Sütőtökös, birsalmás, szilvás és halas lepénnyel is előrukkoltak az idei Lepénymustrán a hagyományos túrós mellett!

Ötödik alkalommal szervezték meg a Lepénymustrát a Tájházban. Idén kibővült a kategóriák és a kísérő programok köre is. A zsűri idén gyümölcsös és húsos kategóriát is hirdetett és olyan mennyei finomságokkal neveztek, hogy jövőre is kibővített lepényversenyt terveznek. Mutatjuk a díjazottakat, a sós-túrós szektor első, és a sütőtökös-gyümölcsös részleg harmadik helyén végzett Icukával pedig külön interjút is készítettünk.

„Nehéz dolga volt a zsűrinek, nagyon szoros volt a mezőny. Mindenki kitett magáért, fantasztikusan finom lepényekkel készült a 7 versenyző. Összesen 14 félét kóstolhattunk, köztük volt sütőtökös is, szilvás-túrós, birsalmás, és halas is. Ez utóbbi volt az abszolúte kedvenc a sok finomság közül, magát a lepényt is hal alakúra formázták, láttuk a fotón, ami a kisülés után készült, mi már persze csak egy szeletet kaptunk. Krémes volt, perfekt!” – nyilatkozta lapunknak Csáki Zsolt gasztro-szervező.

Hozzátette, az idei kibővített mezőnnyel arra szerettek volna egyrészt rávilágítani, másrészt inspirálni a sütni vágyó urakat és hölgyeket, hogy bár vásárhelyikum a túrós lepény, van élet azon túl is, lepény azelőtt is létezik és van, legyen szó akár gyümölcsösről, krumplisról, vagy húsosról, amibe nem kell túró.

A lényeg, hogy belül krémes legyen, finom legyen, ez maradéktalanul teljesült a versenyen, így jövőre is bármilyen lepénnyel nevezhetünk majd.
A 7 versenyző között voltak visszatérőek is és új arcok is. A zsűri pedig most is a kinézetet, az állagot, a tészta és a töltelék arányát és persze az ízeket is értékelte.

A visszatérő versenyzők között volt Kosztolányi Ferencné Icuka is, aki a sós túrós lepény kategóriában lett első, a sütőtökös-gyümölcsös lepényével pedig „bronzérmet” szerzett.
Megkerestük Icukát, és nagyon kíváncsiak voltunk, szerinte mi a jó sós túrós lepény titka. Természetesen sütőtökös alkotásáról is „kifaggattuk”.

„A túrós lepény titka a jó minőségű, és friss alapanyag! Én gyúrt, zsíros aljal készítem a tésztát, csak a túró két kiló volt, és 12 tojás, tejföl. A túróba tettem tojást is, a tetejére pedig a tojásos tejföl került. Magas töltelék, és krémes állag lett a végeredmény” – részletezte Icuka, aki imád sütni, és már 4. alkalommal vett részt idén a lepénymustra-és versenyen.
Sütőtökös, 3. helyezést kiérdemlő lepényébe fahéj, szegfűszeg, főzőtejszín, tojás sárgája és kevés cukor is került, ezt turmixolta, majd ezt simította rá a sütőtökös krémes töltelékre. Miután kisült, csokidíszeket helyezett el rá.

Mint fentebb említettük, Icuka imád sütni! Oly’annyira, hogy több receptje is belekerült az Új Vásárhelyi Ízök szakácskönyvbe. Ebben megtaláljuk a tepertős pogácsáját, és a tepertős barátfüléjét is, amihez az alapanyagot édesapjától szerzi be – tudtuk meg. A főtt perecet pedig – ami szintén egy régi, hagyományos vásárhelyi sós sütemény – pedig rajta kívül nem is készíti más a városban.

Még elárulta, szeret versenyekre járni, ezeken mindig kedves emberekkel találkozik, és gyakran régi ismerősökkel, gyerekkori barátokkal is „összefut” ilyenkor. Icuka nagyon örül a mostani eredménynek, és a továbbiakban is a minőségi ételek elkészítése az egyik legfőbb szempontja – természetesen a sütés öröme mellett.

Az idei Lepénymustra-verseny díjazottjai:
Sós-túrós lepény kategória:
- helyezett: Kosztolányi Ferencné
- helyezett: Nagy Margit Gitta
- helyezett: Oroszné Seres Katalin
- helyezett: Farkas Ildikó
Édes-túrós lepény kategória:
- helyezett: Farkas Ildikó
- helyezett: Janicsek Jánosné
- helyezett: Nagy Margit Gitta
Gyümölcsös-sütőtökös kategória:
- helyezett: Klenovszki Judit (szilvás-túrós lepény)
- helyezett: Oroszné Seres Katalin (birsalmás-krémes lepény)
Szatmári J. Ernőné (sütőtökös-túrós lepény)
- helyezett: Kosztolányi Ferencné (sütőtökös lepény)
Sós egyéb kategória:
- helyezett: Klenovszki Judit (halas lepény)
- helyezett: Klenovszki Judit (húsos lepény)
- helyezett: Klenovszki Judit (káposztás lepény)





Borítókép Szögi Nóra