quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Szórakozás

Lepénymustra új köntösben! – idén is megrendezik a népszerű gasztro-programot a Tájházban, de egy kicsit másképp

2022. november 02.

Néhány évvel ezelőtt startolt el az akkor még Kőfalfesztivál és lepénymustra néven ez a mára már nagyon népszerű program, amely idén kibővítve jelentkezik november 5-én, a Tájházban. A lepénymusta is új köntösbe bújt, ennek részleteiről beszélgettünk Csáki Zsolt gasztro-szervezővel, aki ezúttal sem fukarkodott saját ötleteket is adni a lepényekhez.

fotó archív, Promenad24

Mindannyian imádjuk vásárhelyiként a túrós lepényt, legyen szó a sós vagy az édes változatáról. Rendkívül kreatívan lehet ezeket fűszerezni. Bár Vásárhelyen a sós lepény a hagyományos, megjelent már jó ideje az édes verzió, utóbbit gyümölcsökkel is lehet dúsítani, a sósat pedig sokféle zöldfűszerrel. Mint ismeretes, van kaprosunk is, egyébként ez édes változatban is nagyon finom, és a krumplis lepény is hagyományosnak mondható. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nem csak a túrós lepény körül forog a világ úgymond, a túró-tojás-tejföl triumvirátusán túl számtalan féle lepény van. Ezeket talán inkább pitének nevezzük, de attól még ezek lepények. Húsos, krumplis, gyümölcsös, a lényeg, hogy harapható legyen, tésztával persze, a töltelék pedig krémesnek kell, hogy legyen. Ebből kiindulva idén nemcsak túrós lepény variációkat várunk! Húsosat, gyümölcsöset, határ a csillagos ég tulajdonképpen, de szuper lenne, ha a sütőtök is szerepet kapna a süteményekben

– nyilatkozta lapunknak Csáki Zsolt gasztro-szervező, aki idén is bőven kiveszi részét a lepénymustrából.

A gasztro-szervező nemcsak a zsűrizésben vesz részt idén is, egy kerekasztal beszélgetés is lesz a lepényről ez alkalommal a Tájházban. De ne ugorjunk ennyire előre, picit vissza a lepényekhez.

Csáki Zsoltnak a beszélgetésünk alatt – egyébként ez már visszatérő elem a vele készített interjúink alkalmával – egyből egy újféle lepény ugrott ki a fejéből. „Lecsós lepény! Tészta, lecsós töltelék, burgonyával stabilizálva, és ezt sütjük meg, hát nem szuper ötlet?” – kérdezte vidáman. De igen, bizonyám! Éhesek is lettünk…. vagy kívánósak…? 🙂

zöldséges lepényre példa

A mostani lepénymustra tehát még több lehetőséget tartogat a sütni vágyóknak, és Csáki Zsoltiék mindig értékelték azt is, ha valaki újító szellemben alkot, sőt maguk is számtalanszor kísérleteztek és kísérleteznek azzal, hogy újítsanak, és más nemzetiségek ízeit vásárhelyi szájízre alkossák meg, legyen szó bármilyen ételről gyakorlatilag.

Szóval kedves vállalkozó kedvűek, bármilyen lepénnyel nevezzenek be, vigyenek kóstolót, előzetes regisztráció most sem kell. 13 óra előtt már lehet vinni a nevezésre szánt ételeket, – 13 órától kezdik a kóstolást – a tervek szerint pedig délután 3 óra környékén már eredményt is hirdetnek.

fotó archív, Promenad24

A zsűri idén is neves, már sok lepényt kóstolókból áll majd. Köztük lesz Csáki Zsolt mellett Sonkoly Ágnes, Benkő László, de Benczur Sándor cukrászmester is és Mucsi Imre nyugalmazott egyetemi professzor is többek között.

Ami a további programokat illeti november 5-én (szombat), lesz tehát kerekasztal beszélgetés a vásárhelyiek nagy kedvencéről, a túrós lepényről, de helyben is bemutatják majd hogyan készül ez a vásárhelyicum. Közben folyamatosan kóstolhatunk mi is.

fotó archív, Promenad24

Emellett számos program várja még a kilátogatókat, Terendi Viktóra néprajzkutató rendhagyó tárlatvezetéssel készül, de lesz táncház, népmese a legkisebbeknek, és táncjáték is a meséhez kapcsolódóan.

példa gyümölcsös lepényre

Részletek:

És hogy miért kapta a rendezvény a Kisfarsangi sokadalom elnevezést? Szent Mihály napjától Katalin napjáig a néphagyomány kisfarsangi időszaknak nevezi ezt az időintervallumot.

Kisfarsangolásra, lepényezésre fel! Vár a Tájház, november 5-én!