.

Végezetül a maradék rizst BÁRMILYEN rakott ételhez használhatjuk – a teljesség igénye nélkül rakott kelkáposzta, rakott savanyú káposzta, rakott brokkoli, karfiol….

De készíthetünk gombás rizslevest is. Suhantott leves, gomba, répa, gyökér, petrezselyem, pici majoránna, végén beleforgatva a maradék rizst.

Jó étvágyat és ne dobjunk ki ételt, ha nem muszáj!