quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Sütőtökös, birsalmás, szilvás és halas lepénnyel is előrukkoltak az idei Lepénymustrán a hagyományos túrós mellett!

2022. november 06.

Ötödik alkalommal szervezték meg a Lepénymustrát a Tájházban. Idén kibővült a kategóriák és a kísérő programok köre is. A zsűri idén gyümölcsös és húsos kategóriát is hirdetett és olyan mennyei finomságokkal neveztek, hogy jövőre is kibővített lepényversenyt terveznek. Mutatjuk a díjazottakat, a sós-túrós szektor első, és a sütőtökös-gyümölcsös részleg harmadik helyén végzett Icukával pedig külön interjút is készítettünk.

Fotó Szögi Nóra

„Nehéz dolga volt a zsűrinek, nagyon szoros volt a mezőny. Mindenki kitett magáért, fantasztikusan finom lepényekkel készült a 7 versenyző. Összesen 14 félét kóstolhattunk, köztük volt sütőtökös is, szilvás-túrós, birsalmás, és halas is. Ez utóbbi volt az abszolúte kedvenc a sok finomság közül, magát a lepényt is hal alakúra formázták, láttuk a fotón, ami a kisülés után készült, mi már persze csak egy szeletet kaptunk. Krémes volt, perfekt!” – nyilatkozta lapunknak Csáki Zsolt gasztro-szervező.

Fotó Szögi Nóra

Hozzátette, az idei kibővített mezőnnyel arra szerettek volna egyrészt rávilágítani, másrészt inspirálni a sütni vágyó urakat és hölgyeket, hogy bár vásárhelyikum a túrós lepény, van élet azon túl is, lepény azelőtt is létezik és van, legyen szó akár gyümölcsösről, krumplisról, vagy húsosról, amibe nem kell túró.

Fotó Szögi Nóra

A lényeg, hogy belül krémes legyen, finom legyen, ez maradéktalanul teljesült a versenyen, így jövőre is bármilyen lepénnyel nevezhetünk majd.

A 7 versenyző között voltak visszatérőek is és új arcok is. A zsűri pedig most is a kinézetet, az állagot, a tészta és a töltelék arányát és persze az ízeket is értékelte.

Fotó Szögi Nóra

A visszatérő versenyzők között volt Kosztolányi Ferencné Icuka is, aki a sós túrós lepény kategóriában lett első, a sütőtökös-gyümölcsös lepényével pedig „bronzérmet” szerzett.

Megkerestük Icukát, és nagyon kíváncsiak voltunk, szerinte mi a jó sós túrós lepény titka. Természetesen sütőtökös alkotásáról is „kifaggattuk”.

Fotó Szögi Nóra

„A túrós lepény titka a jó minőségű, és friss alapanyag! Én gyúrt, zsíros aljal készítem a tésztát, csak a túró két kiló volt, és 12 tojás, tejföl. A túróba tettem tojást is, a tetejére pedig a tojásos tejföl került. Magas töltelék, és krémes állag lett a végeredmény” – részletezte Icuka, aki imád sütni, és már 4. alkalommal vett részt idén a lepénymustra-és versenyen.

Sütőtökös, 3. helyezést kiérdemlő lepényébe fahéj, szegfűszeg, főzőtejszín, tojás sárgája és kevés cukor is került, ezt turmixolta, majd ezt simította rá a sütőtökös krémes töltelékre. Miután kisült, csokidíszeket helyezett el rá.

fotó Kosztolányi Ferencné

Mint fentebb említettük, Icuka imád sütni! Oly’annyira, hogy több receptje is belekerült az Új Vásárhelyi Ízök szakácskönyvbe. Ebben megtaláljuk a tepertős pogácsáját, és a tepertős barátfüléjét is, amihez az alapanyagot édesapjától szerzi be – tudtuk meg. A főtt perecet pedig – ami szintén egy régi, hagyományos vásárhelyi sós sütemény – pedig rajta kívül nem is készíti más a városban.

fotó Kosztolányi Ferencné

Még elárulta, szeret versenyekre járni, ezeken mindig kedves emberekkel találkozik, és gyakran régi ismerősökkel, gyerekkori barátokkal is „összefut” ilyenkor. Icuka nagyon örül a mostani eredménynek, és a továbbiakban is a minőségi ételek elkészítése az egyik legfőbb szempontja – természetesen a sütés öröme mellett.

Fotó Szögi Nóra

Az idei Lepénymustra-verseny díjazottjai:

Sós-túrós lepény kategória:

  1. helyezett: Kosztolányi Ferencné
  2. helyezett: Nagy Margit Gitta
  3. helyezett: Oroszné Seres Katalin
  4. helyezett: Farkas Ildikó

Édes-túrós lepény kategória:

  1. helyezett: Farkas Ildikó
  2. helyezett: Janicsek Jánosné
  3. helyezett: Nagy Margit Gitta

Gyümölcsös-sütőtökös kategória:

  1. helyezett: Klenovszki Judit (szilvás-túrós lepény)
  2. helyezett: Oroszné Seres Katalin (birsalmás-krémes lepény)

  Szatmári J. Ernőné (sütőtökös-túrós lepény)

  1. helyezett: Kosztolányi Ferencné (sütőtökös lepény)

Sós egyéb kategória:

  1. helyezett: Klenovszki Judit (halas lepény)
  2. helyezett: Klenovszki Judit (húsos lepény)
  3. helyezett: Klenovszki Judit (káposztás lepény)
Fotó Szögi Nóra
Fotó Szögi Nóra
Fotó Szögi Nóra
Fotó Szögi Nóra
Fotó Szögi Nóra

Borítókép Szögi Nóra